40 de femei vor accede în noul Parlament! S-ar întâmpla pentru prima dată în istoria Republicii Moldova. Cele mai multe ar fi din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, care, de altfel, ar obține majoritatea parlamentară. Între timp, cel mai tânăr ales al poporului ar putea avea 22 de ani, iar cel mai în vârstă – 81 de ani.

Eugeniu Sinchevici, în viitorul Parlament, ar putea fi cel mai tânăr ales al poporului. Acesta are 22 de ani, iar la scrutinul din 11 iulie a candidat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate. Întrebat dacă s-a visat vreodată deputat anume la această vârstă, tânărul a precizat că această funcție nu reprezintă pentru el nimic altceva decât o modalitate prin care poate face viața tinerilor mai bună.

Între timp, în declarația sa de avere, Sinchevici nu indică nici mașină și nici locuință. La întrebările legate de Regulamentul Parlamentului, tânărul, pe alocuri, a cam șchiopătat… Între timp, cel mai în vârstă ales al poporului este Eduard Smirnov din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Acesta are 81 de ani și ar putea fi deputatul care va prezida prima ședință a Parlamentului. La fel, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova în Parlament ar putea accede 44 de femei. Cele mai multe vin din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind vorba de 25 de reprezentante ale sexului frumos.

În fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ar putea fi 13 femei, iar de la Partidul ȘOR – 2. Printre deputații care vor reveni în Parlament după o pauză mai îndelungată se numără Vladimir Voronin. Acesta ar putea să ocupe fotoliul de deputat după o întrerupere de aproape trei ani.

Ultima dată, Partidul Comuniștilor a ajuns în Legislativ în 2015. Întrebat recent de TV8, dacă crede că cetățenii vor să-l mai vadă în fotoliul de deputat. Tot după o pauză, ar putea reveni în fotoliul de deputat și colegul său de bloc, socialistul Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, dar și Mihail Druță, ex-deputat în primul Legislativ.

Astăzi Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și mandatele deputaților, după ce a recepționat adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Vedeți mai jos hotărârea Curții și listele celor 101 deputați.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!