România va acorda 300 de mii de euro pentru susținerea societății civile și presei independente. Despre aceasta a declarat ministrul de Externe de peste Prut, Bogdan Aurescu, în urma întrevederii cu șefa statului, Maia Sandu.

„Am decis, ca ministru de Externe al României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României, în valoare de 300 de mii de euro, prin intermediul European Endowment for Democracy (EED) în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din R. Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul a precizat că asistența financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de către președintele României Klaus Iohannis, în decembrie, anul trecut, la Chișinău și „vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro, acordate anul trecut în luna noiembrie”.

„Am plecat de la premisa în acordarea acestei asistențe că susținerea societății civile și presei independente din R. Moldova reprezintă elemente centrale pentru dezvoltarea unei societăți democratice”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a precizat că a discutat cu șefa statului despre importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă de 100 de milioane de euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare în martie 2021.

Amintim că acordul nu a fost extins din motiv că Guvernul condus de Ion Chicu a refuzat să semneze cel de-al șaselea protocol adițional, necesar pentru extinderea acordului. Astfel, 60 de milioane de euro au rămas nevalorificate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!