/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ O brutărie din satul Peresecina coace gratuit pâine pentru bătrânii şi persoanele nevoiaşe

missing
28 iulie 2021, ora 22:54

Chiar și pâinea cea de toate zilele este uneori un produs ce lipsește de pe mesele multor pensionari sau oameni nevoiași de la noi. De asta s-a convins personal echipa noastră de filmare, care a surprins, astăzi, un rând de câțiva zeci de persoane la o brutărie din satul Peresecina, raionul Orhei. Angajații acesteia au copt gratuit pâine pentru toți cei care au nevoie și au aranjat-o într-un dulap special, la intrare.

În câteva clipe, toate rafturile erau deja golite, iar oamenii ne-au spus că pentru ei orice bucată de pâine este o adevărată binecuvântare. Brutăria organizează astfel de acțiuni în fiecare dimineață, iar pe zi ce trece, la ușă se adună tot mai mulți oameni nevoiași.

„În dar pentru voi, scumpi părinţi şi bunici!” Cu acest mesaj au fost întâmpinați, astăzi, oamenii care au venit după pâine gratuită, la o brutărie din Peresecina. Brutarii nici nu au reușit să o pună bine pe rafturi, că deja nu mai rămânea niciuna de leac. În doar câteva clipe, bătrânii le-au luat pe toate.

Printre cei veniți după pâine, am întâlnit-o și pe mătușa Sofia, care ne-a povestit că face un drum până aici în fiecare dimineață. Avea lacrimi în ochi, însă nu de tristețe, ne-a spus ea, ci de bucurie că nu este uitată și simte că cineva are grijă de ea.

Întrucât are o pensie de puțin peste o mie de lei, iar cea mai mare parte o cheltuiește pe medicamente, orice ajutor este binevenit. Deși pâinea e gratuită, oamenii oricum vor să le mulțumească angajaților brutăriei. Nu prea au bani, așa că, din când în când, aduc bunătățuri din grădinile lor.

Această femeie, pe nume Agrapina, ne-a povestit că vine la brutărie zilnic, chiar de când a început să fie împărțită pâinea. Dacă înainte oamenii nu prea știau de această posibilitate, acum stau și la coadă, pentru a lua o bucată. Brutăria e un colac de salvare mai ales pentru cei care, din cauza durerilor de picioare, nu prea pot merge la magazin.

Proprietarii ne-au spus că ideea de a împărți pâine gratuită s-a copt timp de opt ani, până a devenit realitate. S-au convins că trebuie să ajute oamenii mai ales după ce au numit brutăria în cinstea unui apostolevanghelist, care împărțea și el pâine nevoiașilor.

Acum, brutarii oferă până la 300 de pâini gratuite pe zi, iar cantitatea depinde de cât reușesc să coacă, întrucât în spate este o muncă artizanală migăloasă și deloc ușoară. Aceștia îndeamnă și oaspeții care le trec pragul să cumpere pâine, pe care ulterior să o lase în dulapul de la intrare, pentru cei care într-adevăr au nevoie de ea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram