/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Au optat pentru dubla cetățenie. Câți moldoveni sunt în așteptarea actelor românești

missing
03 august 2021, ora 16:58

Peste 60 de mii de moldoveni sunt în așteptarea cetățeniei române. Cele mai multe cereri au fost depuse la consulatele României de la Chişinău – 34.882, apoi la Bălţi – 22.022 şi apoi la Cahul – 3.843.

Potrivit Consulatului General al României la Bălți, din numărul total de 60 747 de cereri, 2 102 persoane au solicitat să depună jurământul de credinţă faţă de România la Bucureşti la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Din cauza pandemiei a fost sistată activitatea anumitor misiuni diplomatice sau oficii consulat, nu mai puţin de 109 astfel de instituții fiind afectate de restrângerea activității.

Potrivit autorităților de peste Prut, numărul cetățenilor R. Moldova care au redobândit cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani şi a ajuns astăzi la 642.149 de persoane dintr-o populaţie de facto de circa 2,7 milioane de locuitori conform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică din România, ceea ce înseamnă că unul dintre patru basarabeni au şi cetățenia română.

Conform statisticilor, cel mai mare val de acordare a cetăţeniei româneşti pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când peste 580 de mii de cetățenii au fost oferite de către autoritățile române.

Pandemia de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80%, în mare parte din cauza restricţiilor de circulaţie între România şi Republica Moldova.

Astfel, numai 17 549 de cereri au fost depuse. Cu toate acestea, statul român a procesat dosare din spate, acordând anul trecut 66 158 de cetățenii pentru basarabeni.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram