Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, care a plecat din țară în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea, este în continuare de negăsit. Totodată, potrivit procurorilor, cauzele penale pe numele lui Plahotniuc sunt încă la faza de urmărire penală. 

De la sfârșitul anului 2019, până în prezent, procurorii s-au adresat cu cereri de comisie rogatorie către mai multe state, inclusiv SUA, Turcia, Marea BritanieHong Kong, Olanda, Singapore, Franța, Elveția, Germania, România și alte state.

„Deocamdată, însă, nu am primit vreo înștiințare oficială cu privire la locul aflării lui”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, Maria Vieru.

Vald Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, când Partidul Democrat aflat până atunci la guvernare, a pierdut puterea. Fostul lider al democraților ar fi plecat prin regiunea transnistreană, iar de acolo și-ar fi continuat drumul cu un avion privat. Plahotniuc s-ar fi aflat o vreme în Cipru, în Arabia Sudită, după care în Statele Unite ale Americii, la Miami, unde ar fi stat în casa milionarului Vaja Jhashi, prorpietarul „Trans – Oil”. Anul trecut, Plahotniuc și membrii familiei acestuia au fost declarați indezirabili pe teritoriul SUA.

Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit șefului PG, au fost colectate probe incontestabile, care demonstrează că anume fostul lider democrat ar fi beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM.

„Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloace ale BNM – în total, peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre cumpărarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, compania de asigurări ASITO, Casa Modei, Hotelul Național”, spunea în mai 2020 Alexandru Stoianoglo.

Din aceiași bani, Plahotniuc și-ar mai fi asigurat curse charter pentru el și persoanele apropiate din anturajul său.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!