/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Investigație! Vlad Plahotniuc ar fi locuit în apartamentul din Miami al milionarului Vaja Jhashi

17 aprilie 2020, ora 13:04

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-ar afla și acum la Miami, SUA și ar locui într-o casă de lux a milionarului Vaja Jhashi care deține compania „Trans-Oil”.

Potrivit unei investigații publicate pe portalul news.mongabay.com în iulie și noiembrie a anului trecut, Vlad Plahotniuc a stat în proprietatea din Miami a milionarului Vaja Jhashi, despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Mai exact acesta s-ar afla în orașul Miami, statul Florida, în apropierea hotelurilor „Setai Miami Beach” și „Portofino Towern”, într-un apartament pe care l-a cumpărat ucraineanul Dmitriy Kurilo, șef și el la compania „Trans-Oil”.

Sursa citată mai scrie că, în 2013, Kurilo a cumpărat apartamentul de la un cetățean ceh implicat într-o schemă „Ponzi” din anii `90. (O Schemă Ponzi este o operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate).

Nu este clar dacă Kurilo a locuit în acel apartament. Cert este că, cumpărarea proprietății a fost realizată de către Jhashi, după ce Kurilo i-a acordat procură.

La mai puțin de o lună după cumpărarea apartamentului, Kurilo a luat decizia de a scoate imobilul de sub ipoteca de 700.000 de dolari. Contractul însă, a fost semnat de către Jhashi. Din 2016 până astăzi, Jhashi a indicat faptul că Portofino Tower este adresa sa și principalul loc de activitate a companiei „Energy One International Inc.” pe care o administrează.

De partea cealaltă, Tatiana Babakova, purtătoarea de cuvânt a „Trans-Oil”, a precizat că Jhashi nu a fost „proprietar benefic” al proprietății Portofino Tower. Ea a menționat că Jhashi, împreună cu familia sa, închiriază acest apartament de trei sau patru ori pe an.

„Plahotniuc nu a fost niciodată în apartamentul sau la compania din SUA al lui Jhashi”, a spus Babakova.

În luna februarie a anului trecut, Jhashi a înființat o altă companie în Miami: Sigmateli Limited LLC. Firma își împărtășește numele cu o companie cipriotă, care, potrivit reporterilor de investigații de la „Rise Moldova”, s-a dovedit a fi în proprietatea soției lui Plahotniuc, Oxana Childescu. „Sigmateli” din Cipru a primit milioane de euro împrumuturi de la oligarh și acționează ca o companie deținută pentru o serie de proprietăți de lux asociate cu familia Plahotniuc din toată Europa.

Milionarul Vaja Jhashi este cea de-a treia persoană care a primit o altă identitate, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

În februarie a acestui an, holdingul „Trans-Oil Group” a emis un comunicat de presă în care a negat faptul că Vaja Jhasi ar deține identitate dublă. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram