Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

Litvinenco vrea să modifice legea cu privire la Procuratură. A propus mecanisme care prevăd eliberarea lui Stoianoglo

missing
10 august 2021, ora 15:41

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), tot el ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de lege care vine să modifice legea cu privire la Procuratură prin care se propune a fi incluse unele mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și instituirii răspunderii disciplinare a acestuia.

Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Necesitatea unui astfel de proiect este confirmată, în fond, de rezultatele alegerilor din 11 iulie, când cetățenii au votat masiv împotriva nedreptății și inacțiunii procurorului general, de evoluția dosarelor de importanță națională și de aspectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de astăzi”, a precizat Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.

Deputatul PAS a menționat că modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de procurorul general și nu vor afecta independența și autonomia Procuratorii și a procurorului general, deoarece CSP-ului îi revine rolul decisiv în luarea deciziilor.

„Totodată, aceste modificări conțin suficiente garanții, pentru a asigura proceduri corecte, atât în cazul evaluării performanțelor profesionale, cât și în ceea ce privește procedura disciplinară”, a dat asigurări Sergiu Litvinenco.

Acesta a mai menționat că alte prevederi din proiectul propus se referă și la modificarea componenței CSP-ului, într-o formulă care va asigura o mai mare independență a organului respectiv, dar și la suspendarea procurorului general pe parcursul urmăririi penale și numirea unui procuror general interimar pentru această perioadă.

După ședința CSS, Maia Sandu s-a arătat îngrijorată că nu a primit argumente convingătoare și informații liniștitoare din partea reprezentatului Procuraturii că se vor întreprinde măsuri astfel încât cei vizați în dosare de corupție mare să nu se poată eschiva de la pedeapsă și să nu plece din țară.

Mai mult, șefa statului a declarat că activitatea Procuraturii trebuie evaluată, acuzând instituția de ineficiență în raport cu avansarea pe dosarele de mare corupție.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram