/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 841: Ajutor de miliarde și acuzații la adresa Rusiei. Zelenski e în Arabia Saudită

Stoianoglo și-a întrerupt concediul, după ce a luat act de intenția PAS de a modifica legea cu privire la Procuratură

missing
13 august 2021, ora 10:01

Procurorul general şi-a întrerupt concediul și a revenit de ieri la muncă. Asta după ce pe ordinea de zi de astăzi a Parlamentului a fost inclusă legea cu privire la Procuratură, prin care se propune a fi incluse unele mecanisme de evaluare a activității și instituirii răspunderii disciplinare pentru Alexandr Stoianoglo.

„Instituția a luat act de pe site-ul Parlamentului de proiectele de legi ce vizează activitatea Procuraturii. După o analiză minuțioasă sub aspectul corespunderii acestor inițiative rigorilor constituționale și standardelor internaționale, Procuratura Generală își va formula punctul de vedere”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Maria Vieru.

Amintim că proiectul a fost înregistrat de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), tot el ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. Mecanismele legii prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Deputatul PAS a menționat că modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de procurorul general și nu vor afecta independența și autonomia Procuratorii și a procurorului general, deoarece CSP-ului îi revine rolul decisiv în luarea deciziilor.

Acesta a mai menționat că alte prevederi din proiectul propus se referă și la modificarea componenței CSP-ului, într-o formulă care va asigura o mai mare independență a organului respectiv.

Menționăm că Comisia juridică a avizat pozitiv modificările Legii cu privire la Procuratură.

Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General”, se arată în nota informativă.

La fel, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.

Amintim că după ședința CSS, Maia Sandu s-a arătat îngrijorată că nu a primit argumente convingătoare și informații liniștitoare din partea reprezentatului Procuraturii că se vor întreprinde măsuri astfel încât cei vizați în dosare de corupție mare să nu se poată eschiva de la pedeapsă și să nu plece din țară.

Mai mult, șefa statului a declarat că activitatea Procuraturii trebuie evaluată, acuzând instituția de ineficiență în raport cu avansarea pe dosarele de mare corupție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram