/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Platforma DA insistă pe scoaterea în afara legii a PP „Șor” și subliniază că toate pârghiile sunt acum la Parlament și Ministerul Justiției

missing
18 august 2021, ora 15:01

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr insistă pe scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. Membrii formațiunii, care în luna martie a sesizat Curtea Constituțională, cu privire la neconstituționalitatea partidului condus de Ilan Șor, susțin că acum toate pârghiile sunt la Parlament și la Ministerul Justiției, iar spicherul Igor Grosu și ministrul Sergiu Litvinenco sunt cei care ar trebui să sesize, la rândul lor, Înalta Curte. 

„Un mecanism sigur, în lipsa unei justiții normale, care să își facă treaba, este sesizarea unei instituții care este în afara suspiciunilor că ar fi parte a unor interese. Este vorba despre Curtea Constituțională.  O simplă sesizare cu acuzațiile de rigoare ca acest partid a încălcat principiile statului de drept”, a declarat președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plângău.

Deși au rămas în afara Legislativului, cei de la Platforma DA susțin că sunt deschiși să ofere sprijinul necesar pentru ca sesizarea să ajungă la Curtea Constituțională și să aibă o finalitate. În acest context, membrii Platformei DA vor trimite scrisori oficiale Parlamentului și Ministerului Justiției.

„Să scăpăm de rușine acestui partid, cum funcționează, știe toată lumea – coordonatori, oameni plătiți și multe mecanisme ilegale. Să scăpăm de  rușinea prezenție hoților de miliarde din Parlament, care și în aceste momente dau târcoale justiției din R. Moldova. Este o rușine să tolerăm prezența acestor criminali pe scena politică din R. Moldova”, a mai spus Plângău.

„Faptul că sunt lăsați să facă parte din viața publică în continuare îi alimentează cu și mai mult curaj, iar noi cei care am luptat și am apărat interesele cetățenilor, am ajuns să fim hărțuiți, târâți prin instanțe exact ca pe vremea lui Plahotniuc”, a subliniat și fosta deputată de la Platforma DA, Stela Macari.

Stela Macari a fost acționată în judecată de cinci membri ai Partidului Politic „Șor”. Asta după ce, la fel ca și Octavian Țîcu de la PUN, Stela Macari a cerut scoaterea în afara legii a formațiunii politice conduse de Ilan Șor și a adus mai multe învinuiri membrilor acesteia. În aprilie, Macari și Țîcu spuneau că au primit 150 de scrisori din partea mai multor persoane ce reprezintă Partidul „Șor”, cu cereri prealabile de chemare în judecată.

Prima ședință de judecată avut loc în data de 17 august, la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, între Iurie Cornienco și Stela Macari. Următoarele ședințe sunt programate pentru 19 august, 30 septembrie și 26 noiembrie. Celelalte patru persoane care pretind în instanța de judecată că ar fi fost defăimați personal în calitate de membri ai Partidului „Șor” sunt Egor Moscalu, Gheorghe Jomiru, Profira Bejan și Ana Rusu.

Ziarul de Gardă scrie că potrivit magistratei Victoria Sănduța, căreia i-au fost distribuite trei dintre procesele de judecată, unul din cele cinci procese inițiate de membri ai Partidului „Șor” împotriva fostei deputate a Platformei DA Stela Macari a încetat. Încheierea nu este definitvă și irevocabilă și poate fi contestată în termen de 15 zile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram