Platforma DA a venit cu o soluție de compromis pentru cadrele didactice, după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a obligat profesorii nevaccinați să-și facă teste COVID-19 din bani proprii.

Membrul partidului, Liviu Vovc, a propus în cadrul unei conferințe de presă, ca angajații din educație să beneficieze de testele antigen, donate R. Moldova de către partenerii externi.

Partidul sugerează ca acest proces să dureze câteva luni, timp în care, concomitent, în instituțiile de învățământ să fie desfășurate evenimente de informare despre importanța vaccinării.

„Pentru a obține o rată de vaccinare este nevoie de o comunicare eficientă. Prin constrângere, riscăm să nu avem efectul constat. Efectuarea testului odată la două săptămâni, pentru majoritatea cadrelor didactice, poate fi o povară financiară”, a declarat Liviu Vovc.

Platforma DA a anunțat că salută decizia Guvernului și a CNESP-ului ca orele să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor și profesorilor, dar a criticat autoritățile că au luat pripit decizia privind obligativitatea testelor COVID-19 pentru profesori, fără a desfășura consultările necesare.

Potrivit Ministerului Educației, la sfârșitul lunii iulie, rata totală de acoperire a vaccinării în rândul cadrelor didactice a constituit 66,7 procente, cu cel puțin o doză, și aproape 47 la sută, cu ciclul complet de vaccin.

Amintim că ultima decizie a CNESP din 23 august a trezit confuzii în rândul profesorilor și lucrătorilor din educație.

După ce sindicatele din Educație au criticat decizia CNESP privind obligarea prezentării testelor negative la COVID, odată la 14 zile și din cont propriu de către cadrele didactice nevaccinate, ministra Sănătății se întreabă de ce acestea ar trebui achitate de persoanele care au ales să se vaccineze.

De cealaltă parte, primarul Capitalei Ion Ceban insistă că decizia CNESP este nulă în municipiul Chișinău. Potrivit lui, Comisia Locală poate decide asupra diferitor măsuri de sănătate publică în funcție de indicatorii epidemiologici.

Pe 27 august curent, Guvernul român a aprobat trimiterea către R. Moldova a 100.000 de teste rapide antigen COVID-19.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!