O nouă amânare la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Pînzari. Recursul avocaților nu ar fi ajuns pe masa magistraților

08 septembrie 2021, ora 13:54

Curtea de Apel Chișinău a amânat din nou ședința de judecată în care magistrații urmau să se expună asupra mandatului de arest a fostului șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari, reținut în dosarul fostei Direcții numărul 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Drept motiv servit faptul că recursul avocaților nu ar fi ajuns pe masa judecătorilor. Următoarea ședință este programată pentru 13 septembrie. 

Alexandru Pînzari s-a ivit în fața sediului Curții de Apel, dar a stat într-o mașină și nu s-a prezentat în instanță, pentru că ar avea probleme de sănătate, potrivit reporterului TV8 Cătălin Gorea.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care ex-șeful IGP, reținut în dosarul fostei Direcții numărul 5, a fost eliberat din penitenciar și transferat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

„În după-amiaza zilei de 6 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a ascultat poziția procurorului PCCOCS și a părții apărării, la subiectul contestării de către procuror a înlocuirii măsurii arestului preventiv cu cel la domiciliu, dispusă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în privința unui învinuit în dosarul angajărilor fictive în fosta Direcție nr. 5 a MAI”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

După hotărârea emisă de către magistrații Judecătoriei Chișinău, procurorii au declarat că aceștia au neglijat probele prezentate de oamenii legii, care demonstrează că învinuitul este în măsură să exercite influență asupra martorilor și figuranților în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI.

„Instanța de judecată și-a motivat hotărârea prin aspecte și circumstanțe care nu corespund realității. Astfel, la baza hotărârii a fost pusă obligația din partea învinuitului de a se prezenta în fața organului de urmărire penală și promisiunea că nu se va eschiva, în condițiile în care însuși învinuitul fizic nu s-a prezentat la ședința de judecată. Suplimentar, magistrații au menționat intenția acestuia de a conlucra cu autoritățile de investigație, fapt care nu corespunde adevărului și vine în contradicție cu materialele prezentate de către procuror. De asemenea, la motivarea respingerii solicitării procurorilor PCCOCS de plasare a învinuitului în arest preventiv a fost inclusă starea sănătății acestuia, chiar dacă în ședința de judecată au fost prezentate probe care demonstrează că starea actuală a sănătății învinuitului nu este de natură să-i împiedice prezența lui la ședința de judecată”, se arata în comunicatul PCCOCS.

Alexandru Pînzari este cercetat pentru „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice” în dosarul fostei Direcții nr. 5, în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei direcții Inspectoratului Național de Investigații (INI).

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram