Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CCM), pe 29 ianuarie curent, care a cerut să fie declarate neconstituționale modificările făcute de Parlament în decembrie 2020, la legea cu privire la statul judecătorului.

Este vorba despre prevederile ce se referă la condițiile de pensionare ale judecătorilor după 1 iulie 2021: vârsta de pensionare, vechimea în muncă generală şi vechimea în muncă în funcția de judecător.

Mai exact, proiectul de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători s-a stabilit vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători a fost stabilită vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi șase luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an, ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu șase luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Potrivit prevederilor proiectului, cuantumul pensiei va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar. Pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din salariul mediu lunar.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!