/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către CSM, privind condițiile de pensionare ale judecătorilor

missing
20 septembrie 2021, ora 17:41

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CCM), pe 29 ianuarie curent, care a cerut să fie declarate neconstituționale modificările făcute de Parlament în decembrie 2020, la legea cu privire la statul judecătorului.

Este vorba despre prevederile ce se referă la condițiile de pensionare ale judecătorilor după 1 iulie 2021: vârsta de pensionare, vechimea în muncă generală şi vechimea în muncă în funcția de judecător.

Mai exact, proiectul de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători s-a stabilit vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători a fost stabilită vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi șase luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an, ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu șase luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Potrivit prevederilor proiectului, cuantumul pensiei va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar. Pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din salariul mediu lunar.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram