Vladimir Andronachi susține că a fost pus sub învinuire în dosarul fraudei bancare. Într-un mesaj expediat în adresa redacției, fostul deputat democrat menționează că citația de primire a ordonanței i-a fost înmânată săptămâna trecută soției sale, în situația în care el s-ar afla peste hotarele țării, în scopuri medicale.

Andronachi susține că ar fi fost pus sub învinuire la comandă politică.

„Chiar dacă este o absurditate, atrag atenția asupra faptului că acest dosar a fost intentat încă în 2014, ori de atunci până în prezent, nimeni și niciodată nu mi-a solicitat nicio informație, opinie, declarație sau explicație. Declar, în mod absolut asumat și responsabil că nu am fost implicat și nu am avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară. De asemenea, declar că niciodată nu am fost cercetat penal și nici măcar administrativ, pentru că toate afacerile mele sunt legale și declarate în mod oficial, fapt care poate fi verificat ușor la fisc sau alte instituții de stat responsabile”, se menționează în mesajul lui Vladimir Andronachi.

„Consider cu certitudine că citarea mea anume în perioada când sunt plecat din țară, precum și modalitatea cum a fost efectuată această procedură, constituie un abuz din partea organului de investigație. De asemenea, faptul că din 2014, anume acum, brusc, s-au găsit circumstanțe pentru a fi cercetat într-un dosar la care nu am și nu pot să am nicio atribuție, reprezintă o limitare a dreptului meu la apărare și a prezumției nevinovăției”, a adăugat fostul deputat PDM.

Am solicitat un comentariu de la Procuratura Generală, privind punerea  sub învinuire a lui Andronachi și acuzațiile că ar acționa la comandă politică.

„Procuratura nu pornește cauze penale la comandă”, este singura reacție pe care am obținut-o de la PG, care a refuzat însă să fac vreun comentariu legat de punerea sub învinuire a ex-deputatului.

În aceeași declarație pentru presă, Vladimir Andronachi a reacționat și la investigațiile în care a fost vizat în ultimele luni, inclusiv cele realizate de jurnaliștii de investigații de la „Cutia Neagră Plus”, difuzată în fiecare duminică seară la TV8.

„Din start vreau să declar că toate aceste așa numite investigații și informații sunt false, având drept scop defăimarea și calomnierea mea, dar și denigrarea imaginii mele publice”, a menționat Vladimir Andronachi.

„La acea perioadă, m-am abținut de la orice comentarii sau replici, deoarece pe lângă faptul că toate sunt falsuri, am considerat că aceste dezinformări sunt lansate și promovate de unii politicieni și instituții media afiliate acestora, în contextul activității mele politice în calitate de membru al Partidului Democrat din Moldova. Totodată, nu am reacționat pentru că de mai mult timp intenționam să mă retrag definitiv din politică, fapt care s-a întâmplat înainte de campania electorală din 2021, moment în care am plecat din PDM și m-am detașat de la orice activități sau acțiuni politice. Trebuie să constat că toate aceste „investigații” și știri false nu au conținut nicio probă care ar demonstra implicarea mea în așa numitele scheme, dar au servit pe post de lansator de subiecte pentru unii politicieni, ceea ce mă duce la concluzia clară, că au fost realizate anume la comanda acestor politicieni. Aceste povești inventate, care nu se încadrează sub nicio formă în normele elementare ale deontologiei și corectitudinii jurnalistice, au avut doar scopul de a mă ataca pe mine și familia mea”, a adăugat fostul deputat democrat.

Andronachi a mai scris că anchetele în care este vizat ar avea „obiectivul de a acoprti deficiențele și incapacitatea guvernării PAS de a realiza promisiunile electorale de a îmbunătăți viața oamenilor”. Până acum de negăsit de către jurnaliști, Vladimir Andronachi mai spune că de astăzi încolo este gata să răspundă la toate întrebările acestora și a lăsat o adresă de email la care susține că poate fi contactat: vladimir.andronachi@pm.me

Vladimir Andronachi a fost vizat în investigația „Ultimul tun” realizată de Cutia Neagră Plus, care a scos la iveală cum aproape 300 de milioane de lei au fost sustrași din două companii de asigurări prin împrumuturi fictive și procurări de active. Într-o singură zi au mai fost sustrase alte 200 de milioane de lei. Ținta a fost Moldovagaz și o companie de leasing. În ambele cazuri, urmele duc și spre controversatul politician Vladimir Andronachi.

Andronachi a figurat și în investigația „Cutia Neagră Plus” despre actualii beneficiari ai clădirii Hotelului Național. Potrivit anchetei, anume fostul deputat democrat s-ar afla în spatele companiilor în proprietatea companiilor fondatoare ale firmei „Alfa – Engineering”, în proprietatea căreia a ajuns hotelul încă în anul 2006.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!