/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri în ajun de Paște și acuzații de genocid! Alerta lui Zelenski: Suntem în fața unei noi etape

Fracțiunea „Șor” se va adresa la Comisia de la Veneția, motivând că a fost lipsită ilegal de dreptul de a delega un candidat la CEC

missing
22 septembrie 2021, ora 15:13

Fracțiunea partidului „Șor” a anunțat că se va adresa la Comisia de la Veneția, spunând că a fost lipsită ilegal de dreptul de a delega un candidat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Despre aceasta a anunțat deputata Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă la Parlament. 

„Fracțiunea „Șor” a decis să se adreseze Comisiei de la Veneția. Din numărul aproximativ de 90 de mii de alegători, ai partidului „Șor”, în spiritul colaborării instituționale, în vederea respectării condițiilor democratice ale statului de drept, solicităm Comisiei să examineze situația în țara noastră, în ceea ce privește componența CEC”, a declarat Marina Tauber.

Deputata a spus că fracțiunea va solicita Comisiei să se expună dacă Parlamentul a respectat sau nu principiile de desemnare a membrilor CEC și să prezinte o opinie consultativă în privința acestui subiect.

Amintim că majoritatea parlamentară a respins candidatura lui Vadim Banaru, delegat în calitate de membru al CEC de către fracțiunea Partidului „ȘOR”. Pe 16 decembrie, tot în cadrul unui briefing de presă, Marina Tauber a spus că:

„CV-ul dlui Banaru, dar și al celorlalți candidați desemnați pentru funcția de membru al CEC au fost analizate de Comisia juridică a Parlamentului. Vadim Banaru fost supus verificărilor din partea instituțiilor competente cum ar fi SIS, CNA, ANI etc. Conform raportului Comisiei juridice a Parlamentului, prezentat în plen, nu a parvenit nicio recomandare, niciun raport negativ și nicio obiecție față de candidatul delegat de fracțiunea Partidului „ȘOR”. Cu toate acestea, reprezentantul nostru nu a fost votat. Asta deși, pentru dl Banaru trebuia să fie acordat un vot tehnic, nu politic”, a afirmat deputatul Marina Tauber.

Pe 16 septembrie, la Parlament, a fost aprobată noua componență a CEC. Doar cinci din cele nouă candidaturi au fost aprobate. Este vorba despre cei cicni propuși de PAS – Alexandru Berlinschi, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteață. Anterior, expertul Promo-LE Pavel Postica a fost desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în calitate de membru al CEC.

Pe 17 septembrie, Angelica Caraman a fost aleasă președintă a CEC, cu votul a 2/3 din membrii CEC. Candidatura acesteia a fost înaintată de către membrul Pavel Postică. Tot el a propus ca vicepreședinții și secretarii să fie aleși la ședințele următoare, când membrii CEC vor fi în componență deplină, pentru a asigura dreptul de a alege și a fi ales. Inițiativa a fost susținută de membrii CEC.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram