Suplimentar la materialele remise anterior către forul internațional, astăzi, la solicitarea Comisiei de la Veneția, Procuratura Generală a expediat o adresare specială în vederea formulării unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificărilor legislative operate recent în Legea cu privire la Procuratură, urmare a reformelor anunțate de majoritatea parlamentară. Potrivit PG,  prin conținutul și viciile procedurii de legiferare, legea menționată comportă riscul imixtiunilor politice în activitatea Procuraturii, precum și creează premizele unor ingerințe serioase în realizarea, la nivel național, a principiului independenței procurorilor.

Prin această adresare, Procuratura mai solicită, respectuos, Comisiei de la Veneția să-și exprime opinia și să transmită autorităților Republicii Moldova considerentele sale inclusiv și sub aspectul admisibilității participării, ca membru de drept, a procurorului general într-un organ precum Consiliul Suprem de Securitate în condițiile cadrului legal al țării noastre.

Concomitent, Procuratura roagă Comisia de la Veneția să se pronunțe și sub aspectul inadmisibilității presiunilor politice în raport cu instituția, având în vedere argumentele care explică riscurile comportamentului politic neloial și impactul negativ ce-l comportă lipsa de colaborare onestă asupra separării puterilor în stat.

Procuratura Generală optează pentru ca toate reformele, inclusiv mecanismul de evaluare, să se realizeze într-un cadru strict de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe un dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încredere că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință.

Pe lângă actele legislative vizate, la adresarea către Comisia de la Veneția, Procuratura a anexat cele două sesizări înregistrate la Curtea Constituțională, iar după finalizarea procedurilor de traducere în limba engleză, urmând să o prezinte și pe cea de-a treia sesizare, depusă ieri la Înalta Curte.

Amintim că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Cu toate acestea, în 1 septembrie 2021, prin Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar în data de 3 septembrie 2021, aceasta a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!