/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Rusia, obligată să achite unei femei 26 de mii de euro, după ce fiul său a decedat într-o închisoare din regiunea transnistreană

missing
28 septembrie 2021, ora 16:36

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat autoritățile ruse să achite unei femei 26 de mii de euro prejudiciu moral și patru mii de euro în calitate de costuri și cheltuieli, după ce fiul acesteia a decedat pe 1 noiembrie 2013 în una din închisorile din regiunea transnistreană. Curtea a stabilit că administrația de facto de la Tiraspol nu a acordat asistența medicală adecvată în timpul detenției, încălcând, astfel, cerințele articolului privind dreptul la viață din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a constatat că fiul reclamantei pare să fi contractat tuberculoză și HIV în închisoarea din regiunea în 2006. Deși acest aspect nu intră în domeniul de aplicare al cauzei, este relevant în măsura în care bărbatul suferea deja de aceste boli timp de peste cinci ani în momentul arestării și detenției sale în 2011, iar  așa-numitele autorități ale închisorii din regiune cunoșteau despre acest fapt.

Chiar și așa, în ciuda stării sale medicale grave, conform documentelor furnizate reclamantului de către administrația închisorii, bărbatului i s-ar fi oferit tratament medical o dată în iulie 2013, adică la mai mult de 19 luni de la arestarea sa în decembrie 2011 și ulterior în octombrie 2013. În plus, deși autoritățile închisorii au observat deteriorarea stării de sănătate deținutului în iulie 2013, l-au internat la secția medicală a închisorii abia la începutul lunii octombrie 2013, iar la un spital civil cu puțin înainte de moartea sa.

Curții nu i s-a prezentat dosarul medical al deținutului pentru a stabili dacă i s-a oferit într-adevăr asistență medicală și nici informații despre schema de tratament utilizată pentru a evalua dacă tratamentul administrat a fost adecvat stării sale particulare.

Curtea a constatat că, cauza morții deținutului pare a fi o complicație previzibilă a stării sale medicale, dacă este lăsată netratată sau tratată incorect sau într-un mod nepotrivit. Astfel de omisiuni ar fi putut fi prevenite printr-un screening medical adecvat și prin tratament și plasare la timp într-o secție medicală sau într-un spital specializat în tratamentul tuberculozei și al co-infecțiilor cu HIV.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram