/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

/VIDEO/ Câțiva proprietari de terenuri din Durlești ar urma să fie expropriați

missing
03 octombrie 2021, ora 08:50

Înalță construcții pe terenuri, care urmează să fie eliberate mai târziu, pentru a lărgi drumurile ce vor face parte din centura Chișinăului. Este situația unor proprietari de terenuri private, situate la intrare în orașul Durlești. Conform unei legi, intrată în vigoare vara trecută, sectoarele trebuie eliberate pentru a extinde traseul. Respectiv, statul urmează să răscumpere aceste terenuri. De ce proprietarii continuă să ridice contrucțiile, deși știu că vor fi demolate? Administrația de stat a Drumurilor consideră că la mijloc stau interese financiare, cu alte cuvinte scopul deținătorilor de terenuri este de a obține mai mulți bani de la stat. Vă prezentăm o anchetă, realizată de echipa de jurnaliști de la „Cu sens”.

Este vorba de periferia Chișinăului, pe traseul M1, drum care face parte din centura capitalei. Acest segment va fi renovat și urmează să fie lărgit până la patru benzi de circulație.

„Pentru a putea face asta, în vara anului trecut, statul a declarat terenurile private, aflate de-a lungul carosabilului, de utilitate publică. Cu alte cuvine, acestea vor fi răscumpărate de stat. Respectiv, lucrările de construcții aici ar trebui să fie, practic, stopate.”

„Din cauza că se extinde, de alocat noi suprafețe de teren. Și conform proiectului au fost identificate 120 de sectoare în proprietate privată din localitatea orașului Durlești, Trușeni, parțial sunt și din Chișinău și urmează să fie expropriate”.

Echipa de jurnaliști a constatat că unii proprietari de terenuri, printre care un fost polițist și un fost consilier al municipiului Chișinău, nu au ținut cont de restricții și au ridicat schelete de beton, chiar dacă în câțiva ani acestea ar putea să fie demolate. Domnul din imagine este unul dintre proprietarii unei construcții. Acum, aceasta este proprietate privată, dar urmează a fi expropriată integral pentru că pe aici va trece centura Chișinăului.

„Lucrările noastre sunt începute înainte de legea care spuneți dumneavoastră, de interdicția care este pusă. – Bun, dar ASD v-a anunțat despre acest lucru, v-a cerut să stopați… – Nu a cerut nimic, dar de ce să ceară să stopăm dacă noi avem coordonat cu dumnealor”.

„Proprietarul a fost sesizat că este lege de declarare de utilitate publică. – După ce a fost publicat în Monitor în cât timp le-ați trimis scrisori și i-ați informat? – Mai târziu, în anul 2021, la începutul anului. – Păi oamenii ăștia puteau să nu știe? – Posibil să nu știe, dar legea oricum este publicată”.

Ceilalți proprietari ai terenului și, respectiv, ai construcției sunt un fost polițist de patrulare și soția sa. Aceștia nu erau la fața locului în ziua în care au fost făcute filmările. Proprietarii dețin certificat de urbanism și autorizație de construire, eliberate de Primăria orașului Durlești încă în vara anului 2019. Doar că, potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, în momentul în care se permit construcții pe marginea traseelor de importanță națională, proprietarii sunt informați că, în cazul în care drumul va fi extins, ei vor fi obligați să-și demoleze construcțiile, iar terenul va fi expropriat. De cealaltă parte, primăria Durlești, prin intermediul arhitectului instituției, a declarat că nici pe ei Administrație de Stat a Drumurilor nu i-a informat la timp despre planurile pe care le au.

„Oficial nu am fost informați, am aflat de la surse, de la beneficiarii care au venit și au început să se plângă că au interdicție pe teren”.

Cele două familii care construiesc complexul mai dețin fiecare câte încă un teren pe marginea traseului. Ultimul a fost cumpărat în noiembrie anul trecut, adică la scurt timp după intrarea în vigoare a legii. L-a înregistrat provizoriu la Cadastru în februarie 2021.

„Dumneavoastră cum credeți, se fac tranzacțiile notariale cu interdicții? Când am prezentat la notar nu era nicio interdicție pe teren absolut. Noi avem actele în regulă, nu este absolut nimic ilegal”.

Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice, într-un răspuns în scris, a informat că registratorul a interpretat eronat legea atunci când a înregistrat dreptul de proprietate și că va desfășura o anchetă de serviciu. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, exproprierea va începe imediat ce statul va obține finanțarea de la partenerii externi. Costul estimativ al acestui sector este la 30 de milioane de euro. Despre o șosea de centură în jurul Chișinăului se vorbește de aproape un deceniu și ar urma să aibă o lungime de 65 sau 80 de kilometri, în funcție de ce vor spune studiile de fezabilitate. Prețul final al investițiilor va depăși 300 de milioane de euro. Acum sunt în construcție abia primii șase km.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram