/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/FOTO/ Chișinăul va găzdui și în acest an expoziția World Press Photo, 2021. Când are loc lansarea

missing
26 octombrie 2021, ora 19:48

Chișinăul va găzui și în acest an cea mai prestigioasă expoziție internațională de artă vizuală. Expoziția World Press Photo, 2021 va fi lansată pe 10 noiembrie în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, scrie CJI.

Această expoziție este organizată pentru a cincea oară în țara noastră și este cea mai importantă competiţie fotografică la nivel mondial. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Regatului Ţărilor de Jos și reuneşte cele mai bune fotografii realizate în anul 2020 de către fotografi din întreaga lume.

În cadrul concursului sunt premiați cei mai buni fotografi pentru cele mai bune imagini care au contribuit la dezvoltarea jurnalismului vizual în ultimul an. În competiţie participă fotografi profesionişti, fotoreporteri şi fotografi documentarişti.

Lucrările participanților vor fi analizate de un juriu format din 28 de profesioniști în domeniul fotografiei. Într-un an marcat de pandemia de COVID-19 și proteste împotriva restricțiilor în întreaga lume, câștigătorii împărtășesc o diversitate de interpretări și perspective asupra acestor, dar și altor probleme stringente, cum ar fi criza climatică sau conflictele teritoriale.

Juriul Concursului World Press Photo 2021 a selectat imaginea fotografului danez Mads Nissen „Prima îmbrățișare” în calitate de Fotografia anului.

worldpressphoto.org

Iar „Habibi” ce aparține fotografului documentarist italian Antonio Faccilongo a fost desemnată Istoria anului.

antoniofaccilongo.com

De asemenea, juriul a selectat câștigătorii la opt categorii: Probleme contemporane, Știri generale, Mediu, Proiecte pe termen lung, Natură, Știri spot, Sport și Portret.

Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor câștigătoare la Muzeul Naţional de Istorie, începând cu data de 11 noiembrie şi până pe 1 decembrie 2021, între orele 10:00-17:00 cu excepția zilei de vineri. Biletele pot fi achiziționate în incinta muzeului, pentru adulți prețul biletului este de 10 lei, iar pentru studenți de 5 lei.

În acest an, la concurs au participat 4.315 fotografi din 130 de țări care au expediat 74.470 de imagini. Câștigătorii concursului World Press Photo 2021 sunt 45 de fotografi și fotografe din 28 de țări: Argentina, Armenia, Australia, Bangladesh, Belarus, Brazilia, Canada, Danemarca, Franța, Grecia, India, Indonezia, Italia, Iran, Irlanda, Mexic, Myanmar, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Țările de Jos, Statele Unite.

Prima ediţie a World Press Photo a avut loc în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-şi expune lucrările în faţa unei audienţe internaţionale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie şi jurnalism vizual din lume.

La Chişinău, expoziţia a fost organizată în premieră în anul 2017.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram