/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

O companie olandeză urmează să livreze miercuri R. Moldova un milion de metri cubi de gaze naturale

missing
26 octombrie 2021, ora 19:33

O companie olandeză urmează să livreze miercuri R. Moldova un milion de metru cubi de gaze naturale. Este vorba despre Vitol , unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere. 

Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice, potrivit căreia olandezii de la Vitol au câștigat tenderul lansat de compania Energocom.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Vineri, 22 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență în sectorul energeticii, în condițiile în care nu avem, deocamdată, un contract cu Gazprom, iar majoritatea întreprinderilor din țară au trecut pe păcură. Între timp, negocierile cu Rusia continuă, dar sunt departe de finalitate.

Presa rusă scrie că în timpul acestora, Gazprom ar fi propus R. Moldova gaz la un preț de piață, cu o reducere de 25 %. Delegația R. Moldova ar fi insistat, însă pe un preț de două ori mai mic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram