/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Spinu anunță prețul pe care îl vom plăti pentru gaz. „S-a acceptat formula propusă de delegația noastră"

missing
30 octombrie 2021, ora 11:47

Andrei Spînu a venit cu precizări despre condițiile contractului semnat cu Gazprom. Spînu declară că prețul pentru gazul rusesc  pentru luna noiembrie va fi de aproximativ 450 de dolari per mia de metri cub. Totodată, Andrei Spînu susține că datoria istorică va fi achită după efectuarea unui audit.

„În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse!”, scrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-o postare pe pagina sa Facebook.

Totodată, Spînu susține că noul contract semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit se va face un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și se vor desfășura noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz.

După ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, țara noastră a încheiat vineri, 29 octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom urmează să fie prelungit pe cinci ani.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram