/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ A fost publicat Protocolul negocierilor pe subiectul gazelor naturale pe piața R. Moldova

missing
01 noiembrie 2021, ora 14:37

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a susținut luni, 1 noiemebrie, o conferință de presă în care a oferit mai multe detalii în legătură cu noul contract de livrare a gazelor dintre Republica Moldova și Gazprom. Pentru mai multă transparență, Protocolul acestor negocieri a fost făcut public de către Minister.

Potrivit lui Andrei Spînu, obiectivele principale pe care Republica Moldova le-a avut în cadrul negocierilor cu Gazprom au fost: obținerea celui mai bun preț, să nu fie admisă o creștere mare a tarifelor achitate de cetățeni și contractul să fie discutat din perspectiva comercială, fără condiționalități politice.

În cadrul negocierilor s-au semnat două documente, un protocol al negocierilor și contractul de livrare a gazelor.

Cele patru aspecte menționate în Protocol:

  1. Se consideră rațional efectuarea unui audit independent al întregii sume de datorii pe care Moldovagaz o are față de Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
  2.  Dat fiind faptul că Moldovagaz este o companie mixtă și ținând cont de relațiile de peste 20 de ani, privind formarea preșului în baza unei formule ce include prețul petrolului și prețul pe piață la gaze naturale este rațională prelungirea relațiilor contractuale pentru livrarea ulterioară în baza unor formule similare.
  3.  Partea moldovenească a menționat că implementarea pachetului 3 energetic este o obligație internațională asumată de R. Moldova.
  4.  Legislația Moldovei prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.

Cele opt decizii menționate în Protocol:

  1. Pentru abordarea întregului spectru de teme existente în domeniul energetic, Guvernul R. Moldova va convoca în noiembrie 2021 ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse.
  2. În cadrul acestei comisii, partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.
  3. Părțile au convenit ca până la sfârșitul anului 2022, să fie semnată o înțelegere între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse în domeniul energetic. Acesta va include păstrarea statutului societății pe acțiuni Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări forțate a Moldovagaz până la reglementarea datoriei către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului (nu se face o referință exactă la suma datoriei, aceasta se va stabili de un audit independent).
  4. Până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei pentru gazul livrat de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.
  5. Până la semnarea acordului menționat în punctul patru, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final al auditului urmează să fie coordonat cu consiliul observator al Moldovagaz.
  6. Părțile au convenit ca aplicarea sancțiunilor către Moldovagaz până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental până la sfârșitul anului 2022 este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor pentru Moldovagaz. Aplicarea unor astfel de sancțiuni va crește datoria Moldovagaz.
  7. Gazprom și Moldovagaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021, pentru un termen de cinci ani, contractul semnat din 2006 în condiții reciproc avantajoase, în baza unei formule de preț legate de prețul petrolului și prețul gazelor pe piața europeană.
  8. Partea moldovenească în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale va asigura luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse financiare suplimentare pentru achitarea de către consumatori de pe malul drept al Nistrului al cheltuielilor legate de livrarea gazelor naturale în octombrie și noiembrie 2021.

Amintim că după ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, țara noastră a încheiat vineri, 29 octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom urmează să fie prelungit pe cinci ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram