/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Moldova s-a angajat să cumpere de la Gazprom peste 3,3 miliarde de m3 de gaz în următorul an. Cel mai mult - pentru stânga Nistrului

missing
05 noiembrie 2021, ora 15:20

Timp de un an, Republica Moldova va trebui să cumpere de la concernul rus Gazprom peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Asta prevede Acordul adițional pe care l-a semnat delegația Republicii Moldova cu concernul rus. Volumul de gaz este prevăzut atât pentru partea dreaptă a Nistrului, cât și pentru partea stângă.

Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a făcut publice volumele pe care trebuie să le cumpere Moldovagaz în următorul an.

Din cele 3,3 miliarde m3, 1,2 miliarde sunt pentru partea dreaptă a Nistrului. Cea mai mare parte, peste două miliarde de m3 de gaze, va fi procurat pentru stânga Nistrului.

Conform pct.3 al Suplimentului nr.19, în perioada noiembrie-decembrie 2021 și ianuarie-octombrie 2022, SAP „Gazprom” se obligă să livreze, iar S.A. ,,Moldovagaz” se obligă să recepționeze și să achite gazele naturale în volum de 1 238 mil. m3, pentru alimentarea cu gaze naturale a părții drepte a Nistrului și 2 062 mil. m3  pentru partea stângă a Nistrului, astfel volumul total contractat de S.A. „Moldovagaz” constituie 3 300 mil. m3 de gaze naturale”, se arată în comunicat.

Volumul de gaz prevăzut pentru dreapta Nistrului este mai mare decât a fost cumpărat în anul 2020. Conform unui raport al ANRE, în 2020 Moldovagaz a cumpărat de la Gazprom 1,1 miliarde de metri cubi de gaz, iar în 2019 – puțin peste un miliard de m3.

Deocamdată nu se cunoaște care va fi prețul cu care Republica Moldova cumpără gazul rusesc și nici cât vor scoate din buzunare consumatorii casnici pentru un metru cub de gaz.

Nu se cunoaște nici ce volume de gaze va cumpăra Republica Moldova în ceilalți patru ani prevăzuți în contractul încheiat.

Moldovagaz a făcut calculele! Ce tarif nou va cere furnizorul de gaze naturale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram