/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ ANRE a aprobat noul tarif provizoriu pentru gazul natural. Cât vor plăti cetățenii de la 1 noiembrie

09 noiembrie 2021, ora 10:31

10,26 de lei este noul tarif provizoriu pentru gazul natural pe care cetățenii îl vor achita de la 1 noiembrie. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acceptat solicitarea Moldovagaz de a mări prețul pentru consumatorii finali. Prețul de furnizarea a gazelor naturale era până acum de 4,2 lei pentru un metru cub.

ANRE a luat act de calculele prezentate de Moldovagaz, iar până la 30 noiembrie, Agenția urmează să verifice costurile de bază ajustate. De asemenea, se va verifica volumul de gaze livrat pentru consumatori, deoarece cifrele prezentate de Moldovagaz sunt provizorii.

Potrivit directorului ANRE, Ștefan Creangă, tariful care va fi aprobat până la 30 noiembrie urmează să fie unul corect și nu poate crește mai mult decât cel care este prezentat de Moldovagaz.

Amintim că vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali.

Menționăm că după ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, țara noastră a încheiat vineri, 29 octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom urmează să fie prelungit pe cinci ani. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc pentru luna noiembrie va fi de aproximativ 450 de dolari per mia de metri cub.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram