/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la granița cu Polonia. Autoritățile poloneze spun că atacul a fost supervizat de forțele belaruse

missing
24 noiembrie 2021, ora 14:43

Poliția de frontieră poloneză a anunțat, astăzi, că un grup de migranți a spart gardul de sârmă ghimpată de la granița țării și a încercat să pătrundă forțat în Polonia. Autoritățile poloneze mai spun că atacul a fost „supervizat” de forțele bieloruse și că migranții au atacat cu pietre, transmite digi24.

Anterior, într-un interviu acordat pentru BBC, liderul Belarusului, Alexandr Lukaşenko a recunoscut, în premieră, că polițiștii de frontieră belaruși ar fi putut să-i ajute pe migranți să treacă din „considerente umanitare”, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi. Potrivit autorităților din Belarus, în prezent există circa 7 000 de migranţi pe teritoriul său.

Potrivit Human Rights Watch,  Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de criza umanitară din regiune unde „mii de oameni sunt blocați într-un vid disperat, drepturile le sunt încălcate grav, iar viețile le sunt puse în pericol”.

Conform raportului HRW, „oficialii polonezi îi resping pe cei care încearcă să treacă graniță și îi forțează înapoi pe cei care reușesc să treacă. Când ajung înapoi la Minsk, sunt bătuți de forțele bieloruse care îi arestează și îi forțează să încerce să treacă din nou în Polonia. De multe ori îi și opresc să călătorească în alte părți ale Belarusului sau să se întoarcă în țările de origine”.

Fără să poată să stea în nicio țară sau să se întoarcă acasă, oamenii stau de zile și săptămâni la graniță fără adăpost sau acces la hrană sau apă. Din această cauză, oamenii mor, suferă e hipotermie sau de alte boli și răni.

La momentul întocmirii raportului, 13 oameni au murit, cea mai tânără victimă fiind un copil de doar un an.  Cei intervievați acuză violențe, abuzuri, furturi și extorsiuni practicate de polițiștii de frontieră bieloruși.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram