/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Reuters: Maia Sandu a spus clar Rusiei că Republica Moldova vrea să adere la UE. „Ne dorim acest lucru cât mai curând”

missing
15 decembrie 2021, ora 10:20

Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană și i-a spus clar Federației Ruse că aceasa este alegerea sa. Declarația a fost făcută marți, 14 decembrie, într-un interviu oferit pentru Reuters de șefa statului, Maia Sandu. Potrivit portalului de știri, aceasta este cea mai clară remarcă adresată Rusiei de către președintă, cu privire la parcursul pro – european al țării noastre. 

În ajunul Summitului cu liderii UE și ai țărilor din estul Europei, inclusiv Ucraina, organizat la Bruxelles, Sandu a făcut o serie de declarații legate de relațiile cu Kremlinul și partenerii occidentali. Președinta a subliniat că Rusia complică lucrurile în Republica Moldova, odată cu majorarea prețului pentru gazele naturale livrate, dar și că depinde inclusiv de Occident ca cei care au furat banii din sistemul bancar, iar acum se plimbă în libertate, să fie prinși.

„Moldova își dorește să devină într-o zi membru al Uniunii Europene. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată de jurnaliștii de la Reuters dacă Rusia va permite acest lucru, șefa statului a menționat că a spus răspicat Moscovei că Republica Moldova va adera la comunitatea statelor europene.

„Vom insista asupra faptului că aceasta este alegerea noastră (să aderăm la UE) și ne-ar plăcea ca și alte state să ne respecte alegerea”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai vorbit și despre criza gazelor naturale, oferite de ruși. Șefa statului a declarat că noul contract, încheiat cu Gazprom pe un termen de cinci ani, este „rezonabil”, dar a subliniat că Rusia a oferit prețuri „prefernțiale”, aliaților săi.

Totodată, președinta Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea față de consolidarea armatei ruse la granița cu Ucraina, menționând că „nu există de creștere a a activiății rusești în Transnistria”. „Din păcate, încă avem trupele rusești pe teritoriul țării noastre”, a menționat Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram