Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

economic

/DOC/ Denunț la Procuratură, în baza investigației „Cutiei Negre” despre compania energetică asociată cu Vladimir Andronachi

13 decembrie 2021, ora 14:04
Distribuie:

Deputatul PAS, Radu Marian a depus un denunț la Procuratura Generală în baza investigației „Cutiei Negre PLUS” despre compania energetică asociată cu fostul deputat, controversatul politician, Vladimir Andronachi. Marian subliniază că „rezultă o bănuială rezonabilă de restrângere artificială a concurenței cu intenția de a favoriza operatorul „Furnizare Energie” SRL.

„Pentru a restabili încrederea oamenilor în justiție, este crucial ca suspiciunile legate schemele de corupție conduse de politicieni și foști guvernanți să fie investigate și duse până la capăt”, a menționat Radu Marian.

Investigația „Cutiei Negre PLUS” despre compania asociată cu Andronachi, fără concurenți la licitațiile de stat pentru furnizarea energiei, care în cei câțiva ani de acitivitate, a reușit să pună mâna pe contracte valoroase cu mai multe instituții strategice, inclusiv aeroportul, Parlamentul și Banca Națională.

SRL-ul „Furnizare Energie” a fost înregistrat pe 11 iulie 2018, având, la începuturi, un singur fondator – o firmă din Ucraina. Beneficiarul acesteia era un ucrainean, pe nume Viktor Kanaev, care are mai multe legături cu afacerile atribuite fostului deputat PD. O dovadă este că o altă companie a acestuia are adresa juridică în Chișinău, chiar în apartamentul juristei familiei Andronachi, cercetată și ea penal de rând cu fostul deputat. Reporterii de la Cutia Neagră Plus au reușit să ia legătura și cu Viktor Kanaev, dar acesta a refuzat să vorbească despre afacerea „Furnizare Energie”.

Primele modificări în acționariatul SRL-ului au fost făcute la un an de la fondarea firmei – în iulie 2019. Coproprietar, cu 50%, a ajuns Sergiu Ciobanu, care a procurat acțiuni de la cetățeanul ucrainean cu doar 500 de lei. Ciobanu a fost director ANRE exact în perioada în care „Furnizare Energie” a fost fondată. Unele surse au declarat că, al începuturi, acesta ar fi promovat interesele companiei energetice.

În trei ani de activitate, compania a reușit să atragă clienți importanți, printre care și instituții publice. Informațiile disponibile pe site-ul Agenției Achiziții Publice arată că a câștigat de la începutul acestui an 26 de licitații de stat în valoare de 26,5 mln lei. Cele mai valoroase contracte le-a semnat cu Serviciul Vamal, în sumă de peste 5 milioane de lei, iar Secretariatul Parlamentului urma să cumpere electricitate de aproape 3 milioane de lei. În lista clienților ai acestui SRL au ajuns și Banca Națională, Serviciul Fiscal de Stat, mai multe ministere și primării. La toate tenderele organizate de instituțiile de stat, „Furnizare Energie” nu a avut vreun concurent, iar prețul pe care l-a propus în oferte a fost de fiecare dată cu un bănuț mai mic. Directorul companiei neagă faptul că ar fi favorizată cumva la licitațiile publice.

Faptul că firma controlată de Andronachi câștigă licitații publice pentru furnizare de energie l-a surprins pe actualul ministru al Infrastructurii, Andrei Spânu.

„Eu cred că acest personaj trebuie să fie adus acasă și supus judecății, iar companiile lui, dacă au câștigat ilegal anumite licitații, aceste licitații trebuie să fie închise și să fie lansate alte licitații.”

Cutia Neagră Plus a trimis mai multe întrebări legate de activitatea companiei „Furnizare Energie” și a lui Vladimir Andronachi, pe adresa de email pe care a oferit-o jurnaliștilor, după ce a fugit din țară. Dar fostul deputat democrat, cercetat penal pentru implicare în frauda bancară, nu a reacționat. Anterior, el a declarat că este un dosar intentat la comandă politică.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazul s-a scumpit și în regiunea transnistreană: Cât costă un metru cub

25 septembrie 2022, ora 20:30
Distribuie:

Tariful la gaz a crescut și în stânga Nistrului. Totuși, prețul este cu mult mai ieftin decât în partea dreaptă. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, în 2021, prețul la gaz era de 0,84 lei per metru cub, iar în 2022 a ajuns la 1,28 lei per metru cub.

„Ce-i drept au și tarif social, care anul trecut a fost 0,5 lei per metru cub, iar acum a ajuns la 0,93 lei per metru cub”, a menționat expertul economic.

TV8.md reamintește că vineri, 23 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 27 de lei și 10 bani, fără TVA, adică 29 de lei 27 de bani, cu TVA inclus. Moldovagaz a cerut un tarif mai mare cu peste 31 %, mai exact, de 27 de lei și 66 de bani fără TVA inclus, adică de 29 de lei și 87 de bani cu TVA. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Aproape 30 de lei pentru un metru cub! ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

23 septembrie 2022, 10:09

60 de lei lunar pentru gaz vor achita cetățenii pentru fiecare m² de locuință: Calculele unui expert economic

23 septembrie 2022, 19:09

Se anunță iarnă grea: Din cauza scumpirilor, mulți moldoveni renunță la încălzirea cu gaz și trec la focul în sobe

23 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram