Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Când ar putea fi deschisă Arena Chișinău. Detalii de la ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu

22 decembrie 2021, ora 17:30
Distribuie:

Arena Chișinău ar putea fi deschisă în primăvara anului 2022. Despre asta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă de după ședința Executivului.

„Conform estimărilor noastre, imediat ce ieșim din iarnă se vor începe lucrările la căile de acces pentru Arena Chișinău și sperăm ca în primăvară să putem da în exploatare acest obiectiv”, a declarat Spînu.

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au aprobat achitarea următoarei tranșe pentru acest proiect. Astfel, au fost alocate peste trei milioane de euro, care reprezintă tranșa anuală conform parteneriatului public privat. Oficialul a mai precizat că neachitarea tranșelor ar duce la mai multe penalități pentru R. Moldova și alocarea unor sume mai mari din bugetul de stat.

„Știm că subiectul este unul de interes sporit. Totuși, trebuie să luăm în calcul că acest parteneriat public privat a fost semnat într-o perioadă în care la guvernare era regimul Plahotniuc. Contractul semnat este unul care protejează, în mod special, partenerul privat. Noi credem în continuare că organele de drept trebuie să facă claritate despre modul cum a fost semnat acest parteneriat și cine este responsabil”, a mai punctat ministrul Infrastructurii.

Andrei Spînu a spus că proiectul trebuie dus până la capăt, întrucât au fost investiți mulți bani. 

Proiectul Chișinău Arena a fost lansat în anul 2018, de către democrați, care anunțau atunci că va aceasta va fi deschisă în toamna anului 2019, lucru care nu s-a mai întâmplat, însă, nici până astăzi. La începutul toamnei trecute, premierul Natalia Gavrilița a declarat că proiectul trebuie dus până la capăt. Costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro. 

De proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. Mai mulți specialiști au criticat acest proiect, menționând că a fost aprobat în grabă și netransparent. În plus, au indicat că proiectul presupune și mai multe riscuri economice. 

În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a decis că proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” trece din gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Anul trecut, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. 66 de milioane de lei au fost alocate pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei – pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram