Olesea Stamate nu a decis încă dacă își va depune sau nu mandatul de deputat. În cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, parlamentara a spus că încă analizează viitorul său în politică și că excluderea sa din PAS ar fi avea legătură cu un posibil context preelectoral.
„Eu nu-mi pot explica asta altfel decât faptul că sunt anumite, să spunem așa, probabil și într-un context preelectoral. - E posibil la parlamentarele viitoare să vă vedem pe listele unui bloc sau unui partid? - Am anunțat în repetate rânduri că nu am luat o decizie cu privire la activitatea mea politică viitoare în general, nu doar pe activitate parlamentară, dar activitatea politică, dacă voi mai face sau nu politică. Cum o să am o decizie în acest sens, neapărat vă comunic”, a declarat deputata.
Olesea Stamate a explicat că amendamentele sale la Legea amnistiei nu au creat o portiță de eliberare pentru criminalii periculoși, întrucât prevederile Codului penal erau oricum mai permisive:
„Ce avem în codul penal este mai blând pentru deținuții pe viață decât ceea ce oferă legea amnistiei. Legea poate fi propusă de cineva și nu a fost supusă doar de mine și a fost votată nu doar deputații PAS, dar unanim de toți deputații prezenți în Parlament, cu avizul pozitiv al Ministerului Justiției, expertiza Anticorupție, CNA, fără obiecții și ulterior verificată de Curtea Constituțională exact prevederea respectivă menținută intact”.
Ea a reiterat că eliberările au fost posibile nu doar în baza acestei legi, ci și a prevederilor Codului penal, care permit liberarea condiționată a condamnaților pe viață după 25 de ani de detenție – o modificare introdusă în 2024.
„Orice lege, cât de bună nu ai face-o, ea trece o procedură de aplicare, de implementare și știți foarte bine că o lege proastă în mâini bune se aplică mai bine sau are efecte mai bune decât o lege bună în mâini proaste. Iată pe partea de implementare urmează să fie făcute anumite verificări și nu vorbesc doar despre Legea amnistiei. Vorbesc și despre prevederea din Codul penal care permite eliberarea condiționată înainte de termeni, la ispășirea a 25 de ani.
Legea amnistiei prevede faptul că pentru deținuții pe viață, inclusiv cu amendamente, dar cu sau fără amendamente, asta era de la bun început, deci include și condamnații pe viață. Pe partea de înlocuire, dacă vreți, ca să nu fie foarte juridic termenul comutare, înlocuire a pedepsei cu închisoare pe viață la 30 de ani, doar în cazul în care se îndeplinesc anumite condiții, deci are un comportament ireproșabil, are o caracteristică bună din partea penitenciarului și așa mai departe.
Codul penal, încă din 2002, prevede posibilitatea eliberării anticipate înainte de termen a condamnaților deținuți pe viață la expirarea a 25 de ani, era 35, în 2014 s-a modificat la 30 de ani și în 2024 s-a modificat la 25”, a explicat Stamate.
Cât despre atacurile venite în urma scandalului, deputata le consideră nedrepte:
„Eu nu cred că atacurile la adresa mea sunt corecte și nu cred că trebuie să existe vreun atac sau cumva vreun reproș față de ministra Justiției, deoarece și modificarea pe care a făcut-o sau propus-o Ministerul este în principiu cu recomandările Curții Internaționale Europene pentru Drepturile Omului. Este o practică europeană la acest subiect. Anumite recomandări, noi avem câteva dosare pendinte la CEDO și s-ar putea Moldova foarte bine să le piardă anume pe aspectele respective, dar nu vreau să intru în detalii. Eu vreau să cred că modificările care au fost propuse de Ministerul Justiției au avut cele mai bune intenții”.
Referindu-se la modificările recente aduse Legii amnistiei, Stamate a spus că acestea ar putea corecta unele probleme, dar nu vor avea efect retroactiv:
„Este o încercare de a rezolva probabil anumite aspectele ale legislației, acum legea penală mai blândă se aplică oricum, deci nu va avea caracter retroactiv față de deciziile deja luate. Doar față de deciziile care nu sunt în procedură încă”.
TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă astăzi din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.
Tot astăzi, deputații PAS au adoptat modificări la Legea amnistiei, conform cărora persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea ieși din pușcărie decât după 30 de ani. Totodată, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.
Și șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, a demisionat. Premierul Dorin Recean i-a cerut să plece imediat din funcție în urma scandalului privind Legea amnistiei. Ministerul Justiției a emis ordin privind asigurarea interimatului instituției de către Alexandru Adam, în prezent director adjunct al ANP.
Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.
Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Potrivit IGP, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.