Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

Stoianoglo, sceptic în privința raportului privind activitatea sa. Susține că documentul ar avea informații denaturate

03 iunie 2022, ora 12:17

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a făcut primele declarații, după ce o comisie specială, instituită de CSP, i-a evaluat activitatea și i-a oferit calificativul „nesatisfăcător”, și doar 2 puncte din 10. Ultimul cuvânt îi revine președintei Maia Sandu, care urmează să decidă dacă îl demite sau nu. Într-o postare pe Facebook, Stoianoglo susține că „decizia este evidentă”. 

„Pentru mine, decizia președintei este evidentă, având în vedere modul în care acest proces a început și cel în care decurge. Societatea trebuie să cunoască, însă, adevărul și să înțeleagă că în felul acesta se încearcă să se scape de oamenii incomozi. Mă îndoiesc că după asta, toate vor reveni la locul lor în domeniul Procuraturii”, a scris șeful suspendat al PG, Alexandru Stoianoglo. 

Stoianoglo se declară sceptic în privința obiectivității raportului care conține 130 de pagini. Potrivit acestuia, documentul ar conține informații denaturate în mod intenționat sau chiar complet falsificate.

Șeful suspendat al PG răspunde și acuzației potrivit căreia ar fi abordat o atitudine părtinitoare în unele cazuri din gestiune. „În primul rând, personal nu am luat nicio decizie pe aceste dosar, iar luarea deciziilor procesuale este strict de competența procurorilor. În ciuda tuturor criticilor, după 8 luni de la plecarea mea din Procuratură, nimeni nu le-a anulat, ceea ce înseamnă că sunt legale”, a spus Alexandru Stoianoglo. 

Am solicitat un comentariu de la CSP și de la reprezentanții Comisiei de evaluare a performanțelor lui Alexandru Stoianoglo. Cei de la CSP au refuzat să facă o declarație, precizând doar că o va face doar după ce se va expune instanța, în condițiile în care Stoianoglo a constestat în instanța raportul. 

În 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de raportul de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, în perioada mandatului său, care a durat până în octombrie 2021. Astfel, Stoianglo poate fi demis. După examinarea raportului, CSP a anunțat că va propune eliberarea acestuia din funcția de procuror general. 

Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo a emis la începutul lunii mai un raport în privința activității acestuia la șefia Procuraturii Generale. Membrii Comisiei i-au oferit lui Stoianoglo calificativul nesatisfăcător și doar 2 puncte. Procurorul general suspendat a primit calificative la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane. Potrivit concluziilor membrilor Comisiei, deciziile adoptate de către Stoianoglo privind rotația procurorilor din procuraturile teritoriale, cărora le-a cerut să plece din sistem și inițierea procedurilor disciplinare în privința unor procurori sau angajați care nu au cedat presiunilor, arată un management defectuos al resurselor umane. 

Raportul Comisiei a fost prezentat Consiliului Superior al Procurorilor, pentru examinare și adoptarea unei decizii în privința lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit ultimelor modificări operate la legea cu privire la procuratură, dacă activitatea lui Stoianoglo obține calificativul „nesatisfăcător”, acesta ar urma să fie demis de către șefa statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

La rândul său, Stoianoglo a contestat raportul de evaluare a performanțelor după ce Comisia i-a oferit calificativul „nesatisfăcător” la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane.  Stoianoglo a calificat procesul drept o „absurditate” menționând că nu a luat în viața lui „așa note”.

În 23 noiembrie, anul trecut, Consiliul Superior al Procurorilor a decis constituirea unei comisii de evaluarea a activității lui Alexandr Stoianoglo, la solicitarea președintei Maiei Sandu. Atunci, s-a stabilit că din comisie vor face parte cinci membri. Ulterior, președinta Comisiei, Lidia Bulgac, s-a retras, iar un alt membru a anunțat că nu poate participa. Într-un final, performanțele lui Stoianoglo au fost evaluate de o Comisie în componența căreia s-au regăsit: juristul Artur Reguș, care a fost președinte al Comisei, Angela Popil, Ion Matușenco și expertul internațional Drago Kos.

Avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia Consiliului Superior al Procurorilor din data de 5 octombrie prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție. 

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie după ce Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului depus de deputatul Lilian Carp. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare precum abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu

/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”

21 martie 2023, ora 23:25

Există probleme în sistemul de justiție din Republica Moldova, subliniază avocata Cristina Ciubotaru, dar „cultivarea urii generalizate față de judecători este o abordare greșită”. Potrivit acesteia, nu e o problemă dacă s-ar face „reforme dure”, dar „agresivitatea” lor nu ar aduce neapărat eficiență. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 21 martie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Există probleme în justiție, dar cultivarea urii generalizate față de judecători, blamarea lor pentru tot ce se întâmplă în țara asta este o abordare greșită.

Nu am nicio problemă să se facă reforme dure și chiar foarte dure, dar pentru ca aceste reforme să producă un efect care să mulțumească cetățenii, ele trebuie să fie reforme gândite. Simpla agresivitate a reformei nu garantează eficiența ei”, a spus avocata.

„Orice reformă pe care o face, politicul trebuie s-o dezbată, s-o facă mult mai chibzuit ca efectele să fie așa cum așteptăm cu toții”, a mai precizat Ciubotaru.

Pe 2 martie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că unul din motivele judecătorilor pentru a pleca din sistem ar fi și supărarea pe politic.

„Guvernarea și politicul transmitem angajamentul față de popor și poporul nu o dată și-a exprimat nemulțumirile față de calitatea sistemului judecătoresc și față de integritatea actorilor în justiție. Am avut suficiente cazuri, decizii la CEDO care cel puțin, justifică în mod rezonabil această percepție că lasă de dorit integritatea unor judecători. Poate nu a fost chiar corect să spunem că toți judecătorii sunt corupți, ceea ce într-adevăr, nu poate fi corect spus”, a menționat ministra.

TV8.md reamintește că vineri, 17 martie, la Chișinău, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Pe 20 martie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru a discuta situația excepțională din sistemul justiției.

CSS a pus un ultimatum după întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor de săptămâna trecută la care urma să fie aleasă o nouă componență a CSM. Președinta Maia Sandu a anunțat, în urma ședinței CSS, că Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să accelereze crearea unui nou CSM. Mai exact, CSS a oferit la dispoziția magistraților 30 de zile pentru a alege un CSM complet funcțional. 

Totodată, Parlamentul urmează să numească în funcții cât mai curând membrii în CSM din rândul candidaților non-judecători care au trecut de Pre-Vetting. 

Mai mult, șefa statului a menționat că CSS a dispus ca Parlamentul să pregătească în termeni restrânși cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. 

Potrivit șefei statului, o altă recomandare a CSS este ca în sistemul de justiție să fie aduși specialiști tineri.

Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
De ce mai mulți judecători de la CSJ au demisionat? Ministra Justiției: „Poate nu a fost corect să spunem că toți sunt corupți”
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram