Absolvenții de licee, care vor susține examenul de BAC în acest an, sunt mai pregătiți decât cei de anul trecut și, respectiv, vor obține note mai bine. Cel puțin, așa consideră profesorii, care au analizat rezultatele pretestărilor recente. Ba mai mult, în baza notelor de la pretestări, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a elaborat concepția testelor de BAC în așa mod, încât fiecare elev să fie capabil să susțină examenele.
Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, deși în ultimii doi ani elevii au învățat preponderent de la distanță, aceștia depun străduință și sunt bine pregătiți pentru examenul de BAC din acest an. Totodată, contează mult contează efortul pe care îl depune fiecare elev în parte, iar examenele de Bacalaureat sunt elaborate în baza cunoștințelor elevilor.
„Prevederile care sunt în programă sunt bine cunoscute elevilor, mai mult ca atât , vreau să spun că programa reflectă curricula și tot ce au învățat copiii pe parcursul a trei ani.”
Întrebați de TV8, elevii unui liceu au recunoscut că, după doi ani, în care au învățat mai mult online, le-a fost dificil să susțină pretestările. Le-a ajutat mult faptul că, în ultimele luni, au fost prezenți la ore în sălile de clasă, iar asta a contribuit la pregătirea mai bună pentru examene.
Pentru a lua nota maximă, unii au ales cursuri individuale de pregătire:
„Din punctul meu de vedere, pretestările au avut un nivel de dificultate medie. Unii itemi au fost construiți la un nivel de dificultate ridicat, din cauza cerințelor, fiind neclare. Sunt sigur că vom reuși pentru media care ne-o dorim, pentru a merge la facultate”.
„Fiecare își cunoaște propriile sale puteri și aș putea spune că încerc să compensez lucrurile care nu am reușit să le studiez până acum”.
„Ne-am descurcat toți bine, nu au fost nici note rele, nici note mai ridicate. Sper ca la BAC să mă descurc tot atât de bine și deja vedem după rezultate”.
Și profesorii spun că elevilor le este greu după doi ani de învățământ la distanță, însă depun tot efortul. Ba mai mult, potrivit lor, în acest an, elevii claselor a 12 sunt mai pregătiți de examene, față de promoția din anul trecut, iar pretestările arată că vor susține bine BAC-ul:
„ - Anul trecut, testul era alcătuit din patru subiecte, anul acesta sunt doar trei subiecte, ceea ce le-a permis elevilor să acumuleze rezultate, spun eu, destul de bune.
- Față de anul trecut, sunt mai pregătiți elevii?
- Spun că da, din ceea ce am observat, din analizele pe care le-am făcut.”
„Pretestările au fost în concordanță, cu ceea ce au studiat elevii și cum au fost ei pregătiți în perioada respectivă. De aceea, s-au axat pe itemi, i-au rezolvat, și-au expus opiniile. ”
Pentru sesiunea de BAC 2022 sunt înscriși 18 000 de candidați, cu aproape 2000 mai mulți față de anul 2021. Totodată, în țară sunt aprobate 93 de centre de Bacalaureat, în cadrul cărora vor fi susținute examenele.