Oleg Melniciuc, singurul magistrat din țară condamnat până în prezent la închisoare pentru îmbogățire ilicită, este acuzat de o fostă studentă de hărțuire sexuală. Tânăra susține că în perioada stagiului practic, judecătorul ar fi îmbrățișat-o, ar fi sărutat-o și și-ar fi strecurat mâinile pe sub bluza ei. Fata s-ar fi plâns părinților și administrației colegiului unde își făcea studiile. Directorul instituției de învățământ a depus pe numele lui Oleg Melniciuc o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Există și o plângere la Procuratură. Deocamdată, nu a fost pornită urmărire penală.
„Este vorba despre o fetiță din anul trei, studentă la colegiu. Domnișoara își făcea stagiul de practică la dumnealui și mi s-a plâns că i-a făcut avansuri, iar eu am sesizat CSM. Deocamdată, nu am niciun răspuns. Mai multă informație nu vă pot oferi”, ne-a spus directoarea Colegiului, Victoria Bercu.
Sesizarea la Consiliul Superior al Magistraturii a fost înregistrată în luna aprilie, ne-a mai spus Bercu.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, plângerea la Procuratură a fost depusă abia acum câteva zile.
„Confirmăm faptul că Procuratura a recepționat o sesizare privind pretinse acte de hărțuire, manifestate de către un magistrat. Sesizarea dată se examinează în ordinea prevazută de art.274 din Codul de procedura penală, în cadrul unui proces penal. Respectiv, conform normelor procesual penale, procurorii urmează ca în termen de 30 zile să decidă pornirea urmăririi penale sau refuzul în pornirea urmăririi penale”, a declarat pentru TV8 Mariana Cherpec.
L-am contactat pe Oleg Melniciuc pentru o reacție. Judecătorul recunoaște că există o sesizare la CSM și o plângere la Procuratură. Melniciuc spune că studenta ar fi denaturat lucrurile și i-ar fi înțeles greșit colegialitatea.
„În fiecare dimineață eu invit grefiera și secretara la cafea, aceasta-i tradiția de mulți ani. Corepunzător era o domnișoară la practică care venea mai târziu. Ea venea odată pe săptămână și când venea, o invitam și pe ea. Pur și simplu din bunăvoință și din atârnare corespunzătoare sau adecvată. Este normal să propui o cafea persoanei care lucrează alături”. Am invitat-o de două sau trei ori pentru că domnișoara era la practică. Venea își servea cafeaua și se ducea mai departe în sală. Grefiera și asistenta veneau de dimineață, dar ea venea mai tâziu la servicu, respectiv pe dânsa o invitam când ea venea”.
Mai mult, Oleg Melniciuc se declară victima unei răzbunări.
„Aceasta este răsplata pentru o hotărâre pronunțată. Nu are legătură cu dumneaei, dar hotărârea pronunțată are legătură cu persoane influente sau foarte influente, numele cărora nu le pot spune. Eu mă așteptam că o să fie o lovitură din partea lor, dar nu m-am gândit că o să coboare la acest nivel. Eu am pronunțat acea hotărâre cu ceva timp în urmă și am așteptat că ceva o să se întâmple. Până la urmă a apărut asta”. „Nu pot să vă spun despre ce este hotărârea. Eu nu am probe și nu vreau să învinuiesc pe cineva fără a dispune probe. Eu înțeleg pentru ce este chestia dată, că are legătură cu acel dosar, dar nu pot da nume pentru că o să se ridice gălăgie foarte mare. Ea a avut o perioadă scurtă de două sau trei săptămâni și veneau câte trei patru ore pe zi”. „A fost scrisă plângere la CSM și eu am dat răspuns, ulterior eu am fost peste hotare și m-am întors acum noaptea. Eu știu ce urmează, defăimarea în presă ca să mi se dea o palmă pentru ceea ce am făcut. Mie mi se dă de înțeles că nu trebuie de procedat altfel cu ei”. „Eu am văzut la CSM plângerea de la directorul Colegiului. Aici este o situație foarte interesantă pentru că nici eu nu pot să probez nimic și nici domnișoara nu poate să demonstreze nimic. Mie îmi pare rău că nu am montat o cameră în birou cum mi-au recomandat cineva din prieteni ca să înregistrez tot ce are loc în birou și atunci eu avea să am probă, cu regret așa cameră eu nu am montat așa că pot să vă spun doar, dar să probez nicicum”, a declarat Oleg Melniciuc.
Pe trei septembrie 2021, Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată la Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de magistrata Aurelia Pleșca. Asta deși procurorii au cerut 10 ani de închisoare. Sentința a fost luată în lipsa lui Melniciuc, a avocaților acestuia și procuorului și va intra în vigoare în momentul în care decizia va fi definitivă.
Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, când a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Râșcani, mun. Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobândite.