/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

missing
19 mai 2022, ora 21:48

S-au împlinit 12 săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina. ONU avertizează că războiul a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale, care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată.

UPDATE Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei, potrivit Reuters.

UPDATE China caută să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul îşi întăreşte legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

UPDATE Zgomotele războiului au devenit tot mai prezente în Belgorod, un oraș rusesc situat la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina. Iar exploziile sunt mai frecvente.

UPDATE Generalul ucrainean Oleksiy Gromov a declarat joi că unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au eliberat de sub ocupație rusă 23 de așezări din regiunea Harkov.

UPDATE Centrul de Contracarare a Dezinformării al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina a avertizat joi, 19 mai, că ocupanții ruși pot organiza provocări în regiunea Donețk care să justifice crime similare celor comise în Bucea.

UPDATE Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și-a arătat susținerea față de Suedia și Finlanda în cazul în care acestea vor fi atacate de Rusia înainte de a obţine calitatea de membru al NATO. 

UPDATE Guvernul indian a suspendat pe termen nelimitat negocierile cu Rusia privind achiziționarea a zece elicoptere Ka-31, în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze. La rândul său, Ministerul Apărării din România precizează că Franța dislocă un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

UPDATE În timpul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 29.000 de soldați și ofițeri. Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, peste 3.000 de vehicule blindate, 1.254 de tancuri și 203 de avioane. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate de la Kiev. Aceștia au subliniat că bilanțul pierderilor inamice este complicat de intensitatea ridicată a ostilităților.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat joi Rusia că foloseşte alimentele ca armă în Ucraina, ţinând "ostatică" aprovizionarea cu alimente nu doar pentru milioane de ucraineni, ci şi pentru milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile ucrainene.

UPDATE Sandra Andersen Aira, o fostă parlamentară norvegiană, s-a înrolat în Legiunea Internațională de voluntari care luptă în războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin, împotriva forțelor militare rusești. Anton Gherașenko, un oficial de la Kiev 

UPDATE Toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic. Declarația a fost făcută, marţi, de directorul general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, Anton Mugurel Rog, într-o conferinţă de specialitate.

UPDATE Cinci angajați ai misiunii diplomatice portugheze de la Moscova sunt expulzați de Rusia, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. MAE rus a informat că aceasta este o măsură luată în oglindă: anterior, din cauza operațiunii speciale militare ruse în Ucraina, Portugalia i-a declarat persona non grata pe diplomații ruși. 

UPDATE Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său, după ce se va alătura Alianței, a declarat prim-ministra Sanna Marin pentru o publicație italiană, într-un interviu citat de Reuters.

UPDATE Italia ar putea oferi României sprijin pentru eliminarea minelor rusești din Marea Neagră, a anunțat joi premierul italian Mario Draghi, potrivit ANSA, citat de Observator. De asemenea, italienii analizează opțiunea de a suplimenta numărul militarilor din Ungaria şi Bulgaria.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a făcut publică o actualizare zilnică a informațiilor, care se concentrează astăzi asupra faptului că Rusia ar fi concediat mai mulți comandanți superiori ai armatei. Potrivit sursei citate, cauza demiterilor este legată de performanțele slabe din războiul pornit în Ucraina.

UPDATE În rezoluţia adoptată joi privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.

UPDATE Cel puțin șapte obuze au nimerit o fabrică de spirtoase din localitatea Tetkino, din Regiunea Kursk, în timpul bombardamentelor din această dimineață, anunță guvernatorul regiunii, conform Tass.

UPDATE Rusia va exporta petrolul respins de țările europene în Asia și în alte regiuni, astfel că Europa va trebui să își găsească alte surse de aprovizionare care vor fi mai scumpe, a declarat joi vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Reuters.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden refuză să dea curs solicitării Kievului de a furniza sisteme americane de rachete cu lansare multiplă (MLRS) din cauza temerilor că acestea vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi ținte din Rusia, relatează publicația Politico

UPDATE Fostul consilier al Apărării în Administrația Elțin, Alexander Temerko, consideră că „Putin este un ignorant care duce Rusia spre distrugere” și nu înțelege că trebuie să se retragă și să lase Moscova să se reintegreze sistemului global.

UPDATE Rubejnoe arată ca Mariupol. Dezastrul din oraș provocat de invazia rusă a fost filmat cu drona:

UPDATE Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale.

UPDATE Kremlinul a afirmat joi că Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, relatează AFP, informează Agerpres.

UPDATE Ucraina va produce jumătate din grâul recoltat anul trecut. Estimarea a fost făcută de ministrul Agriculturii de la Kiev, Mikola Solski, într-un discurs la ONU în care a avertizat că preţul războiului rusesc în Ucraina va fi plătit de „toate ţările lumii, din cauza lipsei de grâu”.

UPDATE Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a cerut Kremlinului să trimită trupe CSTO în Armenia, urmând exemplul Kazahstanului, informează publicația „Baza”, citată de agenția ucraineană Unian. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este în prezent prezidată de Armenia.

UPDATE Susţinătorii occidentali ai Ucrainei ar trebui să furnizeze ţării mai multe arme şi să impună sancţiuni mai severe Rusiei, în loc să ceară o încetare temporară a focului, potrivit unui consilier din administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie FT. 

UPDATE Rusia lansează noi acuzații la adresa activității biolaboratoarelor americane din Ucraina. Biolaboratoarele au fost folosite la amplificarea artificială a bolilor, a declarat în cadrul unui briefing de presă reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE Răspunsul Moscovei la decizia Helsinki de a adera la NATO va fi o ”surpriză” și va fi luat în primul rând de armată, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

UPDATE ”Atunci când am impus pentru prima oară sancţiuni Rusiei, am creat o scutire (...) şi ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp”, a declarat secretarul american al Trezoreriei  Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din cadrul G7 în Germania, relatează AFP. Data-limită de 25 mai intervine cu două zile înantea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit. Rusia ar putea, astfel, să se confrunte cu riscul unei intrări în incapacitate de plată (default).

UPDATE Tot mai mulți militari ruși refuză să lupte în războiul din Ucraina, a transmis ministerul ucrainean al Apărării. Drept pedeapsă, ofițerii îi trimit în cele mai periculoase zone de pe front pentru a fi ucişi, scrie BBC.

UPDATE Comisia Europeană (CE) are în vedere opţiunea unui nou împrumut comun în cadrul Uniunii Europene (UE), inspirat de planul relansării economice post-COVID, în vederea unei reconstrucţii a Ucrainei, însă acest subiect provoacă reticenţe în rândul Celor 27, din partea unor state membre din Europa de Nord, relatează AFP.

UPDATE Armata ucraineană a raportat joi că forțele rusești care încearcă să pătrundă în Sloviansk, în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, au suferit pierderi și s-au retras.

UPDATE Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, Bohdan Krotevici a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoțită de mesajul "Lupta continuă".

UPDATE „Putin nu îşi va atinge obiectivele militare în Ucraina. Coordonarea internaţională împotriva Rusiei a realizat un lucru”, a declarat ministrul german de finanţe, Christian Lindner, la sosirea sa la Finanţele G7 din Petersberg, lângă Bonn.

UPDATE Fostul președinte al SUA, George W. Bush, a descris în mod eronat invazia Irakului drept „brutală” și „nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că voia să se refere la invazia Ucrainei de către Rusia. Clipul a devenit viral, având aproape șapte milioane de vizualizări în doar câteva ore, potrivit Reuters.

UPDATE Elveţia îşi redeschide ambasada de la Kiev după două luni şi jumătate de închidere temporară, a anunţat joi Departamentul Federal pentru Afaceri Externe într-un comunicat, relatează CNN.

UPDATE Victimele războiului cresc de la o zi la alta. Numărul copiilor ucraineni ucişi şi 427 răniţi în 85 de zile de război a crescut la 231, a fost anunţat de biroul procurorului general din Kiev pe Telegram citat de Unian. Cel mai mare număr de victime mici este înregistrat în regiunile Doneţk, Kiev, Harkov, Cernigov, Herson, Lugansk şi Nikolaev.

UPDATE Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după premiera mondială a peliculei sale ''Tchaikovsky's wife'' la Festivalul de Film de la Cannes, informează Reuters.

UPDATE Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat joi că țara sa își va dubla ajutorul financiar pentru Ucraina, ajungând la 600 de milioane de dolari, în sprijinul țării grav afectate de agresiunea Rusiei.

UPDATE Rubla rusă a redus pierderile de la începutul zilei, s-a apreciat miercuri față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu euro, în condițiile în care unii cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble și a reapărut riscul de default suveran, potrivit Reuters.

UPDATE Hackerii din gruparea Anonymous au anunţat că au "spart" baza de date a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank de unde au furat mii de date secrete pe care le vor publica. Banca rusă nu a raportat însă nimic despre hacking.

UPDATE Solistul trupei ruse de muzică rock „DDT”, Iuri Șevciuk, a făcut o declarație îndrăzneață la un concert. De pe scenă, artista s-a adresat publicului spunând că „patria nu este fundul președintelui care trebuie pupat”. Un producător muzical din Ufa, Radmir Usaiev, a scris ulterior că autoritățile au sosit la fața locului pentru a-l interoga pe Șevciuk timp de mai bine de o oră, după concert.

UPDATE Rusia recunoaște că a pierdut doi ofițeri de top într-o zi, inclusiv un colonel care a fost trimis pe front pentru a-l înlocui pe un altul care fusese ucis cu câteva zile înainte în Ucraina. Totodată, armata ucraineană l-a eliminat și pe sergentul Serghei Țarikov, despre care se spunea că este unul dintre cei mai buni lunetiști ai armatei ruse, notează Digi24.

UPDATE Senatul SUA a aprobat un nou ambasador al SUA în Ucraina, fiind vorba despre Bridget Brink. Ea mai fusese ambasador al SUA în Slovacia. Postul de ambasador al SUA în Ucraina a rămas vacant timp de trei ani.

UPDATE 4 civili au fost ucişi şi 3 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Severodoneţk, din estul Ucrainei, susţine The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Lugansk, Sergii Gaidai, a raportat că oraşul a fost bombardat toată dimineaţa. Cel puţin 8 clădiri au fost distruse. Potrivit guvernatorului, cel puţin 288 de civili au fost ucişi în regiune de la începutul invaziei pe 24 februarie.

UPDATE Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "false" acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile impuse Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina ar fi agravat criza alimentară la nivel internaţional.

UPDATE Șefa Misiunii Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a spus la o conferință de presă că există informații cu privire la maltratarea prizonierilor ruși de către militarii ucraineni. „Am primit informații credibile despre tortură, rele tratamente și detenție în regim care nu permite comunicarea, aplicate de către forțele armate ucrainene prizonierilor de război aparținând forțelor armate ruse și grupurilor armate afiliate,” a declarat Bogner săptămâna trecută.

UPDATE Forţele moscovite au continuat să bombardeze regiunea ucraineană Sumî (est) de-a lungul întregii sale graniţe cu Rusia aseară, a scris şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Ziviţki, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Inamicii ruşi par să fi înnebunit. Bombardamentul a continuat de-a lungul întregii graniţe a regiunii Sumî”, a scris el, explicând că atacurile cu piese de artilerie grea au venit de pe teritoriul Rusiei. Deocamdată. nu există victime, potrivit Mediafax.

UPDATE Un luptător de elită din armata rusă a fost ucis în Ucraina și înmormântat cu onoruri militare în orășelul natal din Transbaikalia. Moartea celui considerat „cel mai bun lunetist din ținut” a fost confirmată oficialitățile militare ruse după mai mult de o lună, scrie site-ul regional de știri chita.ru.

UPDATE Rusia a anunţat că un număr total de 959 de militari ucraineni, inclusiv 80 răniţi, s-au predat din buncărele şi tunelurile de sub oţelăria din Mariupol. Ministerul rus al Apărării a publicat noi imagini în care sunt filmați luptătorii ucraineni imediat după ieșirea din combinatul Azovstal:

UPDATE Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept „extrem de pozitivă”, în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, transmite AFP, citată de Agerpres. Întâlnirea ministrului turc cu secretarul de stat Blinken a avut loc în cadrul „mecanismului strategic dintre Statele Unite şi Turcia” menit să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, marcate în ultimii ani de tensiuni puternice.

UPDATE Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Gigantul american are dificultăți în a plăti salariile personalului şi furnizorilor, relatează joi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia vrea să înroleze şi studenţi din teritoriile ocupate din regiunea Doneţk (est) în războiul din Ucraina: Statul Major al Forţelor Armate de la Kiev a făcut-o cunoscut pe Facebook, potrivit agenţiei UNIAN. Din cauza „lipsei” bărbaţilor din „teritoriile ocupate temporar din regiunea Doneţk”, comandamentul militar rus „planifică să implice în lupte studenţii din instituţiile de învăţământ superior”, explică liderii militari ucraineni în mesaj, potrivit Mediafax.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite a avertizat că războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată. Banca Mondială a anunțat o finanțare suplimentară de 12 miliarde de dolari pentru a-i atenua „efectele devastatoare”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că lipsa de cereale și îngrășăminte cauzată de război, temperaturile ridicate și problemele de aprovizionare cauzate de pandemie amenință să „pună zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară”, pe piețele financiare existând temeri de inflație și recesiune mondială.

În cadrul unui discurs la reuniunea ONU de la New York, el a spus că car putea urma „malnutriție, foamete în masă și foamete, într-o criză care ar putea dura ani de zile”.

UPDATE Volodimir Zelenski a cerut Parlamentului de la Kiev să prelungească legea marțială. Vrea, de asemenea, ca mobilizarea generală a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să continue. În discursul său de azi noapte, el s-a referit și la presupusa utilizare de către Rusia a unor sisteme de arme cu laser. 

Forțele ruse au susținut că folosesc arme laser de nouă generație pentru a arde dronele ucrainenilor. Faptul că se laudă cu o astfel de armă nu arată decât eșecul complet al invaziei, crede liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski: "Astăzi (ieri, n.r.), unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții ar fi început să folosească sisteme de arme cu laser în Ucraina. Se presupune, pentru a face economie de rachete. Armata rusă a tras peste două mii de rachete asupra Ucrainei, care reprezentau cea mai mare parte a stocului lor de rachete. Adică mai au doar rămășițe.

Război în Ucraina, ziua 84: Atac la Odesa, incendii în zona Cernobîl, pericol în Marea Azov și dezvăluiri despre Putin

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

02 mai 2024, ora 22:49

Rusia încearcă să străpungă linia frontului în estul Ucrainei în trei direcții, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pe 2 mai. O rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara târziu portul ucrainean Odesa, rănind cel puţin 13 persoane şi declanșând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram, relatează Reuters. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări la faţa locului şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Potrivit presei, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poșta, o mare companie poștală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalației.

Pe de altă parte, un atac cu drone ucrainene a avariat infrastructura energetică și a provocat întreruperi de energie electrică în regiunea Oriol, în centrul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Andrei Klicikov, potrivit Rador. SUA a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Kremlinul a negat acuzaţia. 

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron declară joi în The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP, informează News.ro. Macron a subliniat că, în cazul unui succes al Rusiei pe front, nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor avea soarta Ucrainei. Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.

UPDATE China a transmis că va lua „măsurile necesare” după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează joi AFP.

UPDATE Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg.

UPDATE Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

UPDATE Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina vrea limitarea cartografierii prin satelit a teritoriului său, în contextul  îngrijorărilor cu privire la scurgerile de informații de care ar profita forțele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE Întârzierea Occidentului în extinderea ajutorului pentru Ucraina a întărit sentimentul de siguranță al lui Vladimir Putin. Oboseala indusă de război este palpabilă în Occident, în timp ce Rusia dispune de resurse ample, atât umane, cât și financiare. Este avertismentul lansat de Alexandra Prokopenko, sociolog și cercetător la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

UPDATE Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care afirmă că Rusia ar putea da naștere unei catastrofe nucleare din cauza dronelor kamikaze, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, la o cină pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei, scrie Adevărul.

UPDATE Guvernul Elveției a transmis joi, 2 mai, că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în această țară la jumătatea lunii iunie.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE O adevărată ”Poliție Literară” a luat ființă recent în Rusia, sub masca unui ”Consiliu de experți”... Este o nouă etapă în lupta Kremlinului pentru contolul total asupra fluxului de informații, care abordează un domeniu care s-a bucurat mult timp de un statut aparte în această țară, transmite corespondentul France24.

UPDATE Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP.

UPDATE Noul ministru de Externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat într-un interviu pentru European Pravda că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, notează Digi24.

UPDATE Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Extremiştii de stânga din Facțiunea Armata Roșie (RAF) au incendiat o anexă de pe proprietatea directorului general al companiei germane din industria de apărare Rheinmetall, Armin Papperger, acuzându-l că profită de pe urma vânzărilor de arme către Ucraina, relatează Bild.

UPDATE Era de pace și prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit, scrie jurnalistul Tom Porter într-o analiză pentru Business Insider (BI).

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ucrainene informează, în raportul de joi dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe frontul din Ucraina încă 1.030 de militari. Astfel, de la începutul războiului, trupele ucrainene au lichidat 470.870 de invadatori ruşi. De asemenea, armata Ucrainei a doborât 348 de avioane și 325 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 7.332 (+20) de tancuri ale armatei ruse, 14.096 (+29) de vehicule blindate, 12.044 (+20) de sisteme de artilerie, 784 (+4) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.053 de lansatoare multiple de rachete, 16.224 (+49) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 26 de nave, 1 submarin, 9.561 (+23) de drone, 2.126 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.988), notează Rador.

UPDATE Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări că numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, vor lua decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, informează Reuters.

UPDATE Comisarul parlamentar ucrainean pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, a raportat că, la 20 iulie 2023, în teritoriile controlate de autorităţile Ucrainei, funcționau 10.863 de instituții de învățământ preșcolar, iar limba rusă este predată ca materie separată în trei școli, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful departamentului de securitate cibernetică al serviciului de securitate ucrainean, după o anchetă de presă privind finanţele sale, relatează SkyNews, potrivit news.ro.

UPDATE Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA - folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, potrivit Știripesurse.

UPDATE Acuzaţiile SUA împotriva Rusiei cu privire la folosirea armelor chimice în Ucraina sunt „odioase şi fără temei”, spune ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Tass, comentând ultimul pachet de sancţiuni anunţat de SUA. „Este ca şi cum Washingtonul nu înţelege că Rusia şi ruşii nu pot fi intimidaţi de deciziile lor”, adaugă el, acuzând SUA că „intimidează partenerii ruşi” şi că „vizează companiile naţionale de înaltă tehnologie, transport şi producţie”, cu scopul „eliminării” concurenţei de pe piaţă”, scrie Mediafax.

UPDATE Oficialii ruși au prezentat în mod regulat posibilitatea ca Rusia să lovească membrii NATO ca răspuns la ajutorul și armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs. Într-un interviu pentru ziarul german Bild, ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski anunță previziuni sumbre, spunând că Varșovia ”nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia ne va ataca. Armata poloneză a declarat de-a lungul războiului că rachetele de croazieră ruse lansate în vestul Ucrainei au intrat în spațiul său aerian. Polonia „nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia atacă, dar va pierde în cele din urmă, deoarece este mult mai slabă decât Occidentul”, a spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit ziare.com.

UPDATE Deși președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, scrie „Financial Times“.Chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times, citat de Ziare.com.

UPDATE Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

UPDATE Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei. Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda. Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022. Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei - Brigada a 10-a de asalt de munte „Edelweiss”. La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte. Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, Moscova recurge la acțiuni ascunse care pot provoca mari probleme în țările din Europa. Un vecin NATO al Rusiei a acuzat Kremlinul de o mutare din umbră a lui Putin, care încalcă reglementările internaționale privind spațiul aerian. Un incident grav s-a produs în Estonia, care a fost supusă unor interferențe ale Rusiei care au dus la probleme cu semnalul GPS, afectând zborurile aeriene. Acest eveniment alertează Europa, privind un posibil război hibrid al Rusiei, cu repercusiuni periculoase.Astfel, compania Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor aeriene către Tartu, un oraș din estul Estoniei, pentru o lună, din cauza perturbărilor semnalelor GPS, care au împiedicat aterizarea a două avioane, potrivit Reuters, citat de Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din februarie 2022, unele țări s-au poziționat diferit față de afacerile și legăturile cu Moscova. Sancțiunile occidentale au lovit economia Kremlinului, însă acum comerțul Turciei cu Rusia a căzut cu 33% după presiunea Statelor Unite, în primele trei luni ale anului 2024. Trezoreria SUA poate lovi băncile turcești cu sancțiuni secundare dacă acestea sunt implicate în exporturile folosite în războiul din Ucraina.Exporturile turcești către Rusia au scăzut la începutul anului 2024, sugerând că o represiune din SUA asupra comerțului cu mărfuri pe care Moscova le folosește în războiul său din Ucraina începe să dea roade, potrivit Financial Times.Exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, la 2,1 miliarde de dolari, conform calculelor bazate pe datele Institutului de Statistică din Turcia, potrivit Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram