Război în Ucraina, ziua 133: Rusia amintește de armele sale nucleare. UE: Livrarea de gaz ar putea fi întreruptă complet

social

Prima reacție a lui Pavel Filip, după percheziții: „Sunt sigur de nevinovăția mea. Voi demonstra”

06 mai 2022, ora 11:42
Distribuie:

Fostul premier Pavel Filip a venit cu o reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a descins cu percheziții la domiciliul său. Filip se declară nevinovat și susține că va colabora cu ancheta.

„În activitatea mea la Guvern m-am condus mereu de interesul țării și al cetățenilor și am muncit pentru o Moldova mai bună. Sunt sigur de nevinovăția mea și voi demonstra acest lucru. Voi colabora cu ancheta, am fost și sunt mereu la dispoziția autorităților pentru a explica orice situație”, a spus Pavel Filip.

Perchezițiile au loc în cadrul cauzei penale pornite pe faptul tentativei de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului Republicii Moldova în orașul Odesa. 

Au fost făcute în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la un fost consul al Moldovei la Odesa, dar și la o persoană din anturajul „Grupului Andronachi.” 

În anul 2020, Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu manifestat prin tentativa de deposedare a R. Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odesa.

Potrivit ZdG, Guvernul a semnat o hotărâre prin care clădirea Consulatului Republicii Moldova la Odesa, care este amplasată pe un teren de peste 40 de ari din regiunea Arkadia să fie schimbat cu o altă clădire.

Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R. Moldova constituie circa 450 526 USD, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 USD, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odesa, Ucraina, constituie 520 000 USD.

Potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului R. Moldova din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360 000 USD, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor. 

În cadrul unei investigații, jurnaliștii emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, au scris că imobilele Consulatului, un teren de aproape jumătate de hectar în cea mai scumpă zonă din Odesa, pe celebra plajă Arkadia, și clădirea Consulatului urmau să fie schimbate, în baza unei decizii din februarie 2019 a Guvernului Filip, pe o casă din Odessa cu 4 ari de pământ a cărei proprietară în acte era Iryna Rolemska. 

Femeia cumpărase casa cu 90 de mii de euro doar cu o săptămână înainte de decizia Guvernului Filip privind schimbul de imobile.

Afacerea din jurul Consulatului de la Odesa a fost atribuită de opoziție și presă intereselor lui Vladimir Andronachi. Acesta însă a respins acuzațiile. Pe de altă parte, ex-premierul Pavel Filip a recunoscut public că Andronchi a fost implicat în schema de la Odessa.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cine este actualul beneficiar al Hotelului Național, vândut prin offshore-uri de Plahotniuc, Platon și Șor

06 iulie 2021, 10:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram