Planul pus la cale de Chișinău și București, deocamdată, nu mișcă carul din loc. Zeci de camioane continuă să formeze cozi kilometrice la vama Leușeni-Albița. Șoferii spun că sunt epuizaţi şi că au ajuns la capătul răbdării. Se spală cu apă din canistre și mânâncă pe la benzinării, iar unii au improvizat și o bucătărie de vară. Ieri, autoritățile au anunțat că va fi creat un control comun la punctul vamal român, soluție care, încă, nu a dat roade.
Sute de tiruri încărcate cu marfă, încă, așteaptă să treacă frontiera. Coada e aproape de 10 kilometri. Unii şoferi de camioane, pe care i-am întâlnit, astăzi, la vama Leuşeni ne-au povestit că au stat la rând trei zile și s-au mișcat cu pași de melc.
„De la 4 dimineața, nu ne-am mișcat nici un metru încă”.
Flâmânzi şi fără condiţii elementare de igienă, ei spun că au ajuns la limita disperării, mănâncă pe la benzinării și fac baie cu apă din canistre.
„Ne spălăm în canistre, încălzim apa în canistră. Bem ceai, ce mai avem și ce am luat de acasă”.
„Iată, asta e baia, aici avem apă, când se încălzește e fierbinte, duș nu facem că e puțină apă”.
Unii au improvizat deja și bucătării de vară pentru a găti mâncare, pentru că rezervele luate de acasă sunt cam pe sfârșite, de altfel și banii.
„Iată avem aragaz facem bucate, tigaie, mai avem conserve de acasă”.
Alexandru Arabaji muncește cu TIR-ul de 7 ani. El spune că în acest timp nu a întâlnit dificultăți la trecerea frontierei și câștiga mai mulți bani, acum, însă, veniturile au scăzut în jumătate, ținând cont că, în loc de patru ture, face doar două.
„Nu erau atâtea mașini, acum sunt și polonezi și ucraineni. Până acum reușeam să mă duc de 4 ori și făceam peste o mie de euro, acum însă numa de două și fac 700-800 de euro. E greu de trecut pentru că toți vin pe la noi și din Polonia, și Bulgaria, Ucraina”, a spus șoferul.
Situaţia nu este mai roz nici pentru şoferii care au reuşit să traverseze punctul de control de la Leuşeni, deoarece, acum, ei stau blocaţi la Albiţa, pe partea românească, cel puțin asta ne-au povestit unii șoferi.
„Cum am auzit pe stație problema e în partea românească, românii lucrează greu”.
Problema camioanelor de mare tonaj blocate la frontiera moldo-română a fost discutată de ambele Guverne. Iar soluția găsită a fost crearea unui punct vamal mixt. Serviciul Vamal a anunţat că, de la începutul războiului din Ucraina, fluxul mijloacelor de transport care au traversat frontiera cu România a crescut de 2,2 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.