Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

externe

Fost șef CIA, despre războiul din Ucraina: Trebuie să vă îngrijorați și de Moldova

07 martie 2022, ora 11:27
Distribuie:

David Petraeus spune că „armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică. Cred că sunt în pericol Odesa și Moldova”, notează libertatea.

Cu un serviciu militar de 37 de ani în armata SUA și timp de un an șeful CIA, generalul David Petraeus a fost invitat duminică seara să comenteze la CNN evoluția războiului din Ucraina. Militarul a spus că „tactica inovativă a ucrainenilor i-a surprins pe ruși. Această combinație între forța trupelor regulate, luptătorii de gherilă și rezistența din orașe a dus la încetinirea armatei mai puternice, cea rusă”. Încercuirea Kievului este un lucru „mult mai greu de făcut decât au crezut rușii și chiar mulți dintre cei din vest”. 

„Rușii încearcă din greu, dar gândiți-vă că suprafața Kievului este mai mare decât cea a New York City”, a adăugat David Petraeus.

Cu aproape 3 milioane de locuitori, Kievul este al șaptelea cel mai populat oraș european. Suprafața lui este de aproape 4 ori mai mare decât a Bucureștiului. 

Generalul în rezervă a adăugat că rușii înaintează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au tăiat toate legăturile între căile ferate ale țării lor și Rusia”, tocmai pentru că ei știau că  armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate la aprovizionarea cu muniție, combustibil, hrană, apă. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică. Cred că sunt în pericol Odesa și Moldova”. 

Moderatorul l-a întrebat pe fostul șef al CIA dacă aliații NATO, țările baltice, Polonia sau România, sunt în pericol de a fi atacate „după ce va cuceri Ucraina”. „Dacă va cuceri Ucraina”, a spus generalul Petraeus. 

„Nu cred că vor ataca aliații NATO, cel puțin nu în acest stadiu al războiului. Altele cred că sunt țintele, revin la ceea ce am spus mai devreme: Odesa și Moldova sunt următoarele în pericol să fie atacate de armata lui Putin”.

TV8.md precizează că președintele țării, Maia Sandu, susține că, deocamdată, nu există riscul atragerii Republicii Moldova în conflictul militar din Ucraina.

Șefa statului spune că, în prezent, pericolul unor destabilizări vine din interiorul Republicii Moldova, pentru că în ultimele zile s-a intensificat o campanie acerbă de denigrare a refugiaţilor ucraineni, care sunt prezentaţi drept un popor agresiv şi nerecunoscător.

Totodată, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a sosit sâmbătă seară, 5 martie, la Chișinău, unde a dat asigurări despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Totodată, Ambasadorii statelor UE acreditați la Chișinău au anunțat că rămân în Republica Moldova și nu intenționează să plece. Mesajul vine după ce mai multe canale de Telegram au scris că ambasadele ar urma să fie închise, iar personalul să fie retras. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram