Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

social

Codul roșu de pericol terorist ar putea fi prelungit în Transnistria după 10 mai. Parada militară de 9 Mai, anulată

07 mai 2022, ora 08:32
Distribuie:

Codul roșu de pericol terorist, instituit de pretinsele autorități transnistrene după exploziile de la sfârșitul lunii aprilie în regiune, ar putea fi prelungit și după data de 10 mai. Despre aceasta a declarat într-un interviu pentru presa de la Tiraspol, liderul separatist al regiunii, Vadim Krasnoselski.

„Cu siguranță nu va fi anulat. Ne este prevăzut asemenea mecanism pentru alertele teroriste”, a spus Krasnoselski. Potrivit lui, după data de 10 mai, gradul de alertă ar putea fi prelungit sau doar redus.

În context, mai multe manifestații dedicate zilei de 9 Mai au trebuit să fie contramandate.

„Din păcate, nu vom reuși să desfășurăm ceea ce am planificat pentru ziua de 9 Mai. Spre marele meu regret nu va fi organizată parada militară și acțiunea „Regimentul nemuritor”, a spus Krasnoselski.

În context, liderul separatist de la Tiraspol a menționat că, în curând, așa-numitele organe de anchetă vor „oferi răspuns la toate întrebările” legate de explozii. El a mai spus că „în timpul atacului” a fost folosit un lansator de grenade fabricat în 2018, precizând că pe teritoriul regiunii transnistrene nu există asemenea arme.  

„Evident că toate aceste evenimente sunt legate între ele. Scopul atacurilor teroriste  este de a crea panică și instabilitate în regiune. Pe cât de bine a fost atinsă această țintă, nu știu. O parte a populației a plecat în Moldova, nu le reproșăm nimic acestor oameni. Fiecare alege pentru sine. Noi nu reținem pe nimeni, nu am anunțat nicio mobilizare, nu le interzicem tinerilor să plece”, a declarat Krasnoselsko. El a ținut să sublinieze că în regiune ne există panică, „există doar îngrijorare și tensiune”.

În ceea ce privește temerile autorităților ucrainene cu privire la un eventual atac din partea Transnistriei, Krasnoselski neagă categoric orice intenție în acest sens.

„Poporul nostru vrea pace și nu dorește rău nici Ucrainei și nici Moldovei. Noi respectăm neutralitatea în această situație și nu suntem periculoși pentru vecinii noștri. Acest lucru trebuie să se înțeleagă. Nu trebuie să demonstrăm nimănui nimic. Cei care declară acest lucru înțeleg foarte bine că este imposibil ca Transnistria să atace Ucraina. Aceste   informații și declarații sunt pentru consumatorul din Ucraina pentru ca societatea din Ucraina să simtă pericol din partea Transnistriei”, a menționat Kransoselski.

TV8 amintește că în  seara zilei de 25 aprilie, la sediul așa-zisului MGB s-a produs o explozie, iar în ziua următoare, au fost aruncate în aer două antene de radiocomunicații din Maiac.

Pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist și au declarat că urmele „atacurilor” din regiunea separatistă duc în Ucraina, cu scopul de a atrage Tiraspolul în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că explozia din așa-zisul MGB este „o acțiune provocatoare organizată de serviciile speciale rusești”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram