Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

social

/VIDEO/ /DOC/ Cine este Veronica Dragalin, propusă la șefia PA: Carieră în SUA, cazuri de rezonanță și premiul de la FBI

Foto: Captură ecran/privesc.eu
07 iunie 2022, ora 16:16
Distribuie:

Veronica Dragalin este reprezentantă a diasporei, jurist de profesie, în prezent, procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile și cea care a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție (PA) din Republica Moldova. Aceasta este propusă procurorului general interimar pentru numire în funcție. Dragalin a luat cel mai mare număr de puncte la proba interviului - 72,15.

Familia Dragalin a emigrat în Statele Unite în urmă cu mai mulți ani, pe când Veronica Dragalin avea doar 11 ani. Veronica Dragalin a studiat la Dreptul la Universitatea din Virginia, considerată una din cele mai bune facultăți de Drept din Statele Unite ale Americii. Procurorul a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite. 

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii. 

Aceasta a absolvit școala primară în Republica Moldova (clasa întâi), Italia (clasa a doua), Germania (clasa a treia și a patra).

În iulie 2003 a participat la  Cambridge University, Cambridge, Marea Britanie la un program de vară, cursuri de drept și criminologie. În anul 2004 a urmat Methacton High School, Collegeville, Pennsylvania, unde absolvit fiind pe locul patru din cei 370 de absolvenți. 

În septembrie- decembrie 2006 a urmat un program de studii în străinătate în limba spaniolă. mai exact în New York University, Madrid, Spania. Veronica Dragalin indică în CV că în 2008 a absolvit facultatea de biologie şi chimie la Universitaea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Aceasta are o experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri, în efectuarea anchetelor, inclusiv pentru infracțiuni de coruție, mită, fraude bancare spălare de bani, organizații criminale corupte. Este procurora care a condus și coordonat urmărirea și acuzațiile penale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles, acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles.

Potrivit CV-ului, aceasta deține o vastă experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatuluide asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol, precum și experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător, și procese de apel, inclusiv informare și argumentare orală înaintea Curții de Apel a Circuitului Nouă.

Veronica Dragalin vorbește șase limbi  (Româna (limba maternă), Engleza (limba primară), Spaniola (competență înaltă) Rusa, Italiana, Germana (competență limitată). De-a lungul carierei sale a obținut mai multe distincții și premii printre care: 

Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF) (2019;  

Premiul Directorului FBI(2020); 

Nominalizată la Premiul Național pentru „Tânărul Avocat Federal” (2021) (rezultatele urmează);

Nominalizată la Premiul „Procuror de Prim Rang” pentru femeile din forțele federale de justiție (2021) (rezultatele urmează);

Premiul „Rising Star”în California de Sud.

TV8.md reamintește că cinci candidați s-au înscris în concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție. În listă s-au regăsit procurori, dar și persoane din afara sistemului Procuraturii.  CSP a publicat lista oficială a candidaților la șefia PA pe 6 mai. În aceasta se regăseau cinci candidaturi. Este vorba despre procurorii Oleg Potîrniche, Victor Brînză, Octavian Iachimovschi, Adrian Bordianu și Veronica Dragalin. 

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru funcția procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în data de 4 februarie. De atunci, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs a fost extins în cadrul mai multor ședințe CSP. 

În 15 octombrie 2021, CSP a desemnat un interimar la Procuratura Anticorupție. Este vorba despre procurorul anticorupție Elena Cazacov. Asta după ce Adrian Bordianu a fost eliberat din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram