/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

politic

Frăția Penalilor: Un dosar cu spionaj. Cum dădea Andronachi indicații directe pentru transferul milioanelor în offshore

08 octombrie 2022, ora 01:31

Ce au în comun fostul oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk și fostul președinte ucrainean Petro Porosenko? Cutia Neagră Plus vă prezintă o investigație bombă care demonstrează cum cei trei, prin persoanele lor de încredere, au încercat să pună pe roate o schemă de vânzare în Ucraina a energiei electrice produsă de Centrala de la Cuciurgan. Schema deja funcționa în R. Moldova, prin intermediul unei companii-tampon Energokapital. Iar întreaga afacere avea girul Moscovei.

Cutia Neagră Plus a intrat în posesia mai multor înregistrări audio, care probează implicarea celor trei într-o schemă pusă pe roate de fostul deputat democrat Vlad Andronachi, fostul consilier al lui Sevciuk, Iurii Melnic, directori și angajați de întreprinderi de stat, șefi ANRE și angajați din cadrul unei bănci comerciale prin care Plahotniuc și Șevciuk își scoteau profiturile de milioane de dolari din schema de aprovizionare a R. Moldova cu energie electrică.  Reporterul Cutiei Negre a reușit să discute cu directorul companiei Energokapital, care a vorbit în premieră despre schema pusă în aplicare în anii 2014-2016.

Aproape un an în urmă, v-am prezentat într-o investigație la Cutia Neagră Plus cum a funcționat în anii 2014-2016 schema prin care R. Moldova a ajuns să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediul firmei-căpușă Energokapital. Compania era conectată la oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. Procuratura ne asigura atunci că, la cererea procurorului general interimar Dumitru Robu, au fost intensificate acțiunile de urmărire penală în dosarul Energokapital, deschis încă în anul 2015 și trecut pe linie moartă în perioada guvernării democrate.

La aproape un an distanță, am decis să revenim la subiect cu probe noi care demonstrează cine și cum a fost implicat în schemă. Faptele au fost reconstituite în baza unor înregistrări audio ale convorbirilor purtate de figuranții din schemă. Aceștia au fost interceptați în perioada 2013-2015 în cadrul unui dosar penal deschis pentru „spionaj și uzurparea puterii de stat, organizarea unei formațiuni paramilitare, crearea și conducerea unei organizații criminale”. Serviciul de Informații și Securitate a reușit să intercepteze telefoanele mai multor așa-numiți oficiali transnistreni, dar și deputați moldoveni și au aflat întâmplător că se pune la cale și o schemă energetică, care va aduce prejudicii mari Republicii Moldova și totodată va finanța separatismul din stânga Nistrului.

Interceptările ajunse în posesia Cutiei Negre Plus surprind discuțiile între liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk și consilierul său pe domeniul economic, Iurie Melnic, fostul deputatul democrat Vlad Andronachi, un oficial important din cadrul gigantului rus Inter RAO IES, șefi și angajați din cadrul întreprinderilor de stat din domeniul energetic și angajați din cadrul unei importante bănci comerciale din Moldova.

Actele pentru firma din Hong Kong, aduse de Andronachi

Totul a început în octombrie 2014, când la Tiraspol a fost înregistrată societatea pe acțiuni Energokapital. Peste o lună de zile, această companie nou-creată a primit dreptul exclusiv de a vinde energie electrică  de la Cuciurgan. La începutul anului 2015, firma cu beneficiari ascunși în două off-shoruri din Belize și Hong-Kong, a ajuns principalul furnizor de curent electric în dreapta Nistrului, fiind un intermediar între Cuciurgan și societatea pe acțiuni Energocom, companie de stat care se ocupă direct de livrările de energie în R. Moldova.

Presa de investigație a scris pe parcursul anilor că beneficiari ai Energokapital au fost politicienii Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Cutia Neagră Plus vă prezintă însă probe concrete ale implicării celor doi și a persoanelor de încredere delegate de ei  care s-au ocupat de administrarea firmei, planificarea și aplicarea schemei energetice. Este vorba despre Vladimir Andronachi, fost deputat democrat și Iurie Melnic, consilier pe domeniul economic al așa-zisului președinte de la Tiraspol.

Astăzi vă prezentăm în premieră probe audio, în care Andronachi și Melnic recunosc că au fondat Energokapital și discută despre profitul de milioane încasat din schemă. Toate acțiunile fiind coordonate cu șefii lor – Plahotniuc și Șevciuk. 

Despre înregistrarea firmei Energokapital, cu fondatori din offshore-uri se vorbește în câteva discuții telefonice interceptate de oamenii legii. Mihail Dobrov, directorul Energokapital, recunoaște, într-o discuție cu o angajată a sa, că a primit de la Vladimir Andronachi pachetul de acte ce vizează compania „Prosper Trading” din Hong Kong, care la rândul ei a fost cofondatoare a firmei „Ornamental Art”, acționară la Energokapital.

Natalia, angajată Energokapital: Da, Mihail Stepanovici.

Mihail Dobrov: - Natalia, pentru „Ornamental” actele mi se pare că sunt la tine. „Prosper Trading” e compania care a fondat „Ornamental”. Tot pachetul pe care mi l-a transmis Vlad (n.r. Vladimir Andronachi) vizează „Prosper”, cu fondatori chinezi. Acolo totul e clar. Nu este legătura între „Ornamental” și „Prosper”. Trebuie să fie aceiași fondatori, cum am creat „Energokapital”. 

Natalia: Eu tot ce am avut, am aruncat. (n.r. transmis prin email)

Mihail Dobrov: Poate noi nu am tradus tot. Acolo sunt multe foi. Noi nu am tradus toate pachetele. Dublează și aruncă pe adresa electronică. Noi nicidecum nu putem ajunge la un consens.

Într-o altă discuție, cu o angajată a Victoriabank, Dobrov încearcă să rezolve niște probleme apărute la deschiderea unui cont pentru Energokapital, unde să fie încasați  banii din vânzările de energie electrică. Ulterior, o mare parte din acești bani au fost convertiți în dolari și transferați drept dividende către beneficiarii din offshore.

Tatiana, angajată Victoriabank: Toate procurile au fost autentificate în Transnistria. Juristul nostru a zis că primim procuri autentificate de notarii noștri din Moldova. Toate procurile nu sunt valabile. Traducerea a fost autentificată de un notar din Transnistria. Dacă se poate această traducere să fie autentificată la un notar de-al nostru, atunci noi deschidem fără probleme. Acolo unde „Prosper Trading” de cine a fost fondată, registrator Hong Kong, administrator special. Totul despre această companie. 

Mihail Dobrov: Eu am înțeles ce trebuie. Dacă Transnistria nu este Moldova, atunci vom face în Moldova. Bine, eu am înțeles.

Tatiana: Dacă vă trebuie pachetul, puteți să veniți să-l luați și să-l aduceți mai târziu. Cum vă este mai comod. 

Dobrov: Nu, pentru ce? Cel mai probabil vom veni la Chișinău și la cel mai apropiat notar vom autentifica totul.

Într-o altă convorbire, Vladimir Andronachi vorbește cu Dobrov despre pachetul de acte pentru firma offshore din Hong Kong pe care i l-a transmis printr-o persoană.

Vladimir Andronachi: V-a explicat omul?

Mihail Dobrov: Da, el mi-a arătat. Am luat totul și mă duc acum la bancă.

Andronachi: Acolo el este și director, și singurul fondator.

Mihail Dobrov: Dar noi avem toate documentele. Acuș le explic. Eu le-am dat totul cu traducere legalizată. Ce nu înțeleg cei de la bancă, nu-mi este clar.

Vladimir Andronachi: Poate ei nu au observat, nu au citit.

Și consilierul lui Șevciuk, Iurie Melnic, declară în cadrul unei discuții cu Andronachi că au creat împreună Energokapital. Dezvăluirea a fost făcută în contextul unei deplasări comune la Kiev, pe care au avut-o pe 20 noiembrie 2014. Anume în timpul acestei deplasări, cei doi urmau să negocieze un contract similar de livrare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în Ucraina.

Vlad Andronachi: V-ați pornit?

Iurie Melnic - Noi am parcurs deja 150 km prin Ucraina. Dar tu?

Vlad Andronachi: Eu decolez acuș, peste 15 minute. Voi fi mai devreme decât voi. 

Iurie Melnic: Dar cum mă vor prezenta pe mine, ca reprezentant al Centralei Moldovenești?

Vlad Andronachi: Veți fi reprezentantul Energokapital.

Iurie Melnic: Da, Energokapital, compania pe care noi am creat-o.

La negocierile din Ucraina, Vladimir Andronachi a participat în calitate de delegat al Ministerului Economiei de la Chișinău. Partea ucraineană a fost reprezentată de Iulia Kovaliv, membră a Comisiei naționale pentru reglementarea domeniului energetic și Boris Lojkin, șeful Administrației prezidențiale. Iar tratative din partea Centralei de la Cuciurgan a dus Carina Țurcan, moldoveanca care făcea parte din Consiliul de administrație al gigantului rus Inter RAO IES, ce deține centrala producătoare de energie din stânga Nistrului. Anul trecut, Carina Țurcan a fost condamnată în Federația Rusă la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea R. Moldova.

Plahotniuc și Poroșenko negociau livrarea energiei de la Cuciurgan în Ucraina

Negocierile de la Kiev sunt vizate în mai multe înregistrări audio ajunse în posesia Cutiei Negre, care dezvăluie cine au fost negociatorii.

Iurie Melnic: Acolo este conducătorul Administrației președintelui și persoana care…

Carina Țurcan: - Lojkin?

Iurie Melnic: Da, da. El și persoana delegată să ducă negocierile pe energetică. Și, respectiv, eu cu Vlad. Numele noastre au fost deja înregistrate. Ne așteaptă mâine, la ora 16.00.

Carina Țurcan: Dar cine a dus negocierile din partea R. Moldova?

Iurie Melnic: Cel mai important acolo e Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc). 

Carina Țurcan: Eu am înțeles. 

Iurie Melnic: El a dus negocieri anume cu „Poroh” (n.r. Petro Poroșenko) .

Carina Țurcan: Chiar așa?

Iurie Melnic: Da, chiar așa.
 

Iar câteva săptămâni mai devreme de negocierile în format extins, pe 5 noiembrie 2014, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, s-a întâlnit personal cu ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko, pentru a discuta la subiectul energetic. Cel puțin așa reiese din interceptări.

Vlad Andronachi: Totul va fi normal. Al meu (n.r. Vladimir Plahotniuc) astăzi se întâlnește cu vecinul (n.r. Petro Poroșenko).

Iurie Melnic: Aici, la Chișinău?

Vlad Andronachi: - Nu. Am făcut o notă informativă și mă duc la dânsul peste o oră. Eu le-am scris 6,5 pentru orice eventualitate, ca să fie nu doar pentru vânzare.

Iurie Melnic: Da, bine. Carina spunea că astăzi putem comunica pe o anumită temă. 

Vlad Andronachi: Da, da. Eu nu i-am scris, nici nu am sunat-o. Of, Doamne, să o contactez eu sau dvs? Cum e mai bine?

Iurie Melnic: Ultimele negocieri au fost cu tine, corect? Atunci când ea a zis că este gata pe data de cinci.

Vlad Andronachi: Acuș văd.

Iurie Melnic: Hai vezi, Vlad. Eu deja m-am pornit spre Chișinău. Am aici o chestiune personală.
Vlad Andronachi: Dar haideți să facem altfel, la ora 12.00 ne vedem la „Nobil”.

Într-o altă discuție cu Carina Țurcan, Iurie Melnic îl numește pe Vladimir Plahotniuc „cel mai important prieten” al lui Andronachi, care a fost la Kiev să discute cu Poroșenko.

Iurie Melnic: „Prietenul, cel mai important, care este acolo, la Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc) a zburat la Kiev. Ei acolo au comunicat și au numit un om pentru negocieri la temă. Și Vlad crede că va apărea posibilitate în Ucraina”.

În noiembrie 2014, Melnic îl informa pe Vlad Andronachi că președintele Ucrainei a semnat un decret prin care s-a permis achiziția de energie din Federația Rusă, care putea facilita schema pe care o planificau.

Iurie Melnic: Poroșenko a semnat un decret despre faptul că este posibil de cumpărat energie electrică din Rusia, în scop economic. Acest decret l-a semnat pe 14. Eu nu știu, poate suni la ucrainenii tăi? Iar eu azi, până la sfârșitul zilei,  voi ajunge la conducători și…

Vlad Andronachi: Bine. Dar ei sunt gata. Ne așteaptă. Noi trebuie să mergem deja cu produsul final.

Iurie Melnic: Da, eu sunt de acord, pentru că trebuie să ne gândim la un preț. Dacă vezi, acolo e spus cu Rusia.

Șevciuk coordona toate acțiunile lui Melnic

Interceptările confirmă faptul că Iurie Melnic își coordona toate acțiunile cu șeful său, Evghenii Șevciuk.

Iurie Melnic: Evghenii Alexeevici, bună ziua!

Șevciuk: Ce se aude cu „Moldavskoe GRĂS”?

Iurie Melnic: Acum noi comunicăm cu Moscova în trei, adică eu sunt la Chișinău. Eu v-am trimis un mesaj pe „Skype”. De principiu, am convenit și acum mergem pe calcule. Mă strădui până la sfârșitul zilei.

Evghenii Șevciuk: Și când veniți, îmi raportați totul.

Iurie Melnic: Bine. Execut!

Melnic către Țurcan: „Eu voi coordona cu al meu tot tabloul”

Carina Țurcan: Iurii Alexeevici, vă este comod să vorbiți?

Iurie Melnic: Desigur. Bună ziua!

Carina Țurcan: Eu am analizat toate cifrele și nu avem cum ceda, pentru că la noi rezultatul rămâne aproximativ la nivelul din anul curent. Nu va fi cum ne-am dorit noi, mai mult, dar aproximativ la același nivel. 

Iurie Melnic:Mulțumesc. Eu voi coordona cu al meu (n.r. Evghenii Șevciuk) tot tabloul. Și apoi voi reveni cu un apel. 

Carina Țurcan: Ne-am înțeles. Mulțumesc!

Licitații aranjate în favoarea Energokapital

După negocierile duse de Carina Țurcan cu politicienii de la Chișinău și Tiraspol, gigantul rus Inter RAO, care deține Centrala de la Cuciurgan, a acceptat să includă în ecuație firma-tampon Energokapital. La finele anului 2014, aceasta a devenit unic furnizor al energiei pe care o producea centrala și a livrat în dreapta Nistrului, timp de doi ani,  energie în valoare de circa 400 de milioane de dolari. Interceptările făcute de SIS au dezvăluit că la Chișinău au fost aranjate mai multe licitații, astfel încât Energokapital să câștige contractele de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii din dreapta Nistrului.

În investigația prezentată de Cutia Neagră Plus anul trecut v-am dezvăluit cum a fost forțat grupul „Gas Natural Fenosa”, în aprilie 2015, să cumpere energie de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediarul Energokapital, la un preț cu 30% mai mare decât cel oferit de compania ucraineană „DTEK Power Trade” din Ucraina. Vladimir Andronachi îi povestea lui Iurie Melnic cum a recurs la șantaj și amenințări cu dosare penale, pentru a determina „Gas Natural Fenosa” să accepte achiziția de energie de la Cuciurgan.

Vlad Andronachi: Știți la ce oră noi am semnat contractul?

Iurie Melnic: Au spus că la 4.00 dimineață.

Vlad Andronachi: La 04:20. Mai pe scurt, i-am îndoit așa că…deja îi pregăteam că pe ei vor fi fabricate dosare penale pentru contrabandă cu energie electrică din Ucraina, neavând un acord cu Ucraina, mai pe scurt…

Iurie Melnic: Am înțeles.

Vlad Andronachi: Numai ce nu am folosit noi noaptea trecută. Eu cu Carina am jucat acolo, eu de partea asta, ea de partea cealaltă. Mai pe scurt, eu cu Carina am discutat aseară jumătate de noapte. Am creat strategii. I-am presat din toate părțile. De ei nimeni nu și-a bătut joc așa niciodată. Sunt mai mult decât convins de asta. A fost o premieră. Ei au fost șocați. Au început să facă isterică toți și angajații de rând, și Silvia (n.r. Silvia Radu), și spaniolii. La un moment dat ei făceau așa o isterică că erau gata, dar într-un moment anumit, ca de obicei, Dimov (n.r. Ghenadii Dimov ex-director Moldelectrica) și Șîrma (n.r. director Moldavskoe GRĂS) nu puteau împărți două ore o formulă, ca să înțelegeți. Eu deja le zic: „Voi nu ați…? Noi … pe această Fenosa. Ei pur și simplu în patru labe, deja ne plătesc, ne roagă, haideți deja să semnăm mai repede. Ei ne roagă, iar noi nu semnăm, pentru că voi nu puteți împărți”.

Iurie Melnic: Ca întotdeauna, da?

Vlad Andronachi: Dar slavă Domnului, totul e bine. Pentru un anișor la noi totul e bine.

Iurie Melnic: Eu vă felicit. Mulțumesc!

Un alt episod vizat în interceptările telefonice se referă la un tender organizat de Moldelectrica în iulie 2015. Directorul Energokapital Mihail Dobrov coordona cu un angajat de la Energocom, prețul pe care să-l propună la licitație, făcând referire la prețul inclus anterior în contractul semnat cu Energocom.

Mihail Dobrov: Mâine trebuie să duc actele pentru participare la concursul pentru cumpărare, dar am o întrebare. Ce preț să pun? A spus așa ca la voi, dar mi se pare că nu va fi corect.

Angajat Energocom: Nu știu. Eu aici nu decid.

Mihail Dobrov: Eu trebuie să dau mai mult? Cine trebuie să câștige acolo că eu nu pot înțelege? 

Angajat Energocom: Parcă voi.

Mihail Dobrov: Aaaa, clar, gata. 

Angajat Energocom: Eu așa am înțeles, dar nu știu precis. 

Mihail Dobrov: Bine. Asta este între noi. La telefon multe nu întrebi.

Mihail Dobrov a pregătit din timp și contractul pe care să-l semneze cu Moldelectrica, deși tenderul abia urma să aibă loc. Acesta a luat la bază contractul semnat anterior cu Energocom pe care doar l-a redactat, introducând datele întreprinderii de stat Moldelectrica.

Mihail Dobrov: Să vă scriu pe voi?

Angajat Moldelectrica: Da.

Mihail Dobrov: Acolo era scris așa: „în baza datelor Moldelectrica”. Dar eu vă vând vouă. Cum să scriu în baza datelor voastre?

Angajat Moldelectrica: Haideți așa, ca noi să reușim. Despre contract o să mai discutăm, dar până mâine, la amiază, la noi va fi tenderul. Acolo noi vom lua decizia. De aceea ne trebuie oferta.

Câteva discuții referitoare la același tender au fost purtate cu Ivan Cușnir, pe atunci șef al Secției Relații Externe și Contractuale de la Moldelectrica, responsabil de licitații. Acesta se îngrijora că Energokapital nu va reuși să depună oferta.

Ivan Cușnir: Mihail Stepanovici, vă deranjează Cușnir de la Moldelectrica. 

Mihail Dobrov: Da, da.

Ivan Cușnir: Ce va fi cu oferta voastră?

Mihail Dobrov: - O aduc. Vin la Chișinău și vă aduc oferta. 

Ivan Cușnir: Când?

Mihail Dobrov: La jumătate la 12.00, în anticamera voastră va fi oferta. Ieri m-a sunat un băiat și mi-a zis până la amiază să aduc.

Ivan Cușnir: Cei de la tenderul meu deja au scris în protocol că două au venit, iar a treia nu este.

Mihail Dobrov: Eu acuș voi suna și vom trimite pe adresa electronică, dar eu aduc originalul în pachet.

La două zile distanță, Cușnir îl informa pe Dobrov că Energokapital a câștigat licitația și solicita să se facă mici redactări în contractul care urma a fi semnat cu Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În primul rând, nu v-am spus cel mai important lucru. Noi am desfășurat tenderul și voi ați câștigat. Cred că sunteți la curent.

Mihail Dobrov: Mi-a zis Ghenadie Borisovici (n.r. Ghenadie Dimov, fost director Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În acest contract, de principiu, e scris totul corect. Dar noi avem careva observații redacționale. 

Mihail Dobrov: Voi doar numiți acele puncte și dați redacția voastră. Noi am convenit cu plata. În rest, totul este unu la unu cu Energocom.

Ivan Cușnir: Desigur.

Explicațiile fostului director Energokapital și coordonări la ANRE

Reporterul Cutiei Negre a reușit să-l găsească pe Mihail Dobrov, care a vorbit în premieră pentru presă despre afacerea Energokapital. Acesta a negat categoric trucarea licitațiilor și existența unor înțelegeri cu întreprinderile de stat.

Mihail Dobrov: Nu mă puteam înțelege cu nimeni. Cum eu puteam să câștig tenderul dacă acolo participau companii ucrainene? Tenderele erau deschise. Au participat companiile controlate de Renat Ahmetov. Credeți-mă, cu ei nimeni nu se poate înțelege.

Reporter TV8: Este o înregistrare audio unde dvs vorbiți cu Ivan Cușnir de la Moldelectrica despre acest tender, că dvs aduceți documentele. De ce dvs v-ați înțeles  din timp cu el despre contract, că întârziați cu pachetul de acte?

Ivan Cușnir: Eu nu țin minte detalii. A fost cu 7 ani în urmă. Eu nu țin minte așa convorbiri, despre prețuri, contract.

Reporter TV8: Dvs afirmați că nu a fost acel tender planificat din timp?

Mihail Dobrov: Eu afirm că toate tenderele erau în baza de concurs. Se confirmă prin procese verbale și participanți. Asta puteți vedea ușor.

Contractul propus de Energokapital la Moldelectrica, după acea licitație, a fost coordonat înainte de semnare și cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), reiese din interceptările telefonice. Moldelectrica nu voia să-și asume singură toate riscurile.

Ivan Cușnir: Discutăm aici cu juriștii dacă avem nevoie de avizarea ministerului.

Mihail Dobrov: Noi am pus pentru orice eventualitate. Cum considerați voi, dacă trebuie. Nouă asta nu ne trebuie. 

Ivan Cușnir: Da, ne vom clarifica aici. 

Mihail Dobrov: Dar la ANRE va trebui.

Ivan Cușnir: Da, la ANRE va trebui. La ANRE chiar ne trebuie, pentru ca ei să împartă cu noi responsabilitatea, că noi facem cu voi această operațiune.

Chiar a doua zi, Ivan Cușnir a fost la ANRE și a discutat la subiect cu fostul director al instituției Sergiu Ciobanu, primind recomandări să modifice unele clauze din contractul propus de Energokapital.

Ivan Cușnir: Am fost eu acum la Sergiu Ciobanu, la care sunt contractele. El propune, așa cum au scris angajații lui în nota informativă și au observat asta, să schimbăm această ofertă.

Mihail Dobrov: Nu sunt întrebări.

Ivan Cușnir: Faceți o nouă ofertă, dar în ea indicați pentru 80 de milioane.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, fostul director ANRE a declarat că nu-și amintește exact despre acel contract din 2015, dar a precizat că normele legale obligă ANRE-ul să dea avize la orice contract de achiziție a energiei electrice.

Sergiu Ciobanu:Și 10 ani în urmă, și 15,  și la ziua de azi, toți care fac licitații de achiziție a energiei duc la avizare contractele la ANRE. Și ANRE, dacă are obiecții juridice la contract le spune că asta sau cealaltă nu corespunde conform regulamentului. Se pregătesc avizele pe intern, pentru ședința Consiliului și dacă ele corespund se avizează și la revedere. Noi nu ne implicăm în contracte, condiții, preț, numai dacă nu contravin la regulile pieței, dar în rest noi nu avem nicio problemă cu asta. Nu e competența noastră. Eu nu neg faptul că au fost niște probleme juridice acolo și noi le-am întors înapoi că nu corespundeau, eu nu-mi aduc aminte, dar conceptual asta este. Nu ne ducem noi, sau nu știu cum dvs interpretați. Asta e norma juridică”.

Pe Ivan Cușnir nu am reușit să-l găsim. La Secția cadre a întreprinderii de stat Moldelectrica ne-au spus că acesta a demisionat demult.

Indicații directe de la Andronachi pentru plata dividendelor

Schema de furnizare a energiei electrice în dreapta Nistrului prin intermediul firmei-căpușă Energokapital a funcționat din start chiar mai bine decât s-au așteptat organizatorii ei. Din primele luni de activitate a adus venituri fabuloase, iar banii au fost transferați în offshore către beneficiari.

Doar în primele 4 luni ale anului 2015, beneficiarii Energokapital-ului au încasat dividende de aproape 4 milioane de dolari, se lăuda directorul firmei Mihail Dobrov, într-o discuție cu Iurie Melnic, consilierul fostului lider de la Tiraspol Evghenii Șevciuk.

Mihail Dobrov: - Am făcut totalurile pentru aprilie. Indicatorii sunt fenomenali pentru aprilie - 1 milion 900 de mii, pentru distribuire. 

Iurie Melnic: – Super. Asta pentru o lună? Adică avem supraplan?

Mihail Dobrov: Pentru o lună. 21 milioane profit pentru aprilie. În dolari iese 1 milion și 900 de mii. Pentru 4 luni - ianuarie, februarie, martie și aprilie, dividendele sunt 3 milioane 936 de mii, fără a lua în calcul luna decembrie.

Iurie Melnic: Eu vă felicit!

Mihail Dobrov: Nu este totul atât de rău în lumea asta.

Iurie Melnic: Este chiar mai bine. Se planifica 1,5 milioane.

Mihail Dobrov: Noi ne-am străduit. Am câștigat și la curs.

Iurie Melnic: Totul e bine. Am cu ce să-i bucur. Mulțumesc, Mihail Stepanovici.

Într-o altă discuție cu Melnic, fostul deputat democrat Vlad Andronachi a dat de înțeles că influențează cumva piața valutară, astfel încât câștigul Energokapital-ului să fie mai mare. Cei doi mai aveau de negociat anumite chestiuni cu reprezentanta Inter RAO de la Moscova, Carina Țurcan, iar Andronachi urma să-l consulte preliminar și pe Vladimir Plahotniuc

Iurie Melnic: Tu mâine vei fi pe loc?

Vlad Andronachi: Da!

Iurie Melnic:Dacă eu mă apropii la ora 12.00? Tu cu șeful (n.r. Vlad Plahotniuc) te-ai întâlnit?  

Vlad Andronachi: Nu. Hai că-l contactez acuș și mă cer la el pentru mâine. Hai la orele 12.00-13.00 să ne vedem.

Iurie Melnic: Bine. Eu vreau la 12.00 să fiu la voi. În 5-10 minute să convenim. Ne gândim, poate împreună să o sunăm pe femeia de la Moscova. (n.r. Carina Țurcan)

Vlad Andronachi: Voi trebuie să-i dați și argumentarea economică. Îi mai spuneți că noi în aprilie am câștigat deja 1,9 milioane.

Iurie Melnic: Asta eu știu.

Vlad Andronachi: Eu cursul l-am luat în mâinile mele. Totul am luat. Recuperăm. Trebuie doar să ajutăm cu această chestiune, pentru a mări pentru toți…

Iurie Melnic: Venitul marginal.

Vlad Andronachi: - Da.

Veniturile companiei Energokapital erau împărțite imediat ce banii se acumulau în contul firmei deschis la Victoriabank. Iar Vlad Andronachi era cel care aranja lucrurile la bancă, astfel încât să fie găsite sume enorme de dolari, pentru a schimba leii la un curs bun și a transfera banii în offshore. Andronachi îi dădea indicații directe lui Mihail Dobrov, iar directorul Energokapital le îndeplinea întocmai, fără nicio abatere. De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi i-a cerut lui Dobrov să schimbe 12 milioane și jumătate de dolari și să transfere imediat dividendele.

Vlad Andronachi: Alo! 

Mihail Dobrov: Da, vă ascult.

Vlad Andronachi: 12 milioane și jumătate cu 19,53 vă așteaptă la bancă. 

Mihail Dobrov: Înregisrez, mulțumesc! 

Vlad Andronachi: Și chiar acum plătește dividendele.

Mihail Dobrov: Chiar deodată.

Imediat după discuția cu Andronachi, Mihail Dobrov și-a sunat subalterna cerându-i să cumpere 12,5 milioane de dolari și să transfere imediat dividendele.

Mihail Dobrov: Natalia, 12,5 milioane cu 19,53. Deodată trimite și dividendele.

Natalia: 12,5 milioane de lei sau dolari?

Mihail Dobrov: Dolari. Toată suma. Eu am spus câți bani sunt la noi și ei au făcut totul după asta.

Achită dividendele deodată, iar restul trimite la noi. 

Natalia: Iese 12 milioane 700 de mii.  Poate luăm 12,7 milioane?

Mihail Dobrov: Nouă ne-au spus 12 milioane și jumătate. Nu pot să iau mai mult.

Natalia: Bine.

În pofida probelor audio, fostul director al Energokapital-ului susține că nu a lucrat cu Vladimir Andronachi, dar nu ne-a putut explica de ce primea indicații directe de la acesta pentru transferul dividendelor.

Mihail Dobrov: Eu cu el nu am lucrat. El în general nicăieri nu a participat, niciun fel de Energokapital.

Reporter TV8: Dar dvs îi sunați direct lui, și lui Andronachi și la diferiți oameni din Chișinău. Mihail Dobrov: Da, cunoșteam această persoană. Și ce?

Reporter TV8: Eu vreau să aud de la dvs de ce primeați indicații de la Andronachi? Ce legătură are el cu aceste dividende?

Mihail Dobrov: Eu nu puteam primi indicații. Logica oricărei companii, eu eram director al companiei și eram obligat după rezultatul financiar să trimit dividendele companiei. Dar ce este criminal în transferul legal al devidendelor? Vă interesează toate companiile din Moldova care primesc dividende și le transferă sau doar asta vă interesează?

Reporter TV8: Nu este criminal, dar indicațiile vin de la Andronachi, iar dvs spuneți că doar îl cunoșteați pe Andronachi și el nu are nicio legătură cu asta. Iar acolo indicațiile vin direct de la dânsul.

Mihail Dobrov: Întrebarea este alta. Aceste acțiuni au fost absolut legale.

Reporter TV8: El avea o parte din acele dividende?

Mihail Dobrov: Nu avea el nicio parte din dividende. Citiți documentele de la bancă.

Reporter TV8:  Beneficiarii sunt în offshore așa că noi nu înțelegem ce legătură are Andronachi. Beneficiari erau Plahotniuc și Andronachi sau cine?

Mihail Dobrov: Dar poate beneficiarii finali l-au rugat pe dânsul (n.r. Vlad Andronachi) să le transmită. De unde să știu eu? Dar de ce asta așa vă interesează, eu nu înțeleg? Aceasta este la nivelul bârfelor.

Reporter TV8: Dl Dobrov, haideți eu vă întreb direct. A avut vreo legătură al nostru Vlad Plahotniuc și al vostru Evghenii Șevciuk cu Energokapital? Au fost ei beneficiarii acestor offshore-uri care au creat Energokapital?

Mihail Dobrov: Eu nu-l cunosc pe Vlad Plahotniuc. El este politician al R. Moldova. Dl Șevciuk a fost la noi președinte. Eu cu el nu comunicam. Eu nu eram cu funcție așa mare ca să comunic cu președintele.

Mihail Dobrov a fost interceptat de mai multe ori discutând cu un angajat din cadrul Victoriabank, care avea grijă să găsească sume mari de dolari la cererea Energokapital și care oferea un curs bun de schimb al leilor pentru firma care îi devenise client fidel.

Mihail Dobrov: Bună ziua, dl Ciobanu. Vă deranjează clientul permanent de la Energokapital. Puteți aduce 1,5 milioane de dolari?

Angajat Victoriabank:  Da, putem.

Mihail Dobrov: Haideți să discutăm din start cursul.

Angajat Victoriabank: Eu vă spun cursul, dacă vă place - 17,8 lei.   

Mihail Dobrov: Minunat! Nu vom negocia.  

Coruperea angajaților din întreprinderile de stat

Beneficiarii Energokapital aveau oameni și în cadrul întreprinderilor de stat care le apărau interesele, fiind remunerați pentru servicii. Asta reiese din interceptările telefonice. De exemplu, un oarecare Veaceslav de la Energocom este sunat de mai multe ori, în diferite perioade de timp, de Mihail Dobrov, care vrea să-i transmită salariul.

Mihail Dobrov: Bună dimineața, Veaceslav. Dacă voi fi la Chișinău, aș vrea să vă transmit salariul.

Veaceslav: Mulțumesc! Când veți fi, sunați. Orientativ, când veți fi?

Mihail Dobrov: În jurul orei 11.30 voi fi la Moldelectrica.

Veaceslav: Bine. Am înțeles. Voi fi pe fir.

Într-o altă zi:

Veaceslav: Bună dimineața, Mihail!

Mihail Dobrov: Veaceslav, pe la ora 11.00 voi fi la Energocom. Am vrut să-ți transmit salariul.

Veaceslav: Mai aproape de 12.00 eu cred că voi veni, pentru că la 11.00 eu nu cred că voi reuși.

Mihail Dobrov: Dacă eu voi pleca, pot să-l las în plic lui Andrian Pritula (n.r. ex-director Energocom)

Veaceslav:  Haideți să încercăm așa, mai târziu decidem. Când dvs veți pleca, ne sunăm, dacă eu nu voi reuși.  

Mihail Dobrov  a negat și achitarea unor salarii în plic unor angajați ai Energocom.

Reporter TV8: Dar la Energocom erau oameni cărora dvs le plătiați salarii?

Mihail Dobrov: Doamne ferește!

Reporter TV8: Acolo sunt câteva înregistrări în care dvs îl sunați pe un oarecare Veaceslav și îi spuneți că i-ați adus salariul.

Mihail Dobrov: Aceasta este propagandă. Așa ceva nu poate să fie. Nimeni la Energocom nu primea salariu. Aceasta este societate pe acțiuni de stat. Noi aveam cu ei contract. Nimeni nu ducea niciun salariu. Sau dvs inventați, sau aceasta este o țeapă. Eu la nimeni în R. Moldova nu le-am dus salarii.

Andronachi influența deciziile la Energocom

Din interceptările audio putem deduce că fostul deputat democrat Vladimir Andronachi avea influență la întreprinderea de stat Energocom. De exemplu, în noiembrie 2014, deputatul îl asigura pe Iurie Melnic că va determina Energocom-ul să-i plătească în avans Energokapital-ului două milioane.

Vlad Andronachi: RED-urile plătesc în avans, iar „Fenosa” plătește pe urmă.

Iurie Melnic: De ce? „Fenosa” anterior le plătea lor tot în avans.

Vlad Andronachi: „Fenosa” de doi ani nu mai plătește în avans. Dar uitați-vă, dacă noi vom presa „Fonosa” înainte de alegeri, o să fie așa un scandal că vai de noi.

Iurie Melnic: Așteaptă, dar de unde vom lua două milioane?

Vlad Andronachi: De la Energocom vom lua. Eu voi lua de la Energocom în avans. Mă voi clarifica. Două milioane sunt pe cont și el nu le va da nimănui. O să ni le dea nouă în avans.

Iar la sfârșitul lunii mai 2015, când se acumulase datorii față de Energokapital, pentru livrările de energie electrică în dreapta Nistrului, Andronachi îl asigura pe consilierul lui Șevciuk că banii vor fi plătiți în curând, după ce el „va striga” la responsabilii din cadrul întreprinderii de stat Energocom.

Iurie Melnic: Eu am doar o problemuță. Acolo Mihail Stepanovici (n.r. Mihail Dobrov) se îngrijorează că datoria e foarte mare, deja 9 (n.r .milioane). 

Vlad Andronachi: Acuș se vor achita. Totul va fi bine. Și tarifele în curând le vom face și totul va fi bine.

Iurie Melnic: Noi oricum luăm un credit.

Andronachi: Noi creditul îl luăm nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că trebuie să facem cursul așa cum trebuie. 

Iurie Melnic: Dar aici nu este numai cursul. Noi trebuie să plătim și 9 asta deja e mult. Dar eu nu mă îngrijorez, Vlad, deloc.

Vlad Andronachi: Eu acuș voi striga la toți, pentru ca să… Aceasta este companie de stat. Nu vă faceți griji. 

Iurie Melnic: Eu știu cum la voi lucrează tot și de asta nu mă îngrijorez.  
Vlad Andronachi: - Succes!

Fostul deputat PDM: „Tarifele în curând le vom face”

Atragem atenția la una dintre frazele rostite de Andronachi în dialogul cu Iurie Melnic. Ex-deputatul s-a referit la tarifele pentru energia electrică, pe care „în curând le vom face”. Asta puncta Andronachi. La mai puțin de două luni de la acea discuție, pe 18 iulie 2015, Agenția pentru Reglementare în Energetică a și aprobat noi tarife, majorate cu 30-36%, pentru energia electrică.

Dosar penal clasat în 2016, pentru că „faptele nu întrunesc elementele infracțiunii”

Probele audio prezentate astăzi la Cutia Neagră Plus arată cât de bine au conlucrat mai mulți oficiali din Chișinău cu cei de la Tiraspol pentru a pune în aplicare schema energetică, aducând profituri de zeci de milioane de dolari firmei intermediare Energokapital, conectată la Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Acțiunile sunt investigate de procurori încă din anul 2015, dar până astăzi ancheta nu a fost finalizată.

O cauză penală în care era vizată activitatea Energokapital a fost inițiată încă în octombrie 2015, când firma activa la turații maxime. Procurorii stabiliseră că un grup de persoane, neidentificate la acel moment, au creat mai multe companii în R. Moldova, în stânga Nistrului și în zone offshore care obțineau profit din vânzările de energie electrică  la un preț majorat artificial pentru consumatorii din dreapta Nistrului, fără a plăti impozite. În cadrul procesului penal, procurorul de caz din cadrul PCCOCS  a stabilit că pe parcursul anului 2015 au fost transferate către firme nerezidente circa 10 milioane de dolari. Dar în august 2016, dosarul a fost clasat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii.

Ancheta penală, reluată în 2019 și conexarea altor două cauze penale

Trei ani mai târziu, în august 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus reluarea urmăririi penale în acel dosar, fiind pornite încă două cauze penale. Procurorii au stabilit atunci că în schema energetică au fost implicate persoane publice din cadrul Moldelectrica, Energocom, ANRE și Ministerul Economiei. Iar peste hotarele R. Moldova au fost transferate peste 18 milioane de dolari și 450 de milioane de lei.

Cele trei dosare au fost mai apoi conexate și expediate Procuraturii Anticorupție pentru continuarea anchetei penale. La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a prezentat câteva detalii despre mersul anchetei. Dar a evitat să ne spună cine sunt persoanele învinuite sau bănuite în dosarul Energokapital și când ar putea să ajungă cauza penală pe masa judecătorilor:

„De la reluarea urmăririi penale au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală în scopul adoptării unei decizii legale pe acest caz. Au fost audiați în calitate de bănuiți sau învinuiți în comiterea infracțiunii reprezentanți ai companiilor Energokapital și Ornamental Art Limited. În calitate de martori au fost audiați reprezentanți ai întreprinderilor de stat Energocom, Moldelectrica, dar și reprezentanți ai companiei Premier Energy, referitor la circumstanțele cauzei.

În scopul stabilirii beneficiarului efectiv al societății Energokapital, au fost expediate cereri de asistență juridică internațională în mai multe state: România, Federația Rusă, Letonia, Bulgaria, Elveția, Germania, Malta, Monaco și Țările de Jos.

Au fost ridicate documente și obiecte relevante cazului, cu examinarea ulterioară a acestora. Totodată, în cadrul prezentei cauze, se atestă dificultăți în audierea persoanelor vizate pe caz, care domiciliază în regiunea transnistreană. Până la moment, nu a fost posibilă ridicarea documentelor pertinente cazului de la instituțiile financiare și persoanele juridice din regiunea transnistrean”.

Pe de altă parte, ex-directorul Energokapital ne-a declarat că a fost citat de procurori de mai multe ori și s-a prezentat la audieri, având și o calitate procesuală în dosarul penal, dar a evitat să ne spună dacă este bănuit sau învinuit.

Mihail Dobrov: Eu știu că au fost interceptări. De multe ori am fost la audieri. Sunt procesele verbale ale audierilor și nimic nu pot adăuga. Am fost încă în 2015. Am depus mărturii.

Reporter TV8: Dar acum, în ultimii ani, ați fost?

Mihgail Dobrov: Am fost și în ultimii ani.

Reporter TV8: Dvs aveți vreo calitate în acest dosar?

Mihail Dobrov: Cred că este vreo calitate.

Reporter TV8:  Sunteți învinuit sau pur și simplu ațăi depus mărturii?

Mihail Dobrov: Dvs adresați-vă la Procuratură Anticorupție și ei vă vor spune mai detaliat.   

Dobrov insistă că activitatea Energokapitalul-ului a fost absolut legală, iar numele persoanelor implicate în schemă nu ar avea nicio importanță. Mai mult, acesta susține că R. Moldova a avut doar de câștigat în urma contractelor semnate cu firma pe care a condus-o.

Mihail Dobrov: „Tema este interesantă, dar e închisă demult. Ea înteresează doar pe cei care iubesc fapte fierbinți, dar nu înțeleg că acolo nu este nimic criminal. Compania Energokapital a lucrat legal. A primit licență și avea activitate care se permite după legislația R. Moldova. Astfel de companii astăzi sunt multe, în Ucraina și oriunde în toată lumea și asta pe nimeni nu interesează. Dacă nu era Andronachi, dar Ivanov, nu interesa, corect? Toți caută nume. Energokapital a vândut energia cu mai puțin de 5 cenți. Vă era rău? Iar acum o cumpărați cu 80. Acum e tot normal, da?

Figuranții schemei sunt fugari

Echipa Cutiei Negre a încercat să ia legătura cu persoanele vizate în investigație, care au reprezentat interesele regimului de la Tiraspol în afacerea Energokapital. Însă numerele de telefoane, pe care cei vizați le aveau între anii 2015-2017, nu mai sunt active.

Fostul lider transnistrean Evghenii Șevciuk a fugit din regiunea separatistă în iunie 2017, după ce așa-numitul Parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, fiind învinuit în 5 dosare penale pentru acte de corupție și contrabandă. În decembrie 2018, Șevciuk a fost condamnat la 16 ani de închisoare prin sentința așa-numitei Curți Supreme din Transnistria, fiindu-i aplicată și o amendă de 600 de milioane de ruble, echivalentul a 36 de milioane de dolari. În presă s-a vehiculat că Evghenii Șevciuk s-ar ascunde în Federația Rusă sau în Germania.

Foștii politicieni de la Chișinău Vladimir Plahotniuc și Vlad Andronachi sunt și ei fugari. Cei doi sunt învinuiți în mai multe dosare penale și sunt căutați de autoritățile R. Moldova. Procurorii au declarat de mai multe ori că nu a fost stabilit oficial locul aflării fostului lider al Partidului Democrat, dar s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar ascunde în Turcia. 

În iulie curent, Oficiul Interpol a acceptat solicitarea procurorilor moldoveni de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Andronachi, pentru arest și extrădare, fiind învinuit în dosarul „Metalferos”. Potrivit unor surse, Andronachi s-ar afla în prezent în Federația Rusă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Zeci de mii de moldoveni ieșiți la pensie revin la muncă. Șefa CNAS: „Își dau seama că dacă vor majorare, trebuie să contribuie”
Zeci de mii de moldoveni ieșiți la pensie revin la muncă. Șefa CNAS: „Își dau seama că dacă vor majorare, trebuie să contribuie”
Un viceministru rus al Apărării, arestat pentru luare de mită. Ivanov a supervizat reconstrucția Mariupolului ocupat
Un viceministru rus al Apărării, arestat pentru luare de mită. Ivanov a supervizat reconstrucția Mariupolului ocupat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat

/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”

missing
24 aprilie 2024, ora 20:35

Reprezentanții blocului politic „Împreună” fac apel la autorități pentru a cerceta penal grupul fugarului Ilan Șor. Aceștia spun că forțele pro-ruse sunt din ce în ce mai periculoase pentru ordinea publică din țară. Pe de altă parte, deși până în prezent Șor nu a comentat perchezițiile de acum două zile de la aeroport, avocații acestuia susțin că oamenii au fost supuși unei injustiții, nefiind respectat principiul prezumției nevinovăției.

„Eu, personal, consider că acest grup este capabil de insurecție, acțiuni dușmănoase împotriva ordinii constituționale, luând în considerație rețelele largi pe care le controlează și legătura puternică cu FSB-ul. Pentru că aceste caracteristici nu sunt permise de lege, partidele afiliate grupului Șor pot fi calificate drept dăunătoare ordinii publice și trebuie să fie persecutate conform codului penal grupul Șor este un fel de grup Wagner”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu.

„Este clar că după evenimentul de la Moscova, activitatea grupului Șor va fi continuată în forță și va avea mai multe fațete. Partea bună a acestui congres, așa-numit congres al blocului Pobeda sau Beda, care a fost anunțat oficial, cu mare fast, este că am văzut toate fațetele și toate fețele grupului Șor în Republica Moldova, deși aici trebuie să punem un apostrof, probabil nu toate, mai sunt pioni politici care se dau inclusiv pro-europeni”, a menționat președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Astăzi și premierul Dorin Recean a comentat acțiunile de la aeroport, îndemnând instituțiile statului să fie vigilente.

„Am văzut că mai multă lume nu lua în serios problema amenințărilor hibride și iată că zilele trecute am văzut cum grupul criminal Șor utilizează deja bătrânii. Asta-i foarte cinic, să utilizezi bătrânii în calitate de transportatori de bani în numerar solicit, în continuare instituțiile să fie vigilente, pentru că astfel de tentative vor continua”, a vorbit prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Până în prezent, fugarul llan Șor nu a comentat perchezițiile de acum două zile de la aeroport. Astăzi, însă, avocații acestuia, într-o conferință de presă, au acuzat autoritățile că au încălcat principiul prezumției nevinovăției atunci când au făcut publice detaliile perchezițiilor. 

„Au adoptat și sentințe judecătorești au învinuit atât partidele din opoziție cât și persoanele fizice implicate în comitere și deja au și condamnat acele persoane. Avocații atrag atenția instituțiilor de stat că nimeni nu are dreptul să divulge aceste informații, să învinuiască altă persoană decât în baza unei hotărâri irevocabile a instanțelor judecătorești”, a spus avocatul, Aureliu Colenco.

Amintim că în seara zilei de luni, pe aeroportul din Chișinău, mai multe persoane care au venit din Federația Rusă au fost percheziționate. În urma acestora, oamenii legii au ridicat circa 20 de milioane de lei. Acțiunile au avut loc într-un dosar pornit pentru contrabandă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat. Potrivit oamenilor legii, de la domiciliile unor persoane implicate în schemă au mai fost ridicați 58 de mii de dolari. Nu este prima dată când procurorii și poliția anunță că Ilan Șor folosește curieri care fac naveta în Rusia ca să aducă bani pentru finanțarea acțiunilor de destabilizare a situației din țara noastră. Există mai multe dosare pornite pentru finanțarea ilegală a partidelor de către un grup criminal organizat care sunt încă la etapa de urmările penală. Ilan Șor a recunoscut, în repetate rânduri, că trimite bani în Republica Moldova, dar susține că aceștia sunt folosiți exclusiv în scopuri nobile. 

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram