Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

politic

Frăția Penalilor: Un dosar cu spionaj. Cum dădea Andronachi indicații directe pentru transferul milioanelor în offshore

08 octombrie 2022, ora 01:31

Ce au în comun fostul oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk și fostul președinte ucrainean Petro Porosenko? Cutia Neagră Plus vă prezintă o investigație bombă care demonstrează cum cei trei, prin persoanele lor de încredere, au încercat să pună pe roate o schemă de vânzare în Ucraina a energiei electrice produsă de Centrala de la Cuciurgan. Schema deja funcționa în R. Moldova, prin intermediul unei companii-tampon Energokapital. Iar întreaga afacere avea girul Moscovei.

Cutia Neagră Plus a intrat în posesia mai multor înregistrări audio, care probează implicarea celor trei într-o schemă pusă pe roate de fostul deputat democrat Vlad Andronachi, fostul consilier al lui Sevciuk, Iurii Melnic, directori și angajați de întreprinderi de stat, șefi ANRE și angajați din cadrul unei bănci comerciale prin care Plahotniuc și Șevciuk își scoteau profiturile de milioane de dolari din schema de aprovizionare a R. Moldova cu energie electrică.  Reporterul Cutiei Negre a reușit să discute cu directorul companiei Energokapital, care a vorbit în premieră despre schema pusă în aplicare în anii 2014-2016.

Aproape un an în urmă, v-am prezentat într-o investigație la Cutia Neagră Plus cum a funcționat în anii 2014-2016 schema prin care R. Moldova a ajuns să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediul firmei-căpușă Energokapital. Compania era conectată la oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. Procuratura ne asigura atunci că, la cererea procurorului general interimar Dumitru Robu, au fost intensificate acțiunile de urmărire penală în dosarul Energokapital, deschis încă în anul 2015 și trecut pe linie moartă în perioada guvernării democrate.

La aproape un an distanță, am decis să revenim la subiect cu probe noi care demonstrează cine și cum a fost implicat în schemă. Faptele au fost reconstituite în baza unor înregistrări audio ale convorbirilor purtate de figuranții din schemă. Aceștia au fost interceptați în perioada 2013-2015 în cadrul unui dosar penal deschis pentru „spionaj și uzurparea puterii de stat, organizarea unei formațiuni paramilitare, crearea și conducerea unei organizații criminale”. Serviciul de Informații și Securitate a reușit să intercepteze telefoanele mai multor așa-numiți oficiali transnistreni, dar și deputați moldoveni și au aflat întâmplător că se pune la cale și o schemă energetică, care va aduce prejudicii mari Republicii Moldova și totodată va finanța separatismul din stânga Nistrului.

Interceptările ajunse în posesia Cutiei Negre Plus surprind discuțiile între liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk și consilierul său pe domeniul economic, Iurie Melnic, fostul deputatul democrat Vlad Andronachi, un oficial important din cadrul gigantului rus Inter RAO IES, șefi și angajați din cadrul întreprinderilor de stat din domeniul energetic și angajați din cadrul unei importante bănci comerciale din Moldova.

Actele pentru firma din Hong Kong, aduse de Andronachi

Totul a început în octombrie 2014, când la Tiraspol a fost înregistrată societatea pe acțiuni Energokapital. Peste o lună de zile, această companie nou-creată a primit dreptul exclusiv de a vinde energie electrică  de la Cuciurgan. La începutul anului 2015, firma cu beneficiari ascunși în două off-shoruri din Belize și Hong-Kong, a ajuns principalul furnizor de curent electric în dreapta Nistrului, fiind un intermediar între Cuciurgan și societatea pe acțiuni Energocom, companie de stat care se ocupă direct de livrările de energie în R. Moldova.

Presa de investigație a scris pe parcursul anilor că beneficiari ai Energokapital au fost politicienii Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Cutia Neagră Plus vă prezintă însă probe concrete ale implicării celor doi și a persoanelor de încredere delegate de ei  care s-au ocupat de administrarea firmei, planificarea și aplicarea schemei energetice. Este vorba despre Vladimir Andronachi, fost deputat democrat și Iurie Melnic, consilier pe domeniul economic al așa-zisului președinte de la Tiraspol.

Astăzi vă prezentăm în premieră probe audio, în care Andronachi și Melnic recunosc că au fondat Energokapital și discută despre profitul de milioane încasat din schemă. Toate acțiunile fiind coordonate cu șefii lor – Plahotniuc și Șevciuk. 

Despre înregistrarea firmei Energokapital, cu fondatori din offshore-uri se vorbește în câteva discuții telefonice interceptate de oamenii legii. Mihail Dobrov, directorul Energokapital, recunoaște, într-o discuție cu o angajată a sa, că a primit de la Vladimir Andronachi pachetul de acte ce vizează compania „Prosper Trading” din Hong Kong, care la rândul ei a fost cofondatoare a firmei „Ornamental Art”, acționară la Energokapital.

Natalia, angajată Energokapital: Da, Mihail Stepanovici.

Mihail Dobrov: - Natalia, pentru „Ornamental” actele mi se pare că sunt la tine. „Prosper Trading” e compania care a fondat „Ornamental”. Tot pachetul pe care mi l-a transmis Vlad (n.r. Vladimir Andronachi) vizează „Prosper”, cu fondatori chinezi. Acolo totul e clar. Nu este legătura între „Ornamental” și „Prosper”. Trebuie să fie aceiași fondatori, cum am creat „Energokapital”. 

Natalia: Eu tot ce am avut, am aruncat. (n.r. transmis prin email)

Mihail Dobrov: Poate noi nu am tradus tot. Acolo sunt multe foi. Noi nu am tradus toate pachetele. Dublează și aruncă pe adresa electronică. Noi nicidecum nu putem ajunge la un consens.

Într-o altă discuție, cu o angajată a Victoriabank, Dobrov încearcă să rezolve niște probleme apărute la deschiderea unui cont pentru Energokapital, unde să fie încasați  banii din vânzările de energie electrică. Ulterior, o mare parte din acești bani au fost convertiți în dolari și transferați drept dividende către beneficiarii din offshore.

Tatiana, angajată Victoriabank: Toate procurile au fost autentificate în Transnistria. Juristul nostru a zis că primim procuri autentificate de notarii noștri din Moldova. Toate procurile nu sunt valabile. Traducerea a fost autentificată de un notar din Transnistria. Dacă se poate această traducere să fie autentificată la un notar de-al nostru, atunci noi deschidem fără probleme. Acolo unde „Prosper Trading” de cine a fost fondată, registrator Hong Kong, administrator special. Totul despre această companie. 

Mihail Dobrov: Eu am înțeles ce trebuie. Dacă Transnistria nu este Moldova, atunci vom face în Moldova. Bine, eu am înțeles.

Tatiana: Dacă vă trebuie pachetul, puteți să veniți să-l luați și să-l aduceți mai târziu. Cum vă este mai comod. 

Dobrov: Nu, pentru ce? Cel mai probabil vom veni la Chișinău și la cel mai apropiat notar vom autentifica totul.

Într-o altă convorbire, Vladimir Andronachi vorbește cu Dobrov despre pachetul de acte pentru firma offshore din Hong Kong pe care i l-a transmis printr-o persoană.

Vladimir Andronachi: V-a explicat omul?

Mihail Dobrov: Da, el mi-a arătat. Am luat totul și mă duc acum la bancă.

Andronachi: Acolo el este și director, și singurul fondator.

Mihail Dobrov: Dar noi avem toate documentele. Acuș le explic. Eu le-am dat totul cu traducere legalizată. Ce nu înțeleg cei de la bancă, nu-mi este clar.

Vladimir Andronachi: Poate ei nu au observat, nu au citit.

Și consilierul lui Șevciuk, Iurie Melnic, declară în cadrul unei discuții cu Andronachi că au creat împreună Energokapital. Dezvăluirea a fost făcută în contextul unei deplasări comune la Kiev, pe care au avut-o pe 20 noiembrie 2014. Anume în timpul acestei deplasări, cei doi urmau să negocieze un contract similar de livrare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în Ucraina.

Vlad Andronachi: V-ați pornit?

Iurie Melnic - Noi am parcurs deja 150 km prin Ucraina. Dar tu?

Vlad Andronachi: Eu decolez acuș, peste 15 minute. Voi fi mai devreme decât voi. 

Iurie Melnic: Dar cum mă vor prezenta pe mine, ca reprezentant al Centralei Moldovenești?

Vlad Andronachi: Veți fi reprezentantul Energokapital.

Iurie Melnic: Da, Energokapital, compania pe care noi am creat-o.

La negocierile din Ucraina, Vladimir Andronachi a participat în calitate de delegat al Ministerului Economiei de la Chișinău. Partea ucraineană a fost reprezentată de Iulia Kovaliv, membră a Comisiei naționale pentru reglementarea domeniului energetic și Boris Lojkin, șeful Administrației prezidențiale. Iar tratative din partea Centralei de la Cuciurgan a dus Carina Țurcan, moldoveanca care făcea parte din Consiliul de administrație al gigantului rus Inter RAO IES, ce deține centrala producătoare de energie din stânga Nistrului. Anul trecut, Carina Țurcan a fost condamnată în Federația Rusă la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea R. Moldova.

Plahotniuc și Poroșenko negociau livrarea energiei de la Cuciurgan în Ucraina

Negocierile de la Kiev sunt vizate în mai multe înregistrări audio ajunse în posesia Cutiei Negre, care dezvăluie cine au fost negociatorii.

Iurie Melnic: Acolo este conducătorul Administrației președintelui și persoana care…

Carina Țurcan: - Lojkin?

Iurie Melnic: Da, da. El și persoana delegată să ducă negocierile pe energetică. Și, respectiv, eu cu Vlad. Numele noastre au fost deja înregistrate. Ne așteaptă mâine, la ora 16.00.

Carina Țurcan: Dar cine a dus negocierile din partea R. Moldova?

Iurie Melnic: Cel mai important acolo e Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc). 

Carina Țurcan: Eu am înțeles. 

Iurie Melnic: El a dus negocieri anume cu „Poroh” (n.r. Petro Poroșenko) .

Carina Țurcan: Chiar așa?

Iurie Melnic: Da, chiar așa.
 

Iar câteva săptămâni mai devreme de negocierile în format extins, pe 5 noiembrie 2014, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, s-a întâlnit personal cu ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko, pentru a discuta la subiectul energetic. Cel puțin așa reiese din interceptări.

Vlad Andronachi: Totul va fi normal. Al meu (n.r. Vladimir Plahotniuc) astăzi se întâlnește cu vecinul (n.r. Petro Poroșenko).

Iurie Melnic: Aici, la Chișinău?

Vlad Andronachi: - Nu. Am făcut o notă informativă și mă duc la dânsul peste o oră. Eu le-am scris 6,5 pentru orice eventualitate, ca să fie nu doar pentru vânzare.

Iurie Melnic: Da, bine. Carina spunea că astăzi putem comunica pe o anumită temă. 

Vlad Andronachi: Da, da. Eu nu i-am scris, nici nu am sunat-o. Of, Doamne, să o contactez eu sau dvs? Cum e mai bine?

Iurie Melnic: Ultimele negocieri au fost cu tine, corect? Atunci când ea a zis că este gata pe data de cinci.

Vlad Andronachi: Acuș văd.

Iurie Melnic: Hai vezi, Vlad. Eu deja m-am pornit spre Chișinău. Am aici o chestiune personală.
Vlad Andronachi: Dar haideți să facem altfel, la ora 12.00 ne vedem la „Nobil”.

Într-o altă discuție cu Carina Țurcan, Iurie Melnic îl numește pe Vladimir Plahotniuc „cel mai important prieten” al lui Andronachi, care a fost la Kiev să discute cu Poroșenko.

Iurie Melnic: „Prietenul, cel mai important, care este acolo, la Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc) a zburat la Kiev. Ei acolo au comunicat și au numit un om pentru negocieri la temă. Și Vlad crede că va apărea posibilitate în Ucraina”.

În noiembrie 2014, Melnic îl informa pe Vlad Andronachi că președintele Ucrainei a semnat un decret prin care s-a permis achiziția de energie din Federația Rusă, care putea facilita schema pe care o planificau.

Iurie Melnic: Poroșenko a semnat un decret despre faptul că este posibil de cumpărat energie electrică din Rusia, în scop economic. Acest decret l-a semnat pe 14. Eu nu știu, poate suni la ucrainenii tăi? Iar eu azi, până la sfârșitul zilei,  voi ajunge la conducători și…

Vlad Andronachi: Bine. Dar ei sunt gata. Ne așteaptă. Noi trebuie să mergem deja cu produsul final.

Iurie Melnic: Da, eu sunt de acord, pentru că trebuie să ne gândim la un preț. Dacă vezi, acolo e spus cu Rusia.

Șevciuk coordona toate acțiunile lui Melnic

Interceptările confirmă faptul că Iurie Melnic își coordona toate acțiunile cu șeful său, Evghenii Șevciuk.

Iurie Melnic: Evghenii Alexeevici, bună ziua!

Șevciuk: Ce se aude cu „Moldavskoe GRĂS”?

Iurie Melnic: Acum noi comunicăm cu Moscova în trei, adică eu sunt la Chișinău. Eu v-am trimis un mesaj pe „Skype”. De principiu, am convenit și acum mergem pe calcule. Mă strădui până la sfârșitul zilei.

Evghenii Șevciuk: Și când veniți, îmi raportați totul.

Iurie Melnic: Bine. Execut!

Melnic către Țurcan: „Eu voi coordona cu al meu tot tabloul”

Carina Țurcan: Iurii Alexeevici, vă este comod să vorbiți?

Iurie Melnic: Desigur. Bună ziua!

Carina Țurcan: Eu am analizat toate cifrele și nu avem cum ceda, pentru că la noi rezultatul rămâne aproximativ la nivelul din anul curent. Nu va fi cum ne-am dorit noi, mai mult, dar aproximativ la același nivel. 

Iurie Melnic:Mulțumesc. Eu voi coordona cu al meu (n.r. Evghenii Șevciuk) tot tabloul. Și apoi voi reveni cu un apel. 

Carina Țurcan: Ne-am înțeles. Mulțumesc!

Licitații aranjate în favoarea Energokapital

După negocierile duse de Carina Țurcan cu politicienii de la Chișinău și Tiraspol, gigantul rus Inter RAO, care deține Centrala de la Cuciurgan, a acceptat să includă în ecuație firma-tampon Energokapital. La finele anului 2014, aceasta a devenit unic furnizor al energiei pe care o producea centrala și a livrat în dreapta Nistrului, timp de doi ani,  energie în valoare de circa 400 de milioane de dolari. Interceptările făcute de SIS au dezvăluit că la Chișinău au fost aranjate mai multe licitații, astfel încât Energokapital să câștige contractele de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii din dreapta Nistrului.

În investigația prezentată de Cutia Neagră Plus anul trecut v-am dezvăluit cum a fost forțat grupul „Gas Natural Fenosa”, în aprilie 2015, să cumpere energie de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediarul Energokapital, la un preț cu 30% mai mare decât cel oferit de compania ucraineană „DTEK Power Trade” din Ucraina. Vladimir Andronachi îi povestea lui Iurie Melnic cum a recurs la șantaj și amenințări cu dosare penale, pentru a determina „Gas Natural Fenosa” să accepte achiziția de energie de la Cuciurgan.

Vlad Andronachi: Știți la ce oră noi am semnat contractul?

Iurie Melnic: Au spus că la 4.00 dimineață.

Vlad Andronachi: La 04:20. Mai pe scurt, i-am îndoit așa că…deja îi pregăteam că pe ei vor fi fabricate dosare penale pentru contrabandă cu energie electrică din Ucraina, neavând un acord cu Ucraina, mai pe scurt…

Iurie Melnic: Am înțeles.

Vlad Andronachi: Numai ce nu am folosit noi noaptea trecută. Eu cu Carina am jucat acolo, eu de partea asta, ea de partea cealaltă. Mai pe scurt, eu cu Carina am discutat aseară jumătate de noapte. Am creat strategii. I-am presat din toate părțile. De ei nimeni nu și-a bătut joc așa niciodată. Sunt mai mult decât convins de asta. A fost o premieră. Ei au fost șocați. Au început să facă isterică toți și angajații de rând, și Silvia (n.r. Silvia Radu), și spaniolii. La un moment dat ei făceau așa o isterică că erau gata, dar într-un moment anumit, ca de obicei, Dimov (n.r. Ghenadii Dimov ex-director Moldelectrica) și Șîrma (n.r. director Moldavskoe GRĂS) nu puteau împărți două ore o formulă, ca să înțelegeți. Eu deja le zic: „Voi nu ați…? Noi … pe această Fenosa. Ei pur și simplu în patru labe, deja ne plătesc, ne roagă, haideți deja să semnăm mai repede. Ei ne roagă, iar noi nu semnăm, pentru că voi nu puteți împărți”.

Iurie Melnic: Ca întotdeauna, da?

Vlad Andronachi: Dar slavă Domnului, totul e bine. Pentru un anișor la noi totul e bine.

Iurie Melnic: Eu vă felicit. Mulțumesc!

Un alt episod vizat în interceptările telefonice se referă la un tender organizat de Moldelectrica în iulie 2015. Directorul Energokapital Mihail Dobrov coordona cu un angajat de la Energocom, prețul pe care să-l propună la licitație, făcând referire la prețul inclus anterior în contractul semnat cu Energocom.

Mihail Dobrov: Mâine trebuie să duc actele pentru participare la concursul pentru cumpărare, dar am o întrebare. Ce preț să pun? A spus așa ca la voi, dar mi se pare că nu va fi corect.

Angajat Energocom: Nu știu. Eu aici nu decid.

Mihail Dobrov: Eu trebuie să dau mai mult? Cine trebuie să câștige acolo că eu nu pot înțelege? 

Angajat Energocom: Parcă voi.

Mihail Dobrov: Aaaa, clar, gata. 

Angajat Energocom: Eu așa am înțeles, dar nu știu precis. 

Mihail Dobrov: Bine. Asta este între noi. La telefon multe nu întrebi.

Mihail Dobrov a pregătit din timp și contractul pe care să-l semneze cu Moldelectrica, deși tenderul abia urma să aibă loc. Acesta a luat la bază contractul semnat anterior cu Energocom pe care doar l-a redactat, introducând datele întreprinderii de stat Moldelectrica.

Mihail Dobrov: Să vă scriu pe voi?

Angajat Moldelectrica: Da.

Mihail Dobrov: Acolo era scris așa: „în baza datelor Moldelectrica”. Dar eu vă vând vouă. Cum să scriu în baza datelor voastre?

Angajat Moldelectrica: Haideți așa, ca noi să reușim. Despre contract o să mai discutăm, dar până mâine, la amiază, la noi va fi tenderul. Acolo noi vom lua decizia. De aceea ne trebuie oferta.

Câteva discuții referitoare la același tender au fost purtate cu Ivan Cușnir, pe atunci șef al Secției Relații Externe și Contractuale de la Moldelectrica, responsabil de licitații. Acesta se îngrijora că Energokapital nu va reuși să depună oferta.

Ivan Cușnir: Mihail Stepanovici, vă deranjează Cușnir de la Moldelectrica. 

Mihail Dobrov: Da, da.

Ivan Cușnir: Ce va fi cu oferta voastră?

Mihail Dobrov: - O aduc. Vin la Chișinău și vă aduc oferta. 

Ivan Cușnir: Când?

Mihail Dobrov: La jumătate la 12.00, în anticamera voastră va fi oferta. Ieri m-a sunat un băiat și mi-a zis până la amiază să aduc.

Ivan Cușnir: Cei de la tenderul meu deja au scris în protocol că două au venit, iar a treia nu este.

Mihail Dobrov: Eu acuș voi suna și vom trimite pe adresa electronică, dar eu aduc originalul în pachet.

La două zile distanță, Cușnir îl informa pe Dobrov că Energokapital a câștigat licitația și solicita să se facă mici redactări în contractul care urma a fi semnat cu Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În primul rând, nu v-am spus cel mai important lucru. Noi am desfășurat tenderul și voi ați câștigat. Cred că sunteți la curent.

Mihail Dobrov: Mi-a zis Ghenadie Borisovici (n.r. Ghenadie Dimov, fost director Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În acest contract, de principiu, e scris totul corect. Dar noi avem careva observații redacționale. 

Mihail Dobrov: Voi doar numiți acele puncte și dați redacția voastră. Noi am convenit cu plata. În rest, totul este unu la unu cu Energocom.

Ivan Cușnir: Desigur.

Explicațiile fostului director Energokapital și coordonări la ANRE

Reporterul Cutiei Negre a reușit să-l găsească pe Mihail Dobrov, care a vorbit în premieră pentru presă despre afacerea Energokapital. Acesta a negat categoric trucarea licitațiilor și existența unor înțelegeri cu întreprinderile de stat.

Mihail Dobrov: Nu mă puteam înțelege cu nimeni. Cum eu puteam să câștig tenderul dacă acolo participau companii ucrainene? Tenderele erau deschise. Au participat companiile controlate de Renat Ahmetov. Credeți-mă, cu ei nimeni nu se poate înțelege.

Reporter TV8: Este o înregistrare audio unde dvs vorbiți cu Ivan Cușnir de la Moldelectrica despre acest tender, că dvs aduceți documentele. De ce dvs v-ați înțeles  din timp cu el despre contract, că întârziați cu pachetul de acte?

Ivan Cușnir: Eu nu țin minte detalii. A fost cu 7 ani în urmă. Eu nu țin minte așa convorbiri, despre prețuri, contract.

Reporter TV8: Dvs afirmați că nu a fost acel tender planificat din timp?

Mihail Dobrov: Eu afirm că toate tenderele erau în baza de concurs. Se confirmă prin procese verbale și participanți. Asta puteți vedea ușor.

Contractul propus de Energokapital la Moldelectrica, după acea licitație, a fost coordonat înainte de semnare și cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), reiese din interceptările telefonice. Moldelectrica nu voia să-și asume singură toate riscurile.

Ivan Cușnir: Discutăm aici cu juriștii dacă avem nevoie de avizarea ministerului.

Mihail Dobrov: Noi am pus pentru orice eventualitate. Cum considerați voi, dacă trebuie. Nouă asta nu ne trebuie. 

Ivan Cușnir: Da, ne vom clarifica aici. 

Mihail Dobrov: Dar la ANRE va trebui.

Ivan Cușnir: Da, la ANRE va trebui. La ANRE chiar ne trebuie, pentru ca ei să împartă cu noi responsabilitatea, că noi facem cu voi această operațiune.

Chiar a doua zi, Ivan Cușnir a fost la ANRE și a discutat la subiect cu fostul director al instituției Sergiu Ciobanu, primind recomandări să modifice unele clauze din contractul propus de Energokapital.

Ivan Cușnir: Am fost eu acum la Sergiu Ciobanu, la care sunt contractele. El propune, așa cum au scris angajații lui în nota informativă și au observat asta, să schimbăm această ofertă.

Mihail Dobrov: Nu sunt întrebări.

Ivan Cușnir: Faceți o nouă ofertă, dar în ea indicați pentru 80 de milioane.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, fostul director ANRE a declarat că nu-și amintește exact despre acel contract din 2015, dar a precizat că normele legale obligă ANRE-ul să dea avize la orice contract de achiziție a energiei electrice.

Sergiu Ciobanu:Și 10 ani în urmă, și 15,  și la ziua de azi, toți care fac licitații de achiziție a energiei duc la avizare contractele la ANRE. Și ANRE, dacă are obiecții juridice la contract le spune că asta sau cealaltă nu corespunde conform regulamentului. Se pregătesc avizele pe intern, pentru ședința Consiliului și dacă ele corespund se avizează și la revedere. Noi nu ne implicăm în contracte, condiții, preț, numai dacă nu contravin la regulile pieței, dar în rest noi nu avem nicio problemă cu asta. Nu e competența noastră. Eu nu neg faptul că au fost niște probleme juridice acolo și noi le-am întors înapoi că nu corespundeau, eu nu-mi aduc aminte, dar conceptual asta este. Nu ne ducem noi, sau nu știu cum dvs interpretați. Asta e norma juridică”.

Pe Ivan Cușnir nu am reușit să-l găsim. La Secția cadre a întreprinderii de stat Moldelectrica ne-au spus că acesta a demisionat demult.

Indicații directe de la Andronachi pentru plata dividendelor

Schema de furnizare a energiei electrice în dreapta Nistrului prin intermediul firmei-căpușă Energokapital a funcționat din start chiar mai bine decât s-au așteptat organizatorii ei. Din primele luni de activitate a adus venituri fabuloase, iar banii au fost transferați în offshore către beneficiari.

Doar în primele 4 luni ale anului 2015, beneficiarii Energokapital-ului au încasat dividende de aproape 4 milioane de dolari, se lăuda directorul firmei Mihail Dobrov, într-o discuție cu Iurie Melnic, consilierul fostului lider de la Tiraspol Evghenii Șevciuk.

Mihail Dobrov: - Am făcut totalurile pentru aprilie. Indicatorii sunt fenomenali pentru aprilie - 1 milion 900 de mii, pentru distribuire. 

Iurie Melnic: – Super. Asta pentru o lună? Adică avem supraplan?

Mihail Dobrov: Pentru o lună. 21 milioane profit pentru aprilie. În dolari iese 1 milion și 900 de mii. Pentru 4 luni - ianuarie, februarie, martie și aprilie, dividendele sunt 3 milioane 936 de mii, fără a lua în calcul luna decembrie.

Iurie Melnic: Eu vă felicit!

Mihail Dobrov: Nu este totul atât de rău în lumea asta.

Iurie Melnic: Este chiar mai bine. Se planifica 1,5 milioane.

Mihail Dobrov: Noi ne-am străduit. Am câștigat și la curs.

Iurie Melnic: Totul e bine. Am cu ce să-i bucur. Mulțumesc, Mihail Stepanovici.

Într-o altă discuție cu Melnic, fostul deputat democrat Vlad Andronachi a dat de înțeles că influențează cumva piața valutară, astfel încât câștigul Energokapital-ului să fie mai mare. Cei doi mai aveau de negociat anumite chestiuni cu reprezentanta Inter RAO de la Moscova, Carina Țurcan, iar Andronachi urma să-l consulte preliminar și pe Vladimir Plahotniuc

Iurie Melnic: Tu mâine vei fi pe loc?

Vlad Andronachi: Da!

Iurie Melnic:Dacă eu mă apropii la ora 12.00? Tu cu șeful (n.r. Vlad Plahotniuc) te-ai întâlnit?  

Vlad Andronachi: Nu. Hai că-l contactez acuș și mă cer la el pentru mâine. Hai la orele 12.00-13.00 să ne vedem.

Iurie Melnic: Bine. Eu vreau la 12.00 să fiu la voi. În 5-10 minute să convenim. Ne gândim, poate împreună să o sunăm pe femeia de la Moscova. (n.r. Carina Țurcan)

Vlad Andronachi: Voi trebuie să-i dați și argumentarea economică. Îi mai spuneți că noi în aprilie am câștigat deja 1,9 milioane.

Iurie Melnic: Asta eu știu.

Vlad Andronachi: Eu cursul l-am luat în mâinile mele. Totul am luat. Recuperăm. Trebuie doar să ajutăm cu această chestiune, pentru a mări pentru toți…

Iurie Melnic: Venitul marginal.

Vlad Andronachi: - Da.

Veniturile companiei Energokapital erau împărțite imediat ce banii se acumulau în contul firmei deschis la Victoriabank. Iar Vlad Andronachi era cel care aranja lucrurile la bancă, astfel încât să fie găsite sume enorme de dolari, pentru a schimba leii la un curs bun și a transfera banii în offshore. Andronachi îi dădea indicații directe lui Mihail Dobrov, iar directorul Energokapital le îndeplinea întocmai, fără nicio abatere. De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi i-a cerut lui Dobrov să schimbe 12 milioane și jumătate de dolari și să transfere imediat dividendele.

Vlad Andronachi: Alo! 

Mihail Dobrov: Da, vă ascult.

Vlad Andronachi: 12 milioane și jumătate cu 19,53 vă așteaptă la bancă. 

Mihail Dobrov: Înregisrez, mulțumesc! 

Vlad Andronachi: Și chiar acum plătește dividendele.

Mihail Dobrov: Chiar deodată.

Imediat după discuția cu Andronachi, Mihail Dobrov și-a sunat subalterna cerându-i să cumpere 12,5 milioane de dolari și să transfere imediat dividendele.

Mihail Dobrov: Natalia, 12,5 milioane cu 19,53. Deodată trimite și dividendele.

Natalia: 12,5 milioane de lei sau dolari?

Mihail Dobrov: Dolari. Toată suma. Eu am spus câți bani sunt la noi și ei au făcut totul după asta.

Achită dividendele deodată, iar restul trimite la noi. 

Natalia: Iese 12 milioane 700 de mii.  Poate luăm 12,7 milioane?

Mihail Dobrov: Nouă ne-au spus 12 milioane și jumătate. Nu pot să iau mai mult.

Natalia: Bine.

În pofida probelor audio, fostul director al Energokapital-ului susține că nu a lucrat cu Vladimir Andronachi, dar nu ne-a putut explica de ce primea indicații directe de la acesta pentru transferul dividendelor.

Mihail Dobrov: Eu cu el nu am lucrat. El în general nicăieri nu a participat, niciun fel de Energokapital.

Reporter TV8: Dar dvs îi sunați direct lui, și lui Andronachi și la diferiți oameni din Chișinău. Mihail Dobrov: Da, cunoșteam această persoană. Și ce?

Reporter TV8: Eu vreau să aud de la dvs de ce primeați indicații de la Andronachi? Ce legătură are el cu aceste dividende?

Mihail Dobrov: Eu nu puteam primi indicații. Logica oricărei companii, eu eram director al companiei și eram obligat după rezultatul financiar să trimit dividendele companiei. Dar ce este criminal în transferul legal al devidendelor? Vă interesează toate companiile din Moldova care primesc dividende și le transferă sau doar asta vă interesează?

Reporter TV8: Nu este criminal, dar indicațiile vin de la Andronachi, iar dvs spuneți că doar îl cunoșteați pe Andronachi și el nu are nicio legătură cu asta. Iar acolo indicațiile vin direct de la dânsul.

Mihail Dobrov: Întrebarea este alta. Aceste acțiuni au fost absolut legale.

Reporter TV8: El avea o parte din acele dividende?

Mihail Dobrov: Nu avea el nicio parte din dividende. Citiți documentele de la bancă.

Reporter TV8:  Beneficiarii sunt în offshore așa că noi nu înțelegem ce legătură are Andronachi. Beneficiari erau Plahotniuc și Andronachi sau cine?

Mihail Dobrov: Dar poate beneficiarii finali l-au rugat pe dânsul (n.r. Vlad Andronachi) să le transmită. De unde să știu eu? Dar de ce asta așa vă interesează, eu nu înțeleg? Aceasta este la nivelul bârfelor.

Reporter TV8: Dl Dobrov, haideți eu vă întreb direct. A avut vreo legătură al nostru Vlad Plahotniuc și al vostru Evghenii Șevciuk cu Energokapital? Au fost ei beneficiarii acestor offshore-uri care au creat Energokapital?

Mihail Dobrov: Eu nu-l cunosc pe Vlad Plahotniuc. El este politician al R. Moldova. Dl Șevciuk a fost la noi președinte. Eu cu el nu comunicam. Eu nu eram cu funcție așa mare ca să comunic cu președintele.

Mihail Dobrov a fost interceptat de mai multe ori discutând cu un angajat din cadrul Victoriabank, care avea grijă să găsească sume mari de dolari la cererea Energokapital și care oferea un curs bun de schimb al leilor pentru firma care îi devenise client fidel.

Mihail Dobrov: Bună ziua, dl Ciobanu. Vă deranjează clientul permanent de la Energokapital. Puteți aduce 1,5 milioane de dolari?

Angajat Victoriabank:  Da, putem.

Mihail Dobrov: Haideți să discutăm din start cursul.

Angajat Victoriabank: Eu vă spun cursul, dacă vă place - 17,8 lei.   

Mihail Dobrov: Minunat! Nu vom negocia.  

Coruperea angajaților din întreprinderile de stat

Beneficiarii Energokapital aveau oameni și în cadrul întreprinderilor de stat care le apărau interesele, fiind remunerați pentru servicii. Asta reiese din interceptările telefonice. De exemplu, un oarecare Veaceslav de la Energocom este sunat de mai multe ori, în diferite perioade de timp, de Mihail Dobrov, care vrea să-i transmită salariul.

Mihail Dobrov: Bună dimineața, Veaceslav. Dacă voi fi la Chișinău, aș vrea să vă transmit salariul.

Veaceslav: Mulțumesc! Când veți fi, sunați. Orientativ, când veți fi?

Mihail Dobrov: În jurul orei 11.30 voi fi la Moldelectrica.

Veaceslav: Bine. Am înțeles. Voi fi pe fir.

Într-o altă zi:

Veaceslav: Bună dimineața, Mihail!

Mihail Dobrov: Veaceslav, pe la ora 11.00 voi fi la Energocom. Am vrut să-ți transmit salariul.

Veaceslav: Mai aproape de 12.00 eu cred că voi veni, pentru că la 11.00 eu nu cred că voi reuși.

Mihail Dobrov: Dacă eu voi pleca, pot să-l las în plic lui Andrian Pritula (n.r. ex-director Energocom)

Veaceslav:  Haideți să încercăm așa, mai târziu decidem. Când dvs veți pleca, ne sunăm, dacă eu nu voi reuși.  

Mihail Dobrov  a negat și achitarea unor salarii în plic unor angajați ai Energocom.

Reporter TV8: Dar la Energocom erau oameni cărora dvs le plătiați salarii?

Mihail Dobrov: Doamne ferește!

Reporter TV8: Acolo sunt câteva înregistrări în care dvs îl sunați pe un oarecare Veaceslav și îi spuneți că i-ați adus salariul.

Mihail Dobrov: Aceasta este propagandă. Așa ceva nu poate să fie. Nimeni la Energocom nu primea salariu. Aceasta este societate pe acțiuni de stat. Noi aveam cu ei contract. Nimeni nu ducea niciun salariu. Sau dvs inventați, sau aceasta este o țeapă. Eu la nimeni în R. Moldova nu le-am dus salarii.

Andronachi influența deciziile la Energocom

Din interceptările audio putem deduce că fostul deputat democrat Vladimir Andronachi avea influență la întreprinderea de stat Energocom. De exemplu, în noiembrie 2014, deputatul îl asigura pe Iurie Melnic că va determina Energocom-ul să-i plătească în avans Energokapital-ului două milioane.

Vlad Andronachi: RED-urile plătesc în avans, iar „Fenosa” plătește pe urmă.

Iurie Melnic: De ce? „Fenosa” anterior le plătea lor tot în avans.

Vlad Andronachi: „Fenosa” de doi ani nu mai plătește în avans. Dar uitați-vă, dacă noi vom presa „Fonosa” înainte de alegeri, o să fie așa un scandal că vai de noi.

Iurie Melnic: Așteaptă, dar de unde vom lua două milioane?

Vlad Andronachi: De la Energocom vom lua. Eu voi lua de la Energocom în avans. Mă voi clarifica. Două milioane sunt pe cont și el nu le va da nimănui. O să ni le dea nouă în avans.

Iar la sfârșitul lunii mai 2015, când se acumulase datorii față de Energokapital, pentru livrările de energie electrică în dreapta Nistrului, Andronachi îl asigura pe consilierul lui Șevciuk că banii vor fi plătiți în curând, după ce el „va striga” la responsabilii din cadrul întreprinderii de stat Energocom.

Iurie Melnic: Eu am doar o problemuță. Acolo Mihail Stepanovici (n.r. Mihail Dobrov) se îngrijorează că datoria e foarte mare, deja 9 (n.r .milioane). 

Vlad Andronachi: Acuș se vor achita. Totul va fi bine. Și tarifele în curând le vom face și totul va fi bine.

Iurie Melnic: Noi oricum luăm un credit.

Andronachi: Noi creditul îl luăm nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că trebuie să facem cursul așa cum trebuie. 

Iurie Melnic: Dar aici nu este numai cursul. Noi trebuie să plătim și 9 asta deja e mult. Dar eu nu mă îngrijorez, Vlad, deloc.

Vlad Andronachi: Eu acuș voi striga la toți, pentru ca să… Aceasta este companie de stat. Nu vă faceți griji. 

Iurie Melnic: Eu știu cum la voi lucrează tot și de asta nu mă îngrijorez.  
Vlad Andronachi: - Succes!

Fostul deputat PDM: „Tarifele în curând le vom face”

Atragem atenția la una dintre frazele rostite de Andronachi în dialogul cu Iurie Melnic. Ex-deputatul s-a referit la tarifele pentru energia electrică, pe care „în curând le vom face”. Asta puncta Andronachi. La mai puțin de două luni de la acea discuție, pe 18 iulie 2015, Agenția pentru Reglementare în Energetică a și aprobat noi tarife, majorate cu 30-36%, pentru energia electrică.

Dosar penal clasat în 2016, pentru că „faptele nu întrunesc elementele infracțiunii”

Probele audio prezentate astăzi la Cutia Neagră Plus arată cât de bine au conlucrat mai mulți oficiali din Chișinău cu cei de la Tiraspol pentru a pune în aplicare schema energetică, aducând profituri de zeci de milioane de dolari firmei intermediare Energokapital, conectată la Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Acțiunile sunt investigate de procurori încă din anul 2015, dar până astăzi ancheta nu a fost finalizată.

O cauză penală în care era vizată activitatea Energokapital a fost inițiată încă în octombrie 2015, când firma activa la turații maxime. Procurorii stabiliseră că un grup de persoane, neidentificate la acel moment, au creat mai multe companii în R. Moldova, în stânga Nistrului și în zone offshore care obțineau profit din vânzările de energie electrică  la un preț majorat artificial pentru consumatorii din dreapta Nistrului, fără a plăti impozite. În cadrul procesului penal, procurorul de caz din cadrul PCCOCS  a stabilit că pe parcursul anului 2015 au fost transferate către firme nerezidente circa 10 milioane de dolari. Dar în august 2016, dosarul a fost clasat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii.

Ancheta penală, reluată în 2019 și conexarea altor două cauze penale

Trei ani mai târziu, în august 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus reluarea urmăririi penale în acel dosar, fiind pornite încă două cauze penale. Procurorii au stabilit atunci că în schema energetică au fost implicate persoane publice din cadrul Moldelectrica, Energocom, ANRE și Ministerul Economiei. Iar peste hotarele R. Moldova au fost transferate peste 18 milioane de dolari și 450 de milioane de lei.

Cele trei dosare au fost mai apoi conexate și expediate Procuraturii Anticorupție pentru continuarea anchetei penale. La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a prezentat câteva detalii despre mersul anchetei. Dar a evitat să ne spună cine sunt persoanele învinuite sau bănuite în dosarul Energokapital și când ar putea să ajungă cauza penală pe masa judecătorilor:

„De la reluarea urmăririi penale au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală în scopul adoptării unei decizii legale pe acest caz. Au fost audiați în calitate de bănuiți sau învinuiți în comiterea infracțiunii reprezentanți ai companiilor Energokapital și Ornamental Art Limited. În calitate de martori au fost audiați reprezentanți ai întreprinderilor de stat Energocom, Moldelectrica, dar și reprezentanți ai companiei Premier Energy, referitor la circumstanțele cauzei.

În scopul stabilirii beneficiarului efectiv al societății Energokapital, au fost expediate cereri de asistență juridică internațională în mai multe state: România, Federația Rusă, Letonia, Bulgaria, Elveția, Germania, Malta, Monaco și Țările de Jos.

Au fost ridicate documente și obiecte relevante cazului, cu examinarea ulterioară a acestora. Totodată, în cadrul prezentei cauze, se atestă dificultăți în audierea persoanelor vizate pe caz, care domiciliază în regiunea transnistreană. Până la moment, nu a fost posibilă ridicarea documentelor pertinente cazului de la instituțiile financiare și persoanele juridice din regiunea transnistrean”.

Pe de altă parte, ex-directorul Energokapital ne-a declarat că a fost citat de procurori de mai multe ori și s-a prezentat la audieri, având și o calitate procesuală în dosarul penal, dar a evitat să ne spună dacă este bănuit sau învinuit.

Mihail Dobrov: Eu știu că au fost interceptări. De multe ori am fost la audieri. Sunt procesele verbale ale audierilor și nimic nu pot adăuga. Am fost încă în 2015. Am depus mărturii.

Reporter TV8: Dar acum, în ultimii ani, ați fost?

Mihgail Dobrov: Am fost și în ultimii ani.

Reporter TV8: Dvs aveți vreo calitate în acest dosar?

Mihail Dobrov: Cred că este vreo calitate.

Reporter TV8:  Sunteți învinuit sau pur și simplu ațăi depus mărturii?

Mihail Dobrov: Dvs adresați-vă la Procuratură Anticorupție și ei vă vor spune mai detaliat.   

Dobrov insistă că activitatea Energokapitalul-ului a fost absolut legală, iar numele persoanelor implicate în schemă nu ar avea nicio importanță. Mai mult, acesta susține că R. Moldova a avut doar de câștigat în urma contractelor semnate cu firma pe care a condus-o.

Mihail Dobrov: „Tema este interesantă, dar e închisă demult. Ea înteresează doar pe cei care iubesc fapte fierbinți, dar nu înțeleg că acolo nu este nimic criminal. Compania Energokapital a lucrat legal. A primit licență și avea activitate care se permite după legislația R. Moldova. Astfel de companii astăzi sunt multe, în Ucraina și oriunde în toată lumea și asta pe nimeni nu interesează. Dacă nu era Andronachi, dar Ivanov, nu interesa, corect? Toți caută nume. Energokapital a vândut energia cu mai puțin de 5 cenți. Vă era rău? Iar acum o cumpărați cu 80. Acum e tot normal, da?

Figuranții schemei sunt fugari

Echipa Cutiei Negre a încercat să ia legătura cu persoanele vizate în investigație, care au reprezentat interesele regimului de la Tiraspol în afacerea Energokapital. Însă numerele de telefoane, pe care cei vizați le aveau între anii 2015-2017, nu mai sunt active.

Fostul lider transnistrean Evghenii Șevciuk a fugit din regiunea separatistă în iunie 2017, după ce așa-numitul Parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, fiind învinuit în 5 dosare penale pentru acte de corupție și contrabandă. În decembrie 2018, Șevciuk a fost condamnat la 16 ani de închisoare prin sentința așa-numitei Curți Supreme din Transnistria, fiindu-i aplicată și o amendă de 600 de milioane de ruble, echivalentul a 36 de milioane de dolari. În presă s-a vehiculat că Evghenii Șevciuk s-ar ascunde în Federația Rusă sau în Germania.

Foștii politicieni de la Chișinău Vladimir Plahotniuc și Vlad Andronachi sunt și ei fugari. Cei doi sunt învinuiți în mai multe dosare penale și sunt căutați de autoritățile R. Moldova. Procurorii au declarat de mai multe ori că nu a fost stabilit oficial locul aflării fostului lider al Partidului Democrat, dar s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar ascunde în Turcia. 

În iulie curent, Oficiul Interpol a acceptat solicitarea procurorilor moldoveni de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Andronachi, pentru arest și extrădare, fiind învinuit în dosarul „Metalferos”. Potrivit unor surse, Andronachi s-ar afla în prezent în Federația Rusă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi

missing
22 martie 2025, ora 22:45

Pe lângă Alexandr Nesterovschi, condamnat zilele trecute la 12 ani de pușcărie, și deputatul Vasile Bolea ar fi plătit de Ilan Șor cu 5.000 de dolari pe lună. Este detaliul pe care l-am găsit în sentința de condamnare a lui Nesterovschi. Informațiile privind onorariile plătite de Șor transfugilor au fost confirmate pentru TV8 și de Arina Spătaru, care acționa sub acoperire. Vasile Bolea a refuzat să comenteze acuzațiile. 

După condamnarea lui Nesterovchi, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a făcut publică și sentința, un document cu 164 de pagini, în care au fost trecute detalii curioase despre coruperea deputaților de către Ilan Șor. La un moment dat se face referință la o întregistrare audio în care:

„Arina Spătaru îl întreabă pe Alexandr Nesterovschi ce salariu el primeşte de la Ilan Şor la care acesta confirmă recepționarea unui salariu de 5000 de dolari SUA lunar. Arina Spătaru îl întreabă pe Alexandr Nesterovschi, dacă acelaşi salariu îl primeşte şi Vasile Bolea, la ce Alexandr Nesterovschi îi comunică că pe Vasile Bolea îl plăteşte cu acelaşi salariu”.

Solicitată de TV8, Arina Spătaru a confirmat această discuție, dar și înregistrarea ei prin mijloace speciale.

„În cadrul discuțiilor cu Nesterovschi, acesta mi-a relatat despre intențiile lui Ilan Șor de a corupe deputați, pentru a-i atrage în gruparea sa criminală. Șor af i oferit cinci mii de dolari pentru fiecare deputat care a acceptat să se alăture acestui grup infracțional. Dar și că l-a plătit deja pe deputatul Bolea. Urmau sa adere și alți deputați socialiști, dar pentru că investigația a fost descoperită în Parlament de ex-procurorul general intermar și asta i-a speriat cumva pe restul”, a menționat lidera ALDE, Arina Spătaru.

L-am sunat pentru o reacție și pe Vasile Bolea, dar deputatul a refuzat să ne răspundă la întrebări.

„- V-am spus că nu pot să vorbesc cu dumneavoastră. - Atunci când putem reveni pentru o reacție? - Nu...”, a declarat deputatul Vasile Bolea.

TV8.md amintește că Vasile Bolea a părăsit rândurile socialiștilor în mai 2023 și imediat după a aderat la Partidul Renaștere, liderul căruia este Alexandr Nesterovschi. Miercuri, ultimul a fost găsit vinovat de acceptarea finanțării ilegale din partea lui Ilan Șor, dar și de tentativă de corupere a altor cetățeni cu banii proveniți de la acesta. S-a reușit probarea încasării a 35 de mii de dolari.

 Instanța a decis pentru Nesterovschi 12 ani de pușcărie și o amendă de jumătate de milion de lei, decizia fiind una executorie. Sentința, însă, a fost dată în lipsa celui care a fost găsit vinovat, așa că imediat deputatul a fost anunțat în urmărire națională, iar a doua zi și în Interpol. 

Nesterovschi a fost denunțat de ex-deputata Arina Spătaru, căreia i-ar fi propus bani ca să creeze un partid aparent proeuropean, dar în realitate o forță politică controlată de Ilan Șor și protectorii să de la Moscova. Spătaru, însă, i-a denunțat. Mai mult, a căzut de acord să acționeze ca și agent sub acoperire, în cadrul unei operațiuni puse la cale cu procurorii anticorupție. Fiind în misiune, a ajuns chiar și la vila de lux a lui Șor din Israel. 

Pe 31 martie ar urma să-și afle sentința încă un deputat transfug. Este vorba despre Irina Lozovan, care, însă, este de negăsit. Primarul de Ocnița susține că aceasta împreună cu soțul au fugit de pușcărie. Asta chiar dacă avea interdicția de a părăsi țara.

Reporteră: Liubov Plămădeală

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.