Satele Moldovei au fost învăluite azi în mirosuri irezistibile. În Joia Mare, gospodinele au copt pască și cozonac, cu care vor merge la biserică în noaptea de Înviere. Au ales cele mai speciale ingrediente, pentru ca acestea să iasă cât mai delicioase.
„Făină, lapte, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Este un aluat foarte bun, vedeți se lucrează bine, a dospit bine. Nu uitați că am pus și drojdie. În fiecare tavă punem câte un blat din aluat. Ca și cum ar fi fundul la păscuță. Pe urmă o să mai împletesc împrejur și o să-i fac o coroniță la fiecare și o cruciță la mijloc și brânza”, a declarat locuitoare s. Plop, Dondușeni, Olga Ciobanu.
Brânza dulce de vaci, gospodina o amestecă cu ou, apoi umple generos pasca.
„Facem crucița din păscuță, iată așa o punem, o chitim ca să fie cu trebuie. Punem brânza, ca să fie pe de plin pasca dulce, cu brânză și a mai rămas un singur lucru pe care îl facem, înainte de a o da în cuptor, o ungem cu ou bătut, ca să aibă și un aspect mai frumos”.
Chiar dacă astăzi casa ei a fost inundată de arome delicioase, gospodina nu a gustat nimic - respectă cu sfințenie postul, iar mâine va ține post negru.
„În Joia Mare, după tradiții, se face păscuța și se fac ouăle roșii. Asta este obligatoriu azi. Mâine la biserică se scoate aerul. Mâine este o zi, în care de când am venit în casă la socrii mei, nu mănânc nimic, nici apă nu beau. Acesta este cel mai mare post pe care îl putem ține pe parcursul anului”.
Eforturile merită rezultatul, spune gospodina.
„Iată așa... Am pregătit pasca, am pregătit ouăle roșii, ne pregătim cu adevărat de marea sărbătoare Sfintele Paști”.
Potrivit tradiției, în joia din săptămâna patimilor se vopsesc ouăle și se coace cozonacul și pasca. Tot în această zi se ține post cu mâncare uscată, în biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creștinii care s-au spovedit, se împărtășesc.