/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone. Putin a promulgat anexările, Zelenski cere tribunal, iar Polonia vrea arme nucleare

missing
05 octombrie 2022, ora 21:59

Războiul decretat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 224. Rușii au atacat cu drone kamikaze iraniene regiunea Kiev, liderul de la Kremlin a promulgat anexarea celor patru regiuni anexate, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat progresele înregistrate de militarii săi pe front.

UPDATE Armata ucraineană a eliberat deja 1.534 de așezări în regiunile Donețk, Luhansk, Mikolaiv, Harkiv și Herson - a anunțat, marţi seară, șeful adjunct al Biroului Președintelui de la Kiev, Kirilo Timoșenko, potrivit Rador.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a stabilit un record pentru numărul de sancțiuni personale impuse unei persoane în lume, potrivit TASS, scrie Rador.

UPDATE „Oamenii ştiu. Poporul nostru nu e prost. Şi el vede că nu vrem să-i spunem decât o parte din adevăr. Aceasta poate antrena o pierdere de credibilitate", a declarat Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Declaraţia a fost făcută miercuri de Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pe fondul contraofensivei ucrainene care obligă trupele ruse să se retragă de pe mai multe fronturi, informează Agerpres, care preia AFP.

UPDATE Săniorul Vladislav Antonov, 31 de ani, campion mondial (2020), dublu campion european (2018, 2020) și argint olimpic la JO 2014, în proba de dublu, a primit ordin de convocare la mobilizarea parțială, relatează publicația rusă Sports.

UPDATE Serviciile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul de lângă Moscova, din august, în care a murit Daria Dughina, fiica filozofului politic AleXandr Dughin.

UPDATE O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

UPDATE Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune, într-un interviu acordat miercuri France Presse, înaintea unui summit al Celor 27, conform Agerpres.

UPDATE În ciuda relațiilor reci dintre SUA și Rusia, cauzate de războiul din Ucraina, cooperarea dintre Agenția Spațială Americană (NASA) și cea rusă (Roscosmos) continuă. Anna Kikina, 38 de ani, este primul cosmonaut rus care zboară cu o rachetă americană din 2002 încoace și primul astronaut la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon către Stația Spațială Internațională ((SS), scriu postul CBS și site-ul NASA

UPDATE Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai mari susținători ai liderului de la Kremlin din presa rusă de stat, a deplâns bombardamentele „cu poftă” ale armatei ucrainene.

UPDATE Orice "obiecte rusești" aflate pe teritoriul ucrainean ocupat sunt ținte militare legitime, iar contraofensiva Ucrainei face parte dintr-un război defensiv, a declarat miercuri un înalt consilier prezidențial ucrainean, anunță Rador.

UPDATE Pe insula Sahalin, cea mai mare insulă a Rusiei, situată în imediata apropiere a coastei estice continentale și în nordul Japoniei, recruților mobilizați li s-au promis „5-6 kilograme de pește proaspăt congelat” ca parte a ajutorului de stat, scrie agenția rusă Sahcom, care îl citează pe Mihail Șuvalov, șeful comitetului executiv regional al partidului Rusia Unită.

UPDATE Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov a acordat un interviu revistei germane Spiegel, în care a afirmat că „fiecare rus care trăiește în Rusia în prezent face parte din mașina de război”. Totodată, acesta a transmis și că cei care doresc să se situeze de partea bună a istoriei trebuie să plece din Rusia, relatează The Guardian.

UPDATE Jurnalista televiziune Marina Ovsianikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la o televiziune de stat din Rusia împotriva războiului din Ucraina le cere angajaților din penitenciare să îi pună o brățară electronică de urmărire lui Vladimir Putin.

UPDATE Cel mai mare membru NATO din Europa de Est și-a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină, dar până acum oficialii nu au spus că au discutat cu aliații care doresc să obțină arme nucleare ca mijloc de descurajare. Polonia a iniţiat discuţii cu Statele Unite despre staţionarea de armament nuclear pe teritoriul polonez, în cadrul acţiunilor de contracarare a ameninţărilor Rusiei, afirmă preşedintele Andrzej Duda, în contextul declaraţiilor liderilor de la Moscova privind Ucraina.

UPDATE Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia a izolat un număr necunoscut de oameni într-un teritoriu vast. Este, practic, o nouă Cortină de Fier, relatează BBC, care prezintă obstacolele întâmpinate de cei vor să treacă de această barieră.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri, 5 octombrie, un decret prin care se fac ”corecturi” la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, relatează Reuters.

UPDATE „Preşedintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (...). Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat”, a anunţat într-o postare pe telegram Ramzan Kadîrov. Liderul cecen se declară ”imens de recunoscător” pentru ”înalta apreciere a meritelor” sale. Gradul de general-colonel este al treilea cel mai înalt grad de comandă în ierarhia militară rusă, după cele de general de armată şi mareşal, notează Realitatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în pofida a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters.

UPDATE Actuala contraofensivă a Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, se arată în ultima analiză a situației de pe front a Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington.

UPDATE Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj în Lîman (Liman), oraș strategic din regiunea Donetsk, recucerit de ucraineni, de unde rușii au fost nevoiți să se retragă. Orașul este devastat: clădiri și echipamente distruse și soldați morți abandonați.

UPDATE Vladimir Putin a susținut un amplu discurs la Moscova, în fața unei mulțimi formate din profesori, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Liderul de la Kremlin a declarat: ”Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea să dezvoltăm cu calm aceste teritorii”, cu referire la Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk. 

UPDATE Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a reproşat miercuri mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia este o benzinărie confiscată de niște mafioți, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP. El anunță că a cerut Comisiei Europene să declanșeze un mecanism rapid de suport pentru Republica Moldova, amenințată de Gazprom cu sistarea livrărilor.

UPDATE Ucraina a anunţat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al acestei regiuni, Serhii Gaidai, informează AFP.

UPDATE Printre soldații ruși scăpați cu viață din încercuirea de la Liman, în regiunea Donețk, domnește o stare de revoltă, din cauza condițiilor în care au fost obligați să lupte. Unul dintre ei povestește cum au fost supuși unui tir intens din partea artileriei ucrainene, în vreme ce altul a spus că au fost trimiși pe front cu o mitralieră și un cuțit. Supraviețuitorii au mărturisit că nu au avut de ales decât să fugă, fiecare pe cont propriu, notează Digi24.

UPDATE Colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea schimba statutul ”operațiunii militare speciale”, dar purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a negat informația.

UPDATE În contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Herson, soldații Kievului l-au eliminat pe celebrul ocupant rus Igor Gorșkov, în data de 28 septembrie. Știrea apare în mass-media de propagandă de la Moscova. Mercenarul a fost șeful misiunii mișcării sociale ruse „Esența timpului” în teritoriile ocupate din regiunea Donețk, notează Ziare.com. Gorșkov a fost, de asemenea, un veteran al războaielor Rusiei împotriva Georgiei, Moldovei și Ucrainei și a participat la Războiul Iugoslav.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri crearea unui "tribunal special" pentru a urmări liderii politici și militari ruși, pentru rolul lor în invazia Ucrainei, scrie CNN, informează Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, susţine că ofițerii unităților ruse, cel mai probabil, au fugit din orașul Snihuricka. Cu toate acestea, trupele de ocupație sunt încă acolo.

UPDATE Rusia a cerut miercuri să participe la ancheta asupra scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce Suedia, care conduce investigaţiile, a blocat accesul în zona acestui presupus sabotaj în Marea Baltică, informează AFP.

UPDATE Un tânăr de 26 de ani a devenit primul mobilizat rus în baza decretului din data de 21 septembrie care s-a predat autorităților ucrainene, relatează „Zerkalo Nedeli”.

UPDATE Kremlinul a afirmat, miercuri, că afirmaţiile făcute marţi de un oficial de la Pentagon, potrivit cărora Ucraina ar putea folosi echipament furnizat de SUA pentru a lovi obiective din Crimeea,sunt extrem de periculoase şi constituie o dovadă a implicării directe a Statelor Unite în conflictul din Ucraina.

UPDATE Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază "periculoasă" şi într-un "scenariu înfricoşător", transmite EFE, conform Agerpres. "Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii", a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

UPDATE Ucrainenilor li s-au administrat pastile de iodură de potasiu în vederea pregătirii pentru un potențial atac nuclear asupra unor părți ale țării. Centrele de evacuare din capitala ucraineană Kiev au primit pastile de iodură de potasiu pentru a se pregăti pentru un posibil atac nuclear rusesc. Compusul chimic este utilizat pentru a trata radiațiile și poate ajuta la prevenirea absorbției de către organism a radiațiilor respective dacă este administrat înainte sau imediat după expunerea la o explozie nucleară, notează AlephNews.

UPDATE Ziarul Nezavisimaya Gazeta, care se bucură de un grad de independență editorială mai mare decât alte publicații din Rusia, publică mai multe articole în care arată o perspectivă mai degrabă sumbră a situației politice și sociale din Rusia. Publicația arată că decizia mobilizării generale pentru războiul din Ucraina a dus la creșterea rapidă a gradului de anxietate din societatea rusă, un semnal îngrijorător pentru elita politică de la Kremlin, zguduită deja de consecințele retragerilor dezordonate de pe fronturile din nord-estul și sudul Ucrainei. Mai mult, scrie Nezavisimaya Gazeta, mobilizarea generală ”zguduie barca stabilității” politice, cu efecte negative asupra coeziunii de la vârful puterii din Rusia, notează Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele preşedintelui rus Vladimir Putin şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent. ”Am semnat un decret care desemnează drept nule şi neavenite toate decretele preşedintelui Federaţiei ruse (Vladimir Putin) şi toate actele adoptate pentru implementarea acestor decrete în tentativa de anexare a teritoriului nostru din 2014 şi până azi”, anunţă şeful statului ucrainean, potrivit news.ro.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat astăzi legea privind intrarea în componența Federației Ruse a celor 4 regiuni din Ucraina. Potrivit Kremlinului, aproape 9 milioane de ucraineni „devin” ruși.

UPDATE Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, ajunsă celebră pentru un protest în direct față de războiul dus de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false. Ea a spus că se consideră nevinovată și nu are de ce să fie pedepsită, relatează Reuters. Nu este clar cum a fugit şi unde se află, însă luni numele său putea fi văzut pe o listă online a Ministerului de Interne cu persoane care se ascund de justiţie, însoţită de o fotografie, potrivit Digi24.

UPDATE Reprezentanții Fondului de Luptă împotriva Corupției (FBK), organizația opozantului rus Aleksei Navalnîi, au anunțat marți că își vor redeschide birourile în Rusia pentru a pleda împotriva „mobilizării și războiului” purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 5 octombrie, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, relatează Reuters.

UPDATE Autorităţile kazahe au respins miercuri o cerere din partea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei pentru comentarii despre uciderea ruşilor, mustrând Moscova pentru ceea ce Astana a numit un ton nepotrivit între "parteneri strategici egali", informează Reuters.

UPDATE Armata ucraineană se apropie de graniţele regiunii Luhansk, afirmă oficiali din Marea Britanie, citaţi de Reuters. Forţele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre oraşul Svatove din regiunea Luhansk, au anunţat miercuri oficiali din Marea Britanie. „Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruşi să fie îngrijoraţi de faptul că unităţi ucrainene se apropie acum de graniţele regiunii Luhansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută”, a explicat Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informaţii, potrivit AlephNews.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat miercuri că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informează agenţia rusă RIA Novosti, preluată de Reuters, notează Agerpres.

UPDATE Preşedintele Băncii centrale a Ucrainei Kirilo Şevecenko, şi-a anunţat demisia, ”din mortive de sănătate”, într-o postare pe Facebook, la mai bine de şapte luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP, informează News.ro.

UPDATE Ungaria ar putea să plătească cel puțin 4 miliarde de Euro pentru gazul rusesc livrat în această iarnă, fără a include o plată care a fost deja amânată, care urma să fie virată în contul concernului rus Gazprom.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a reluat, miercuri, exporturile de gaze către Italia prin Austria, după ce a soluţionat o problemă legată de garanţii ce a dus la suspendarea aprovizionării cu gaze, la sfârşitul săptămânii. Grupul energetic italian Eni a confirmat, într-un comunicat publicat pe platforma GME, din Italia, că livrările de gaze au fost reluate, notează Rador.

UPDATE Dacă războiul Rusiei în Ucraina se încheie cu o înfrângere, consecințele ar fi că Putin ar fi detronat, iar puterea Rusiei în lume și ea însăș s-ar destrăma, crede Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

UPDATE Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, a declarat miercuri că ruşii care fug din ţară pentru a evita să fie mobilizaţi în armată nu vor primi în mod automat vize pentru Franţa, dar că vor fi luate în considerare situaţia lor şi riscurile de securitate, transmite Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decrete prezidenţiale cu privire la desemnarea liderilor interimari ai (regiunilor ucrainene, n.r.) autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk, precum și a guvernatorilor interimari ai regiunilor Zaporijjia și Herson. Documentele sunt publicate pe portalul rus de informații juridice. Denis Puşilin a fost numit temporar în funcția de lider al autoproclamatei republici separatiste populare Doneţk, iar Leonid Pasechnik, în funcţia de lider interimar al autoproclamatei republici populare separatiste Luhansk. Evgheni Baliţki a fost numit guvernator interimar al regiunii Zaporijjia, guvernatorul interimar al regiunii Herson fiind desemnat Vladimir Saldo. Toți își vor îndeplini temporar atribuțiile până vor avea loc alegeri, care îi vor desemna prin vot pe viitorii lideri ai subiecţilor federali. Decretul a intrat în vigoare de la data semnării sale. Marți, președintele Federației Ruse a semnat legile federale privind ratificarea acordurilor privind admiterea regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia și Herson în componenţa Rusiei, precum și legile federale privind intrarea acestor patru regiuni în componenţa Rusiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul britanic de externe, James Cleverley, a declarat într-un interviu, pe 4 octombrie, că Londra intenționează să sprijine Ucraina până la restabilirea completă a integrității teritoriale. Potrivit acestuia, ucrainenii pot conta pe sprijinul Regatului Unit până când tractorul ucrainean „trage ultimul tanc rusesc”, scrie Sky News.

UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE Rusia este în criză de mult timp, iar întreținerea armelor nucleare necesită fonduri mari, reînnoiri și testări periodice. Prin urmare, există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este, de fapt, un mit similar celui referitor la forțele armate ale Rusiei - consideră colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev.

UPDATE Potrivit canalului online anti-Kremlin General SVR, care pretinde că are cunoștințe din interiorul cercului lui Vladimir Putin, președintele Rusiei ar fi apelat în ultimele zile la profețiile șamanilor siberieni. Cei de la General SVR susțin că Vladimir Putin s-a retras în buncărul său, unde consultă vrăjitori în timp ce gândește o lovitură nucleară. Astfel, șamanii la care a apelat Putin ar fi efectuat un ritual al „păsării care arde”, care ar putea semnifica „victorie și moarte”. Interpretarea exactă e lăsată însă la dispoziția „fanteziei dureroase a președintelui”. Potrivit acelorași surse, Vladimir Putin și-ar fi avertizat apropiații cu privire la o evacuare din Moscova, informații care conduc spre o posibilă încercare a șefului de la Kremlin de a utiliza arme nucleare în Ucraina.

UPDATE Una dintre cele mai înverșunate propagandiste a lui Putin dă de pământ cu armata rusă. Olga Skabeeva critică „performanța” armatei ruse în Ucraina care „avansează metru cu metru” în timp ce ucrainenii „avansează sat cu sat”. 

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunţat, miercuri, că în oraşul eliberat Sviatohirsk, în timpul unor proceduri de exhumare, au fost găsite cadavrele a patru civili.

UPDATE Şeful adjunct al Biroului Președintelui de la Kiev, Ihor Jovkva, a confirmat că preşedintele Volodimir Zelenski va participa, în format online, la prima reuniune a Comunităţii politice europene, care va avea loc la Praga, pe 6 octombrie.

UPDATE Luptători neantrenați din trupele ruse parțial mobilizate au fost aruncați în lupta de la Liman, oraș aproape înconjurat, pentru a nu struca sărbătoarea la scară largă a anexării de la Moscova. Generalii ruși au trimis sute de militari la moarte pentru a nu strica starea de spirit a lui Putini și a populației în ziua anunțării recunoașterii „referendumurilor”. Potrivit surselor Channel 24, pierderile ocupanților din Liman sunt semnificative pentru armata rusă. 

UPDATE Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să-și împingă aliatul Belarus la vârful unei organizații internaționale de certificare a diamantelor pentru a proteja nestematele Moscovei de la a fi etichetate diamante care finanțează războiul, ca urma a invaziei, transmite Reuters.

UPDATE Domnia lui Vladimir Putin este acum „mai aproape de sfârșit”, a declarat un oficial rus care riscă să fie recrutat în baza decretului de mobilizare parțială. Este vorba despre un deputat din Sankt Petersburg care a cerut înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin sub acuzația de înaltă trădare, scrie Newsweek.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

UPDATE Fostul secretar de stat american Henry Kissinger spune că „într-un fel, Rusia, a pierdut deja războiul” în Ucraina, potrivit Associated Press.

UPDATE Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că, în ultimele săptămâni, linia telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea a primit peste 2.000 de apeluri de la soldați ai Federației Ruse, care întreabă cum pot să se predea ucrainenilor.

UPDATE Cercetătorii Meta şi alţi investigatori în domeniul dezinformării au descoperit peste 60 de site-uri şi pagini media frauduloase, aproape toate promovate intensiv pe reţelele de socializare, inclusiv prin intermediul publicităţii pe Facebook ce au făcut propaganda rusă despre războiul din Ucraina şi au încercat să semene îndoieli pe continenul europeant cu privire la sprijinul constant al guvernelor occidentale pentru Kiev, notează Mediafax.

UPDATE Experții din domeniul informațiilor care analizează acțiunile Rusiei spun că scurgerile de gaze din Marea Baltică au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj cu care au vrut să trimită un mesaj despre capacitatea Moscovei de a continua să poarte un război hibrid împotriva Occidentului, într-un moment în care trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, scrie Insider.

UPDATE Opoziţia din Rusia, condusă de aliaţii lui Alexei Navalnîi, vrea să se reorganizeze după ce a fost distrusă de forţele de securitate. Guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, este momentul potrivit, susţin criticii administraţiei Putin.

UPDATE Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „acum nu mai este era războiului”, Occidentul a primit cu căldură cuvintele sale și le-a privit ca pe un semn că cea mai mare democrație din lume s-a decis, în sfârșit, să se opună invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, scrie CNN. În realitate, însă, în loc să rupă legăturile cu Moscova, India a slăbit efectul sancțiunilor occidentale atunci când a importat și mai mult petrol, cărbune și îngrășăminte rusești, oferind un „colac de salvare” financiar vital pentru regimul lui Putin.

UPDATE Autoritățile estoniene au anunțat transferul în Ucraina a dronelor care au fost achiziționate de Vladimir Șilov, un șofer de TIR și rezident al regiunii Pskov, pentru nevoile armatei ruse, scrie cotidianul rus Kommersant. „Îți amintești de bărbatul cu dublă cetățenie estonă și rusă care a încercat să furnizeze drone pentru armata rusă? Pe lângă arestare, Serviciul de Securitate Internă al Estoniei a confiscat dronele achiziționate de acesta și le-a predat armatei ucrainene”, a scris Ambasada Estoniei în Ucraina, pe Twitter, notează Libertatea.

UPDATE Surse ucrainene au observat că mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin nu reprezintă un pericuol pe termen scurt, deoarece contraofensiva ucraineană avansează mai rapid decât poate Moscova să trimită noi forțe pe front. Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că mobilizarea din Rusia este un “cadou” pentru Ucraina, deoarece Kremlinul se află într-o “fundătură”, prins între eșecurile sale și hotărârea de a păstra teritoriile confiscate.

UPDATE Contraofensiva Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a situației de pe front.

UPDATE Comandamentul operațional „Sud” al armatei ucrainene a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că au fost eliberate de sub ocupația invadatorilor ruși încă opt așezări din regiunea Herson. „Oficial! Ca urmare a unei operațiuni militare atent planificate și implementate cu brio pentru eliberarea teritoriilor regiunii Herson de sub ocupație, unitățile noastre au eliberat, fixat și restaurat steagul de stat al Ucrainei în opt așezări din districtul Beryslav”, se arată în comunicat.

UPDATE Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore. În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.

UPDATE Un atac cu drone sinucigaşe a fost raportat în oraşul Bila Tserkva din regiunea Kiev, în urma căruia mai multe instalații de infrastructură au luat foc, iar cel puţin o persoană a fost rănită.

UPDATE Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână” pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat publicat luni seara, relatează AFP.

UPDATE Autoritățile finlandeze au informat că iau în calcul posibilitatea construirii unui gard de-a lungul graniței cu Rusia.

UPDATE Decizia Statelor Unite de a trimite ajutor miliar suplimentar Ucrainei reprezintă o amenințare pentru interesele Moscovei și crește riscul unei confruntări militare între Rusia și Occident, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, după anunțul SUA privind un nou pachet cu ajutoare militare, în valoare de 625 de milioane de dolari, pentru Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Rusia încearcă să instituie o "frontieră de stat" pe linia care separă controlul rusesc de controlul ucrainean în regiunea ucraineană Zaporojie, a anunţat marţi un oficial ucrainean regional, relatează CNN, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele companiei de stat ucraineană Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea ar putea reporni două dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie în câteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad, informează AP, citat de News.ro. 

UPDATE În 21 septembrie 2022, Vladimir Putin a semnat un decret de mobilizare parțială a rezerviștilor din Rusia, pentru a-și suplimenta forțele armatei sale din Ucraina. Însă, liderul de la Kremlin primește o neașteptată lovitură din Crimeea, regiunea anexată de Moscova în 2014: 10.000 de locuitori din zonă au părăsit peninsula, fugind de posibila chemare și trimitere pe câmpul de luptă.

UPDATE Hărţile prezentate de Rusia, în comparaţie cu cele din ziua precedentă, arată că forţele ruse au părăsit un număr mare de localităţi din regiunea Herson, în special Dudceani de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni. Harta regiunii Harkov arată că ruşii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.

UPDATE Preşedintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, că armata ucraineană ”desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării”. „Armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre, ca parte a operaţiunii de apărare actuale. Zeci de aşezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de faţadă numai în această săptămână. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk cu totul”, a transmis Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările
Război în Ucraina, ziua 222: Tweet de pace de la Musk și spital atacat. Kievul avansează, iar Putin demite un general

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 23:01

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico. Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.

UPDATE Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt "încă modeste", dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Este un „paradox istoric”, a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) continuă să sancţioneze Rusia la peste doi ani după ce a invadat Ucraina, iar ambasadorii Celor 27 se reunesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni, al 14-lea de la începutul războiului, relatează RFI, comform News.ro.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

UPDATE Armenia încetează finanțarea activităților Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a declarat, miercuri, secretarul de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Erevan, Ani Badalian, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Ucraina anchetează cu privire la aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene găsite pe teritoriul ucrainean, în contextul în care axa Phenian-Moscova se consolidează neîncetat.

UPDATE Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, numind planul o „misiune nebunească”. Aliații din cadrul NATO au convenit în luna aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei ruseşti, prin înființarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro. Conform planurilor, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, scrie Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram