Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

politic

Frăția Penalilor: Un dosar cu spionaj. Cum dădea Andronachi indicații directe pentru transferul milioanelor în offshore

08 octombrie 2022, ora 01:31

Ce au în comun fostul oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk și fostul președinte ucrainean Petro Porosenko? Cutia Neagră Plus vă prezintă o investigație bombă care demonstrează cum cei trei, prin persoanele lor de încredere, au încercat să pună pe roate o schemă de vânzare în Ucraina a energiei electrice produsă de Centrala de la Cuciurgan. Schema deja funcționa în R. Moldova, prin intermediul unei companii-tampon Energokapital. Iar întreaga afacere avea girul Moscovei.

Cutia Neagră Plus a intrat în posesia mai multor înregistrări audio, care probează implicarea celor trei într-o schemă pusă pe roate de fostul deputat democrat Vlad Andronachi, fostul consilier al lui Sevciuk, Iurii Melnic, directori și angajați de întreprinderi de stat, șefi ANRE și angajați din cadrul unei bănci comerciale prin care Plahotniuc și Șevciuk își scoteau profiturile de milioane de dolari din schema de aprovizionare a R. Moldova cu energie electrică.  Reporterul Cutiei Negre a reușit să discute cu directorul companiei Energokapital, care a vorbit în premieră despre schema pusă în aplicare în anii 2014-2016.

Aproape un an în urmă, v-am prezentat într-o investigație la Cutia Neagră Plus cum a funcționat în anii 2014-2016 schema prin care R. Moldova a ajuns să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediul firmei-căpușă Energokapital. Compania era conectată la oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. Procuratura ne asigura atunci că, la cererea procurorului general interimar Dumitru Robu, au fost intensificate acțiunile de urmărire penală în dosarul Energokapital, deschis încă în anul 2015 și trecut pe linie moartă în perioada guvernării democrate.

La aproape un an distanță, am decis să revenim la subiect cu probe noi care demonstrează cine și cum a fost implicat în schemă. Faptele au fost reconstituite în baza unor înregistrări audio ale convorbirilor purtate de figuranții din schemă. Aceștia au fost interceptați în perioada 2013-2015 în cadrul unui dosar penal deschis pentru „spionaj și uzurparea puterii de stat, organizarea unei formațiuni paramilitare, crearea și conducerea unei organizații criminale”. Serviciul de Informații și Securitate a reușit să intercepteze telefoanele mai multor așa-numiți oficiali transnistreni, dar și deputați moldoveni și au aflat întâmplător că se pune la cale și o schemă energetică, care va aduce prejudicii mari Republicii Moldova și totodată va finanța separatismul din stânga Nistrului.

Interceptările ajunse în posesia Cutiei Negre Plus surprind discuțiile între liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk și consilierul său pe domeniul economic, Iurie Melnic, fostul deputatul democrat Vlad Andronachi, un oficial important din cadrul gigantului rus Inter RAO IES, șefi și angajați din cadrul întreprinderilor de stat din domeniul energetic și angajați din cadrul unei importante bănci comerciale din Moldova.

Actele pentru firma din Hong Kong, aduse de Andronachi

Totul a început în octombrie 2014, când la Tiraspol a fost înregistrată societatea pe acțiuni Energokapital. Peste o lună de zile, această companie nou-creată a primit dreptul exclusiv de a vinde energie electrică  de la Cuciurgan. La începutul anului 2015, firma cu beneficiari ascunși în două off-shoruri din Belize și Hong-Kong, a ajuns principalul furnizor de curent electric în dreapta Nistrului, fiind un intermediar între Cuciurgan și societatea pe acțiuni Energocom, companie de stat care se ocupă direct de livrările de energie în R. Moldova.

Presa de investigație a scris pe parcursul anilor că beneficiari ai Energokapital au fost politicienii Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Cutia Neagră Plus vă prezintă însă probe concrete ale implicării celor doi și a persoanelor de încredere delegate de ei  care s-au ocupat de administrarea firmei, planificarea și aplicarea schemei energetice. Este vorba despre Vladimir Andronachi, fost deputat democrat și Iurie Melnic, consilier pe domeniul economic al așa-zisului președinte de la Tiraspol.

Astăzi vă prezentăm în premieră probe audio, în care Andronachi și Melnic recunosc că au fondat Energokapital și discută despre profitul de milioane încasat din schemă. Toate acțiunile fiind coordonate cu șefii lor – Plahotniuc și Șevciuk. 

Despre înregistrarea firmei Energokapital, cu fondatori din offshore-uri se vorbește în câteva discuții telefonice interceptate de oamenii legii. Mihail Dobrov, directorul Energokapital, recunoaște, într-o discuție cu o angajată a sa, că a primit de la Vladimir Andronachi pachetul de acte ce vizează compania „Prosper Trading” din Hong Kong, care la rândul ei a fost cofondatoare a firmei „Ornamental Art”, acționară la Energokapital.

Natalia, angajată Energokapital: Da, Mihail Stepanovici.

Mihail Dobrov: - Natalia, pentru „Ornamental” actele mi se pare că sunt la tine. „Prosper Trading” e compania care a fondat „Ornamental”. Tot pachetul pe care mi l-a transmis Vlad (n.r. Vladimir Andronachi) vizează „Prosper”, cu fondatori chinezi. Acolo totul e clar. Nu este legătura între „Ornamental” și „Prosper”. Trebuie să fie aceiași fondatori, cum am creat „Energokapital”. 

Natalia: Eu tot ce am avut, am aruncat. (n.r. transmis prin email)

Mihail Dobrov: Poate noi nu am tradus tot. Acolo sunt multe foi. Noi nu am tradus toate pachetele. Dublează și aruncă pe adresa electronică. Noi nicidecum nu putem ajunge la un consens.

Într-o altă discuție, cu o angajată a Victoriabank, Dobrov încearcă să rezolve niște probleme apărute la deschiderea unui cont pentru Energokapital, unde să fie încasați  banii din vânzările de energie electrică. Ulterior, o mare parte din acești bani au fost convertiți în dolari și transferați drept dividende către beneficiarii din offshore.

Tatiana, angajată Victoriabank: Toate procurile au fost autentificate în Transnistria. Juristul nostru a zis că primim procuri autentificate de notarii noștri din Moldova. Toate procurile nu sunt valabile. Traducerea a fost autentificată de un notar din Transnistria. Dacă se poate această traducere să fie autentificată la un notar de-al nostru, atunci noi deschidem fără probleme. Acolo unde „Prosper Trading” de cine a fost fondată, registrator Hong Kong, administrator special. Totul despre această companie. 

Mihail Dobrov: Eu am înțeles ce trebuie. Dacă Transnistria nu este Moldova, atunci vom face în Moldova. Bine, eu am înțeles.

Tatiana: Dacă vă trebuie pachetul, puteți să veniți să-l luați și să-l aduceți mai târziu. Cum vă este mai comod. 

Dobrov: Nu, pentru ce? Cel mai probabil vom veni la Chișinău și la cel mai apropiat notar vom autentifica totul.

Într-o altă convorbire, Vladimir Andronachi vorbește cu Dobrov despre pachetul de acte pentru firma offshore din Hong Kong pe care i l-a transmis printr-o persoană.

Vladimir Andronachi: V-a explicat omul?

Mihail Dobrov: Da, el mi-a arătat. Am luat totul și mă duc acum la bancă.

Andronachi: Acolo el este și director, și singurul fondator.

Mihail Dobrov: Dar noi avem toate documentele. Acuș le explic. Eu le-am dat totul cu traducere legalizată. Ce nu înțeleg cei de la bancă, nu-mi este clar.

Vladimir Andronachi: Poate ei nu au observat, nu au citit.

Și consilierul lui Șevciuk, Iurie Melnic, declară în cadrul unei discuții cu Andronachi că au creat împreună Energokapital. Dezvăluirea a fost făcută în contextul unei deplasări comune la Kiev, pe care au avut-o pe 20 noiembrie 2014. Anume în timpul acestei deplasări, cei doi urmau să negocieze un contract similar de livrare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în Ucraina.

Vlad Andronachi: V-ați pornit?

Iurie Melnic - Noi am parcurs deja 150 km prin Ucraina. Dar tu?

Vlad Andronachi: Eu decolez acuș, peste 15 minute. Voi fi mai devreme decât voi. 

Iurie Melnic: Dar cum mă vor prezenta pe mine, ca reprezentant al Centralei Moldovenești?

Vlad Andronachi: Veți fi reprezentantul Energokapital.

Iurie Melnic: Da, Energokapital, compania pe care noi am creat-o.

La negocierile din Ucraina, Vladimir Andronachi a participat în calitate de delegat al Ministerului Economiei de la Chișinău. Partea ucraineană a fost reprezentată de Iulia Kovaliv, membră a Comisiei naționale pentru reglementarea domeniului energetic și Boris Lojkin, șeful Administrației prezidențiale. Iar tratative din partea Centralei de la Cuciurgan a dus Carina Țurcan, moldoveanca care făcea parte din Consiliul de administrație al gigantului rus Inter RAO IES, ce deține centrala producătoare de energie din stânga Nistrului. Anul trecut, Carina Țurcan a fost condamnată în Federația Rusă la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea R. Moldova.

Plahotniuc și Poroșenko negociau livrarea energiei de la Cuciurgan în Ucraina

Negocierile de la Kiev sunt vizate în mai multe înregistrări audio ajunse în posesia Cutiei Negre, care dezvăluie cine au fost negociatorii.

Iurie Melnic: Acolo este conducătorul Administrației președintelui și persoana care…

Carina Țurcan: - Lojkin?

Iurie Melnic: Da, da. El și persoana delegată să ducă negocierile pe energetică. Și, respectiv, eu cu Vlad. Numele noastre au fost deja înregistrate. Ne așteaptă mâine, la ora 16.00.

Carina Țurcan: Dar cine a dus negocierile din partea R. Moldova?

Iurie Melnic: Cel mai important acolo e Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc). 

Carina Țurcan: Eu am înțeles. 

Iurie Melnic: El a dus negocieri anume cu „Poroh” (n.r. Petro Poroșenko) .

Carina Țurcan: Chiar așa?

Iurie Melnic: Da, chiar așa.
 

Iar câteva săptămâni mai devreme de negocierile în format extins, pe 5 noiembrie 2014, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, s-a întâlnit personal cu ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko, pentru a discuta la subiectul energetic. Cel puțin așa reiese din interceptări.

Vlad Andronachi: Totul va fi normal. Al meu (n.r. Vladimir Plahotniuc) astăzi se întâlnește cu vecinul (n.r. Petro Poroșenko).

Iurie Melnic: Aici, la Chișinău?

Vlad Andronachi: - Nu. Am făcut o notă informativă și mă duc la dânsul peste o oră. Eu le-am scris 6,5 pentru orice eventualitate, ca să fie nu doar pentru vânzare.

Iurie Melnic: Da, bine. Carina spunea că astăzi putem comunica pe o anumită temă. 

Vlad Andronachi: Da, da. Eu nu i-am scris, nici nu am sunat-o. Of, Doamne, să o contactez eu sau dvs? Cum e mai bine?

Iurie Melnic: Ultimele negocieri au fost cu tine, corect? Atunci când ea a zis că este gata pe data de cinci.

Vlad Andronachi: Acuș văd.

Iurie Melnic: Hai vezi, Vlad. Eu deja m-am pornit spre Chișinău. Am aici o chestiune personală.
Vlad Andronachi: Dar haideți să facem altfel, la ora 12.00 ne vedem la „Nobil”.

Într-o altă discuție cu Carina Țurcan, Iurie Melnic îl numește pe Vladimir Plahotniuc „cel mai important prieten” al lui Andronachi, care a fost la Kiev să discute cu Poroșenko.

Iurie Melnic: „Prietenul, cel mai important, care este acolo, la Vlad (n.r. Vladimir Plahotniuc) a zburat la Kiev. Ei acolo au comunicat și au numit un om pentru negocieri la temă. Și Vlad crede că va apărea posibilitate în Ucraina”.

În noiembrie 2014, Melnic îl informa pe Vlad Andronachi că președintele Ucrainei a semnat un decret prin care s-a permis achiziția de energie din Federația Rusă, care putea facilita schema pe care o planificau.

Iurie Melnic: Poroșenko a semnat un decret despre faptul că este posibil de cumpărat energie electrică din Rusia, în scop economic. Acest decret l-a semnat pe 14. Eu nu știu, poate suni la ucrainenii tăi? Iar eu azi, până la sfârșitul zilei,  voi ajunge la conducători și…

Vlad Andronachi: Bine. Dar ei sunt gata. Ne așteaptă. Noi trebuie să mergem deja cu produsul final.

Iurie Melnic: Da, eu sunt de acord, pentru că trebuie să ne gândim la un preț. Dacă vezi, acolo e spus cu Rusia.

Șevciuk coordona toate acțiunile lui Melnic

Interceptările confirmă faptul că Iurie Melnic își coordona toate acțiunile cu șeful său, Evghenii Șevciuk.

Iurie Melnic: Evghenii Alexeevici, bună ziua!

Șevciuk: Ce se aude cu „Moldavskoe GRĂS”?

Iurie Melnic: Acum noi comunicăm cu Moscova în trei, adică eu sunt la Chișinău. Eu v-am trimis un mesaj pe „Skype”. De principiu, am convenit și acum mergem pe calcule. Mă strădui până la sfârșitul zilei.

Evghenii Șevciuk: Și când veniți, îmi raportați totul.

Iurie Melnic: Bine. Execut!

Melnic către Țurcan: „Eu voi coordona cu al meu tot tabloul”

Carina Țurcan: Iurii Alexeevici, vă este comod să vorbiți?

Iurie Melnic: Desigur. Bună ziua!

Carina Țurcan: Eu am analizat toate cifrele și nu avem cum ceda, pentru că la noi rezultatul rămâne aproximativ la nivelul din anul curent. Nu va fi cum ne-am dorit noi, mai mult, dar aproximativ la același nivel. 

Iurie Melnic:Mulțumesc. Eu voi coordona cu al meu (n.r. Evghenii Șevciuk) tot tabloul. Și apoi voi reveni cu un apel. 

Carina Țurcan: Ne-am înțeles. Mulțumesc!

Licitații aranjate în favoarea Energokapital

După negocierile duse de Carina Țurcan cu politicienii de la Chișinău și Tiraspol, gigantul rus Inter RAO, care deține Centrala de la Cuciurgan, a acceptat să includă în ecuație firma-tampon Energokapital. La finele anului 2014, aceasta a devenit unic furnizor al energiei pe care o producea centrala și a livrat în dreapta Nistrului, timp de doi ani,  energie în valoare de circa 400 de milioane de dolari. Interceptările făcute de SIS au dezvăluit că la Chișinău au fost aranjate mai multe licitații, astfel încât Energokapital să câștige contractele de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii din dreapta Nistrului.

În investigația prezentată de Cutia Neagră Plus anul trecut v-am dezvăluit cum a fost forțat grupul „Gas Natural Fenosa”, în aprilie 2015, să cumpere energie de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediarul Energokapital, la un preț cu 30% mai mare decât cel oferit de compania ucraineană „DTEK Power Trade” din Ucraina. Vladimir Andronachi îi povestea lui Iurie Melnic cum a recurs la șantaj și amenințări cu dosare penale, pentru a determina „Gas Natural Fenosa” să accepte achiziția de energie de la Cuciurgan.

Vlad Andronachi: Știți la ce oră noi am semnat contractul?

Iurie Melnic: Au spus că la 4.00 dimineață.

Vlad Andronachi: La 04:20. Mai pe scurt, i-am îndoit așa că…deja îi pregăteam că pe ei vor fi fabricate dosare penale pentru contrabandă cu energie electrică din Ucraina, neavând un acord cu Ucraina, mai pe scurt…

Iurie Melnic: Am înțeles.

Vlad Andronachi: Numai ce nu am folosit noi noaptea trecută. Eu cu Carina am jucat acolo, eu de partea asta, ea de partea cealaltă. Mai pe scurt, eu cu Carina am discutat aseară jumătate de noapte. Am creat strategii. I-am presat din toate părțile. De ei nimeni nu și-a bătut joc așa niciodată. Sunt mai mult decât convins de asta. A fost o premieră. Ei au fost șocați. Au început să facă isterică toți și angajații de rând, și Silvia (n.r. Silvia Radu), și spaniolii. La un moment dat ei făceau așa o isterică că erau gata, dar într-un moment anumit, ca de obicei, Dimov (n.r. Ghenadii Dimov ex-director Moldelectrica) și Șîrma (n.r. director Moldavskoe GRĂS) nu puteau împărți două ore o formulă, ca să înțelegeți. Eu deja le zic: „Voi nu ați…? Noi … pe această Fenosa. Ei pur și simplu în patru labe, deja ne plătesc, ne roagă, haideți deja să semnăm mai repede. Ei ne roagă, iar noi nu semnăm, pentru că voi nu puteți împărți”.

Iurie Melnic: Ca întotdeauna, da?

Vlad Andronachi: Dar slavă Domnului, totul e bine. Pentru un anișor la noi totul e bine.

Iurie Melnic: Eu vă felicit. Mulțumesc!

Un alt episod vizat în interceptările telefonice se referă la un tender organizat de Moldelectrica în iulie 2015. Directorul Energokapital Mihail Dobrov coordona cu un angajat de la Energocom, prețul pe care să-l propună la licitație, făcând referire la prețul inclus anterior în contractul semnat cu Energocom.

Mihail Dobrov: Mâine trebuie să duc actele pentru participare la concursul pentru cumpărare, dar am o întrebare. Ce preț să pun? A spus așa ca la voi, dar mi se pare că nu va fi corect.

Angajat Energocom: Nu știu. Eu aici nu decid.

Mihail Dobrov: Eu trebuie să dau mai mult? Cine trebuie să câștige acolo că eu nu pot înțelege? 

Angajat Energocom: Parcă voi.

Mihail Dobrov: Aaaa, clar, gata. 

Angajat Energocom: Eu așa am înțeles, dar nu știu precis. 

Mihail Dobrov: Bine. Asta este între noi. La telefon multe nu întrebi.

Mihail Dobrov a pregătit din timp și contractul pe care să-l semneze cu Moldelectrica, deși tenderul abia urma să aibă loc. Acesta a luat la bază contractul semnat anterior cu Energocom pe care doar l-a redactat, introducând datele întreprinderii de stat Moldelectrica.

Mihail Dobrov: Să vă scriu pe voi?

Angajat Moldelectrica: Da.

Mihail Dobrov: Acolo era scris așa: „în baza datelor Moldelectrica”. Dar eu vă vând vouă. Cum să scriu în baza datelor voastre?

Angajat Moldelectrica: Haideți așa, ca noi să reușim. Despre contract o să mai discutăm, dar până mâine, la amiază, la noi va fi tenderul. Acolo noi vom lua decizia. De aceea ne trebuie oferta.

Câteva discuții referitoare la același tender au fost purtate cu Ivan Cușnir, pe atunci șef al Secției Relații Externe și Contractuale de la Moldelectrica, responsabil de licitații. Acesta se îngrijora că Energokapital nu va reuși să depună oferta.

Ivan Cușnir: Mihail Stepanovici, vă deranjează Cușnir de la Moldelectrica. 

Mihail Dobrov: Da, da.

Ivan Cușnir: Ce va fi cu oferta voastră?

Mihail Dobrov: - O aduc. Vin la Chișinău și vă aduc oferta. 

Ivan Cușnir: Când?

Mihail Dobrov: La jumătate la 12.00, în anticamera voastră va fi oferta. Ieri m-a sunat un băiat și mi-a zis până la amiază să aduc.

Ivan Cușnir: Cei de la tenderul meu deja au scris în protocol că două au venit, iar a treia nu este.

Mihail Dobrov: Eu acuș voi suna și vom trimite pe adresa electronică, dar eu aduc originalul în pachet.

La două zile distanță, Cușnir îl informa pe Dobrov că Energokapital a câștigat licitația și solicita să se facă mici redactări în contractul care urma a fi semnat cu Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În primul rând, nu v-am spus cel mai important lucru. Noi am desfășurat tenderul și voi ați câștigat. Cred că sunteți la curent.

Mihail Dobrov: Mi-a zis Ghenadie Borisovici (n.r. Ghenadie Dimov, fost director Moldelectrica.

Ivan Cușnir: În acest contract, de principiu, e scris totul corect. Dar noi avem careva observații redacționale. 

Mihail Dobrov: Voi doar numiți acele puncte și dați redacția voastră. Noi am convenit cu plata. În rest, totul este unu la unu cu Energocom.

Ivan Cușnir: Desigur.

Explicațiile fostului director Energokapital și coordonări la ANRE

Reporterul Cutiei Negre a reușit să-l găsească pe Mihail Dobrov, care a vorbit în premieră pentru presă despre afacerea Energokapital. Acesta a negat categoric trucarea licitațiilor și existența unor înțelegeri cu întreprinderile de stat.

Mihail Dobrov: Nu mă puteam înțelege cu nimeni. Cum eu puteam să câștig tenderul dacă acolo participau companii ucrainene? Tenderele erau deschise. Au participat companiile controlate de Renat Ahmetov. Credeți-mă, cu ei nimeni nu se poate înțelege.

Reporter TV8: Este o înregistrare audio unde dvs vorbiți cu Ivan Cușnir de la Moldelectrica despre acest tender, că dvs aduceți documentele. De ce dvs v-ați înțeles  din timp cu el despre contract, că întârziați cu pachetul de acte?

Ivan Cușnir: Eu nu țin minte detalii. A fost cu 7 ani în urmă. Eu nu țin minte așa convorbiri, despre prețuri, contract.

Reporter TV8: Dvs afirmați că nu a fost acel tender planificat din timp?

Mihail Dobrov: Eu afirm că toate tenderele erau în baza de concurs. Se confirmă prin procese verbale și participanți. Asta puteți vedea ușor.

Contractul propus de Energokapital la Moldelectrica, după acea licitație, a fost coordonat înainte de semnare și cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), reiese din interceptările telefonice. Moldelectrica nu voia să-și asume singură toate riscurile.

Ivan Cușnir: Discutăm aici cu juriștii dacă avem nevoie de avizarea ministerului.

Mihail Dobrov: Noi am pus pentru orice eventualitate. Cum considerați voi, dacă trebuie. Nouă asta nu ne trebuie. 

Ivan Cușnir: Da, ne vom clarifica aici. 

Mihail Dobrov: Dar la ANRE va trebui.

Ivan Cușnir: Da, la ANRE va trebui. La ANRE chiar ne trebuie, pentru ca ei să împartă cu noi responsabilitatea, că noi facem cu voi această operațiune.

Chiar a doua zi, Ivan Cușnir a fost la ANRE și a discutat la subiect cu fostul director al instituției Sergiu Ciobanu, primind recomandări să modifice unele clauze din contractul propus de Energokapital.

Ivan Cușnir: Am fost eu acum la Sergiu Ciobanu, la care sunt contractele. El propune, așa cum au scris angajații lui în nota informativă și au observat asta, să schimbăm această ofertă.

Mihail Dobrov: Nu sunt întrebări.

Ivan Cușnir: Faceți o nouă ofertă, dar în ea indicați pentru 80 de milioane.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, fostul director ANRE a declarat că nu-și amintește exact despre acel contract din 2015, dar a precizat că normele legale obligă ANRE-ul să dea avize la orice contract de achiziție a energiei electrice.

Sergiu Ciobanu:Și 10 ani în urmă, și 15,  și la ziua de azi, toți care fac licitații de achiziție a energiei duc la avizare contractele la ANRE. Și ANRE, dacă are obiecții juridice la contract le spune că asta sau cealaltă nu corespunde conform regulamentului. Se pregătesc avizele pe intern, pentru ședința Consiliului și dacă ele corespund se avizează și la revedere. Noi nu ne implicăm în contracte, condiții, preț, numai dacă nu contravin la regulile pieței, dar în rest noi nu avem nicio problemă cu asta. Nu e competența noastră. Eu nu neg faptul că au fost niște probleme juridice acolo și noi le-am întors înapoi că nu corespundeau, eu nu-mi aduc aminte, dar conceptual asta este. Nu ne ducem noi, sau nu știu cum dvs interpretați. Asta e norma juridică”.

Pe Ivan Cușnir nu am reușit să-l găsim. La Secția cadre a întreprinderii de stat Moldelectrica ne-au spus că acesta a demisionat demult.

Indicații directe de la Andronachi pentru plata dividendelor

Schema de furnizare a energiei electrice în dreapta Nistrului prin intermediul firmei-căpușă Energokapital a funcționat din start chiar mai bine decât s-au așteptat organizatorii ei. Din primele luni de activitate a adus venituri fabuloase, iar banii au fost transferați în offshore către beneficiari.

Doar în primele 4 luni ale anului 2015, beneficiarii Energokapital-ului au încasat dividende de aproape 4 milioane de dolari, se lăuda directorul firmei Mihail Dobrov, într-o discuție cu Iurie Melnic, consilierul fostului lider de la Tiraspol Evghenii Șevciuk.

Mihail Dobrov: - Am făcut totalurile pentru aprilie. Indicatorii sunt fenomenali pentru aprilie - 1 milion 900 de mii, pentru distribuire. 

Iurie Melnic: – Super. Asta pentru o lună? Adică avem supraplan?

Mihail Dobrov: Pentru o lună. 21 milioane profit pentru aprilie. În dolari iese 1 milion și 900 de mii. Pentru 4 luni - ianuarie, februarie, martie și aprilie, dividendele sunt 3 milioane 936 de mii, fără a lua în calcul luna decembrie.

Iurie Melnic: Eu vă felicit!

Mihail Dobrov: Nu este totul atât de rău în lumea asta.

Iurie Melnic: Este chiar mai bine. Se planifica 1,5 milioane.

Mihail Dobrov: Noi ne-am străduit. Am câștigat și la curs.

Iurie Melnic: Totul e bine. Am cu ce să-i bucur. Mulțumesc, Mihail Stepanovici.

Într-o altă discuție cu Melnic, fostul deputat democrat Vlad Andronachi a dat de înțeles că influențează cumva piața valutară, astfel încât câștigul Energokapital-ului să fie mai mare. Cei doi mai aveau de negociat anumite chestiuni cu reprezentanta Inter RAO de la Moscova, Carina Țurcan, iar Andronachi urma să-l consulte preliminar și pe Vladimir Plahotniuc

Iurie Melnic: Tu mâine vei fi pe loc?

Vlad Andronachi: Da!

Iurie Melnic:Dacă eu mă apropii la ora 12.00? Tu cu șeful (n.r. Vlad Plahotniuc) te-ai întâlnit?  

Vlad Andronachi: Nu. Hai că-l contactez acuș și mă cer la el pentru mâine. Hai la orele 12.00-13.00 să ne vedem.

Iurie Melnic: Bine. Eu vreau la 12.00 să fiu la voi. În 5-10 minute să convenim. Ne gândim, poate împreună să o sunăm pe femeia de la Moscova. (n.r. Carina Țurcan)

Vlad Andronachi: Voi trebuie să-i dați și argumentarea economică. Îi mai spuneți că noi în aprilie am câștigat deja 1,9 milioane.

Iurie Melnic: Asta eu știu.

Vlad Andronachi: Eu cursul l-am luat în mâinile mele. Totul am luat. Recuperăm. Trebuie doar să ajutăm cu această chestiune, pentru a mări pentru toți…

Iurie Melnic: Venitul marginal.

Vlad Andronachi: - Da.

Veniturile companiei Energokapital erau împărțite imediat ce banii se acumulau în contul firmei deschis la Victoriabank. Iar Vlad Andronachi era cel care aranja lucrurile la bancă, astfel încât să fie găsite sume enorme de dolari, pentru a schimba leii la un curs bun și a transfera banii în offshore. Andronachi îi dădea indicații directe lui Mihail Dobrov, iar directorul Energokapital le îndeplinea întocmai, fără nicio abatere. De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi i-a cerut lui Dobrov să schimbe 12 milioane și jumătate de dolari și să transfere imediat dividendele.

Vlad Andronachi: Alo! 

Mihail Dobrov: Da, vă ascult.

Vlad Andronachi: 12 milioane și jumătate cu 19,53 vă așteaptă la bancă. 

Mihail Dobrov: Înregisrez, mulțumesc! 

Vlad Andronachi: Și chiar acum plătește dividendele.

Mihail Dobrov: Chiar deodată.

Imediat după discuția cu Andronachi, Mihail Dobrov și-a sunat subalterna cerându-i să cumpere 12,5 milioane de dolari și să transfere imediat dividendele.

Mihail Dobrov: Natalia, 12,5 milioane cu 19,53. Deodată trimite și dividendele.

Natalia: 12,5 milioane de lei sau dolari?

Mihail Dobrov: Dolari. Toată suma. Eu am spus câți bani sunt la noi și ei au făcut totul după asta.

Achită dividendele deodată, iar restul trimite la noi. 

Natalia: Iese 12 milioane 700 de mii.  Poate luăm 12,7 milioane?

Mihail Dobrov: Nouă ne-au spus 12 milioane și jumătate. Nu pot să iau mai mult.

Natalia: Bine.

În pofida probelor audio, fostul director al Energokapital-ului susține că nu a lucrat cu Vladimir Andronachi, dar nu ne-a putut explica de ce primea indicații directe de la acesta pentru transferul dividendelor.

Mihail Dobrov: Eu cu el nu am lucrat. El în general nicăieri nu a participat, niciun fel de Energokapital.

Reporter TV8: Dar dvs îi sunați direct lui, și lui Andronachi și la diferiți oameni din Chișinău. Mihail Dobrov: Da, cunoșteam această persoană. Și ce?

Reporter TV8: Eu vreau să aud de la dvs de ce primeați indicații de la Andronachi? Ce legătură are el cu aceste dividende?

Mihail Dobrov: Eu nu puteam primi indicații. Logica oricărei companii, eu eram director al companiei și eram obligat după rezultatul financiar să trimit dividendele companiei. Dar ce este criminal în transferul legal al devidendelor? Vă interesează toate companiile din Moldova care primesc dividende și le transferă sau doar asta vă interesează?

Reporter TV8: Nu este criminal, dar indicațiile vin de la Andronachi, iar dvs spuneți că doar îl cunoșteați pe Andronachi și el nu are nicio legătură cu asta. Iar acolo indicațiile vin direct de la dânsul.

Mihail Dobrov: Întrebarea este alta. Aceste acțiuni au fost absolut legale.

Reporter TV8: El avea o parte din acele dividende?

Mihail Dobrov: Nu avea el nicio parte din dividende. Citiți documentele de la bancă.

Reporter TV8:  Beneficiarii sunt în offshore așa că noi nu înțelegem ce legătură are Andronachi. Beneficiari erau Plahotniuc și Andronachi sau cine?

Mihail Dobrov: Dar poate beneficiarii finali l-au rugat pe dânsul (n.r. Vlad Andronachi) să le transmită. De unde să știu eu? Dar de ce asta așa vă interesează, eu nu înțeleg? Aceasta este la nivelul bârfelor.

Reporter TV8: Dl Dobrov, haideți eu vă întreb direct. A avut vreo legătură al nostru Vlad Plahotniuc și al vostru Evghenii Șevciuk cu Energokapital? Au fost ei beneficiarii acestor offshore-uri care au creat Energokapital?

Mihail Dobrov: Eu nu-l cunosc pe Vlad Plahotniuc. El este politician al R. Moldova. Dl Șevciuk a fost la noi președinte. Eu cu el nu comunicam. Eu nu eram cu funcție așa mare ca să comunic cu președintele.

Mihail Dobrov a fost interceptat de mai multe ori discutând cu un angajat din cadrul Victoriabank, care avea grijă să găsească sume mari de dolari la cererea Energokapital și care oferea un curs bun de schimb al leilor pentru firma care îi devenise client fidel.

Mihail Dobrov: Bună ziua, dl Ciobanu. Vă deranjează clientul permanent de la Energokapital. Puteți aduce 1,5 milioane de dolari?

Angajat Victoriabank:  Da, putem.

Mihail Dobrov: Haideți să discutăm din start cursul.

Angajat Victoriabank: Eu vă spun cursul, dacă vă place - 17,8 lei.   

Mihail Dobrov: Minunat! Nu vom negocia.  

Coruperea angajaților din întreprinderile de stat

Beneficiarii Energokapital aveau oameni și în cadrul întreprinderilor de stat care le apărau interesele, fiind remunerați pentru servicii. Asta reiese din interceptările telefonice. De exemplu, un oarecare Veaceslav de la Energocom este sunat de mai multe ori, în diferite perioade de timp, de Mihail Dobrov, care vrea să-i transmită salariul.

Mihail Dobrov: Bună dimineața, Veaceslav. Dacă voi fi la Chișinău, aș vrea să vă transmit salariul.

Veaceslav: Mulțumesc! Când veți fi, sunați. Orientativ, când veți fi?

Mihail Dobrov: În jurul orei 11.30 voi fi la Moldelectrica.

Veaceslav: Bine. Am înțeles. Voi fi pe fir.

Într-o altă zi:

Veaceslav: Bună dimineața, Mihail!

Mihail Dobrov: Veaceslav, pe la ora 11.00 voi fi la Energocom. Am vrut să-ți transmit salariul.

Veaceslav: Mai aproape de 12.00 eu cred că voi veni, pentru că la 11.00 eu nu cred că voi reuși.

Mihail Dobrov: Dacă eu voi pleca, pot să-l las în plic lui Andrian Pritula (n.r. ex-director Energocom)

Veaceslav:  Haideți să încercăm așa, mai târziu decidem. Când dvs veți pleca, ne sunăm, dacă eu nu voi reuși.  

Mihail Dobrov  a negat și achitarea unor salarii în plic unor angajați ai Energocom.

Reporter TV8: Dar la Energocom erau oameni cărora dvs le plătiați salarii?

Mihail Dobrov: Doamne ferește!

Reporter TV8: Acolo sunt câteva înregistrări în care dvs îl sunați pe un oarecare Veaceslav și îi spuneți că i-ați adus salariul.

Mihail Dobrov: Aceasta este propagandă. Așa ceva nu poate să fie. Nimeni la Energocom nu primea salariu. Aceasta este societate pe acțiuni de stat. Noi aveam cu ei contract. Nimeni nu ducea niciun salariu. Sau dvs inventați, sau aceasta este o țeapă. Eu la nimeni în R. Moldova nu le-am dus salarii.

Andronachi influența deciziile la Energocom

Din interceptările audio putem deduce că fostul deputat democrat Vladimir Andronachi avea influență la întreprinderea de stat Energocom. De exemplu, în noiembrie 2014, deputatul îl asigura pe Iurie Melnic că va determina Energocom-ul să-i plătească în avans Energokapital-ului două milioane.

Vlad Andronachi: RED-urile plătesc în avans, iar „Fenosa” plătește pe urmă.

Iurie Melnic: De ce? „Fenosa” anterior le plătea lor tot în avans.

Vlad Andronachi: „Fenosa” de doi ani nu mai plătește în avans. Dar uitați-vă, dacă noi vom presa „Fonosa” înainte de alegeri, o să fie așa un scandal că vai de noi.

Iurie Melnic: Așteaptă, dar de unde vom lua două milioane?

Vlad Andronachi: De la Energocom vom lua. Eu voi lua de la Energocom în avans. Mă voi clarifica. Două milioane sunt pe cont și el nu le va da nimănui. O să ni le dea nouă în avans.

Iar la sfârșitul lunii mai 2015, când se acumulase datorii față de Energokapital, pentru livrările de energie electrică în dreapta Nistrului, Andronachi îl asigura pe consilierul lui Șevciuk că banii vor fi plătiți în curând, după ce el „va striga” la responsabilii din cadrul întreprinderii de stat Energocom.

Iurie Melnic: Eu am doar o problemuță. Acolo Mihail Stepanovici (n.r. Mihail Dobrov) se îngrijorează că datoria e foarte mare, deja 9 (n.r .milioane). 

Vlad Andronachi: Acuș se vor achita. Totul va fi bine. Și tarifele în curând le vom face și totul va fi bine.

Iurie Melnic: Noi oricum luăm un credit.

Andronachi: Noi creditul îl luăm nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că trebuie să facem cursul așa cum trebuie. 

Iurie Melnic: Dar aici nu este numai cursul. Noi trebuie să plătim și 9 asta deja e mult. Dar eu nu mă îngrijorez, Vlad, deloc.

Vlad Andronachi: Eu acuș voi striga la toți, pentru ca să… Aceasta este companie de stat. Nu vă faceți griji. 

Iurie Melnic: Eu știu cum la voi lucrează tot și de asta nu mă îngrijorez.  
Vlad Andronachi: - Succes!

Fostul deputat PDM: „Tarifele în curând le vom face”

Atragem atenția la una dintre frazele rostite de Andronachi în dialogul cu Iurie Melnic. Ex-deputatul s-a referit la tarifele pentru energia electrică, pe care „în curând le vom face”. Asta puncta Andronachi. La mai puțin de două luni de la acea discuție, pe 18 iulie 2015, Agenția pentru Reglementare în Energetică a și aprobat noi tarife, majorate cu 30-36%, pentru energia electrică.

Dosar penal clasat în 2016, pentru că „faptele nu întrunesc elementele infracțiunii”

Probele audio prezentate astăzi la Cutia Neagră Plus arată cât de bine au conlucrat mai mulți oficiali din Chișinău cu cei de la Tiraspol pentru a pune în aplicare schema energetică, aducând profituri de zeci de milioane de dolari firmei intermediare Energokapital, conectată la Vladimir Plahotniuc și Evghenii Șevciuk. Acțiunile sunt investigate de procurori încă din anul 2015, dar până astăzi ancheta nu a fost finalizată.

O cauză penală în care era vizată activitatea Energokapital a fost inițiată încă în octombrie 2015, când firma activa la turații maxime. Procurorii stabiliseră că un grup de persoane, neidentificate la acel moment, au creat mai multe companii în R. Moldova, în stânga Nistrului și în zone offshore care obțineau profit din vânzările de energie electrică  la un preț majorat artificial pentru consumatorii din dreapta Nistrului, fără a plăti impozite. În cadrul procesului penal, procurorul de caz din cadrul PCCOCS  a stabilit că pe parcursul anului 2015 au fost transferate către firme nerezidente circa 10 milioane de dolari. Dar în august 2016, dosarul a fost clasat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii.

Ancheta penală, reluată în 2019 și conexarea altor două cauze penale

Trei ani mai târziu, în august 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus reluarea urmăririi penale în acel dosar, fiind pornite încă două cauze penale. Procurorii au stabilit atunci că în schema energetică au fost implicate persoane publice din cadrul Moldelectrica, Energocom, ANRE și Ministerul Economiei. Iar peste hotarele R. Moldova au fost transferate peste 18 milioane de dolari și 450 de milioane de lei.

Cele trei dosare au fost mai apoi conexate și expediate Procuraturii Anticorupție pentru continuarea anchetei penale. La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a prezentat câteva detalii despre mersul anchetei. Dar a evitat să ne spună cine sunt persoanele învinuite sau bănuite în dosarul Energokapital și când ar putea să ajungă cauza penală pe masa judecătorilor:

„De la reluarea urmăririi penale au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală în scopul adoptării unei decizii legale pe acest caz. Au fost audiați în calitate de bănuiți sau învinuiți în comiterea infracțiunii reprezentanți ai companiilor Energokapital și Ornamental Art Limited. În calitate de martori au fost audiați reprezentanți ai întreprinderilor de stat Energocom, Moldelectrica, dar și reprezentanți ai companiei Premier Energy, referitor la circumstanțele cauzei.

În scopul stabilirii beneficiarului efectiv al societății Energokapital, au fost expediate cereri de asistență juridică internațională în mai multe state: România, Federația Rusă, Letonia, Bulgaria, Elveția, Germania, Malta, Monaco și Țările de Jos.

Au fost ridicate documente și obiecte relevante cazului, cu examinarea ulterioară a acestora. Totodată, în cadrul prezentei cauze, se atestă dificultăți în audierea persoanelor vizate pe caz, care domiciliază în regiunea transnistreană. Până la moment, nu a fost posibilă ridicarea documentelor pertinente cazului de la instituțiile financiare și persoanele juridice din regiunea transnistrean”.

Pe de altă parte, ex-directorul Energokapital ne-a declarat că a fost citat de procurori de mai multe ori și s-a prezentat la audieri, având și o calitate procesuală în dosarul penal, dar a evitat să ne spună dacă este bănuit sau învinuit.

Mihail Dobrov: Eu știu că au fost interceptări. De multe ori am fost la audieri. Sunt procesele verbale ale audierilor și nimic nu pot adăuga. Am fost încă în 2015. Am depus mărturii.

Reporter TV8: Dar acum, în ultimii ani, ați fost?

Mihgail Dobrov: Am fost și în ultimii ani.

Reporter TV8: Dvs aveți vreo calitate în acest dosar?

Mihail Dobrov: Cred că este vreo calitate.

Reporter TV8:  Sunteți învinuit sau pur și simplu ațăi depus mărturii?

Mihail Dobrov: Dvs adresați-vă la Procuratură Anticorupție și ei vă vor spune mai detaliat.   

Dobrov insistă că activitatea Energokapitalul-ului a fost absolut legală, iar numele persoanelor implicate în schemă nu ar avea nicio importanță. Mai mult, acesta susține că R. Moldova a avut doar de câștigat în urma contractelor semnate cu firma pe care a condus-o.

Mihail Dobrov: „Tema este interesantă, dar e închisă demult. Ea înteresează doar pe cei care iubesc fapte fierbinți, dar nu înțeleg că acolo nu este nimic criminal. Compania Energokapital a lucrat legal. A primit licență și avea activitate care se permite după legislația R. Moldova. Astfel de companii astăzi sunt multe, în Ucraina și oriunde în toată lumea și asta pe nimeni nu interesează. Dacă nu era Andronachi, dar Ivanov, nu interesa, corect? Toți caută nume. Energokapital a vândut energia cu mai puțin de 5 cenți. Vă era rău? Iar acum o cumpărați cu 80. Acum e tot normal, da?

Figuranții schemei sunt fugari

Echipa Cutiei Negre a încercat să ia legătura cu persoanele vizate în investigație, care au reprezentat interesele regimului de la Tiraspol în afacerea Energokapital. Însă numerele de telefoane, pe care cei vizați le aveau între anii 2015-2017, nu mai sunt active.

Fostul lider transnistrean Evghenii Șevciuk a fugit din regiunea separatistă în iunie 2017, după ce așa-numitul Parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, fiind învinuit în 5 dosare penale pentru acte de corupție și contrabandă. În decembrie 2018, Șevciuk a fost condamnat la 16 ani de închisoare prin sentința așa-numitei Curți Supreme din Transnistria, fiindu-i aplicată și o amendă de 600 de milioane de ruble, echivalentul a 36 de milioane de dolari. În presă s-a vehiculat că Evghenii Șevciuk s-ar ascunde în Federația Rusă sau în Germania.

Foștii politicieni de la Chișinău Vladimir Plahotniuc și Vlad Andronachi sunt și ei fugari. Cei doi sunt învinuiți în mai multe dosare penale și sunt căutați de autoritățile R. Moldova. Procurorii au declarat de mai multe ori că nu a fost stabilit oficial locul aflării fostului lider al Partidului Democrat, dar s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar ascunde în Turcia. 

În iulie curent, Oficiul Interpol a acceptat solicitarea procurorilor moldoveni de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Andronachi, pentru arest și extrădare, fiind învinuit în dosarul „Metalferos”. Potrivit unor surse, Andronachi s-ar afla în prezent în Federația Rusă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă

/VIDEO/ Condiționat de reforme, nu de alegeri: Cine și cum speculează pe seama ajutorului financiar promis de UE

missing
22 noiembrie 2024, ora 17:59

Ajutorul financiar, promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova au fost din nou subiectul unor speculații și interpretări politice. De această dată, ajutorul de 1,8 miliarde de euro, anunțat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prezentat ca fiind condiționat de rezultatele alegerilor. În realitate, sprijinul financiar depinde exclusiv de implementarea reformelor și respectarea statului de drept, nu de culoarea politică a guvernării.

Subiectul suportului financiar promis de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la începutul lunii octombrie este readus în spațiul public sub o nouă formă.

„Acei 1 miliard 800 milioane euro care ei au promis că ne le vor da la prezidențiale, acum tot ei promit că le vor da înainte de parlamentare și asta cu condiția dacă iarăși o vom vota pe Maia Grigorevna și PAS-ul ei”, a declarat pe rețelele de socializare deputatul BCS, Bogdat Țîrdea. 

Potrivit deputatului, sprijinul financiar oferit de  Uniunea Europeană a fost condiționat de alegerea președintelui, iar acum și de alegerile parlamentare. În realitate, șefa Comisiei Europene a specificat din start că ajutorul financiar va veni pe parcursul următorilor 3 ani, prin urmare banii vor fi debursați treptat, în tranșe.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia dumneavoastră în următorii 3 ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creștere economică și servicii publice”, a menționat șefa Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Din cauza proceselor birocratice, prima tranșa pe care ar urma să o primească țara noastră va fi abia peste câteva luni. Procedurile ulterioare se regăsesc și în comunicatul Comisei Europene din 10 octombrie. Mai întâi, Parlamentul European și Consiliul vor examina propunerea făcută de șefa Comisiei. După ce suportul va fi aprobat de organele legislative ale UE, Republica Moldova va fi invitată să își prezinte agenda de reformă în baza căreia va fi acordat ajutorul financiar.

„De îndată ce această agendă de reformă va fi adoptată de Comisia Europeană, prima plată va fi făcută. Eu cred că prima plată va fi făcută în prima jumătate a anului 2025. Nu știu exact care este data alegerilor parlamentare, ea nu a fost stabilită, dar e posibil ca prima plată să fie făcută înaintea alegerilor. Pentru noi, nu calendarul electoral este important, banii nu au un scop politic. Pentru noi este important ca banii să ajungă cât mai repede la oameni”, a declarat europarlamentarul, Siegfried Mureșan, în cadrul unei emisiuni televizate.

Astfel, ajutorul financiar oferit de UE nu depinde de cine câștigă alegerile sau de culoarea politică a guvernării. UE are deja experiența negocierilor cu executivul Partidului Democrat, care susținea că este pro-european, dar în practică încălca normele europene. Din această cauză, Republica Moldova nu a reușit să absoarbă nici ajutorul macro financiar de 100 de milioane de euro.

Banii pe care îi acordă Uniunea Europeană sunt condiționați de reformele pe care urmează să le implementeze statul beneficiar, capacitatea de administrare a fondurilor și respectarea principiilor statului de drept. Aceste condiții sunt obligatorii nu doar pentru țările candidate, dar și pentru statele membre UE.

 „În Ungaria, guvernează Viktor Orban. Încalcă statul de drept, nu respectă regulile europene și ca atare are blocate 20 de miliarde de euro fonduri europene. Deci un președinte anti-european, care încalcă legea, care încalcă statul de drept înseamnă că banii ar fi întârziați peste tot”, a mai spus Mureșan. 

Prin urmare, sprijinul european este acordat statelor care demonstrează, prin fapte, că vor să facă parte din familia europeană și vor respecta angajamentele Uniunii, nu doar la nivel declarativ.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.