Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Discuții secrete, moment critic și condiția SUA! Polonia propune un plan cu 3 puncte: „Acum!”

social

/VIDEO/ Energia verde, energia viitorului: Problemele și câștigurile celor care fac bani din vânt și soare în Moldova

24 octombrie 2022, ora 10:05

Când toată lumea încearcă să obțină cât mai multă energie verde, Republica Moldova nu poate sta deoparte, mai ales că riscăm în orice moment să rămânem fără curent electric din cauza situației din regiune. Cu pași modești și stângaci, observăm că și în țara noastră acest sector prinde contur. 

Pe dealuri și coline vedem zeci de turbine eoliene, care transformă vântul în curent electric. Și panourile solare fac parte din acest peisaj, unul care, în viitor, ar trebui să fie o normalitate. Unii își instalează panouri pentru propriul consum, alții creează adevărate parcuri fotovoltaice și livrează energie în rețelele publice. Și-ar dori ca prețul kilowattului să coste mai mult, ca să-și scoată mai repede banii investiți. 

Interesul pentru energia solară este în creștere, în ultima perioadă. Doar în acest an, avem peste 150 de producători noi, dar oricum suntem cu mult în urma obiectivului stabilit de Guvern. Am atins abia 3 la sută, de trei ori mai puțin decât fusese prognozat. Afacerile din soare și din vânt sunt profitabile în Republica Moldova? Echipa proiectului Moldova Gândește de la TV8 a discutat cu mai multă lume care este implicată în acest proces.

„Este cel mai mare parc fotovoltaic. Cadou sută la sută, nu trebuie să întoarcem nimic”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

Parcul cu cele aproape 7500 de panouri solare a costat în jur de 4 milioane de euro și este parte a unui grant obținut de Republica Moldova încă acum 10 ani.

Ziua în care am filmat era una excelentă, cu mult soare și aer curat. La amiază, panourile produseseră vreo 7 800 de kW oră, care, vânduți în rețea, aduc companiei un venit de circa 9 mii de lei.

„Astăzi avem o zi foarte bună. Mergem în paralel cu ziua de ieri. Ieri am produs 16 mii de kW. Cu acești kw - o familie cheltuie pe zi 1,5 - 2 kw. Cam la zece mii de gospodării sunt aprovizionate. Dacă să facem comparație, Criuleni are 3 mii de familii, atunci aprovizionăm Criuleniul și încă vreo două”, a menționat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

În prezent, parcul fotovoltaic vinde energie la două companii, cu prețuri diferite, care sunt negociate.

„Dacă am început în luna aprilie activitatea cu 88 de bani fără TVA, acum vindem a 2 companii - cu 99 de bani si deja la 1 oct cu 1 leu fără TVA și la Premier Energy tot cam așa”, a mai adăugat Vasile Frunză.

Cea mai bună zi din istoria parcului a fost atunci când a produs 22 de mii de kW. A fost o zi de mai. În schimb, iarna puterea scade:

„- Ziua noi folosim energia noastră. Dar noaptea noi procurăm de la Premier Energy.
 - De ce nu folosiți a voastră?
 - Noaptea nu producem.
 - Dar nu puteți să stocați?
 - Sunt acumulatoare, dar...”.

Niciun kilowatt nu se pierde. Evidența lor este strict monitorizată în această încăpere, toată plină de camere de supraveghere.

„Total avem 3 milioane, 541 de mii din decembrie. Dar până în decembrie, mai avem două luni”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

„Când privesc în urmă, prin ce am trecut, a fost o decizie curajoasă”, a vorbit proprietarul unei case „solare”, Dinu Bubulici.

Aventura lui Dinu Bubulici de a-și instala panouri solare pe casă a început cu vreo 3 ani în urmă. Pe atunci, era în proces de construcție a locuinței. 

Tot discutând cu tatăl său, au decis să investească în sistemul alternativ de aprovizionare cu energie electrică, pentru a mai reduce ulterior din costuri:

„Amortizarea și răscumpărarea este direct proporțională cu prețul de achiziție a energiei electrice. Respectiv, cu cât energia este mai scumpă, cu atât timpul de răscumpărare este mai mic. Dacă ne uităm la prețul de pe piață, este foarte mare. Respectiv, timpul de răscumpărare a scăzut. Orice investiție care se răscumpără în 5-7 ani este o investiție profitabilă. Cam în asta și intră panourile fotovoltaice. Acum, la prețul actual 10 ani este timpul de răscumpărare a investiției. Durata lor de viață este chiar și 25 de ani. Deci, o perioadă de care putem să profităm”.

Datorită panourilor solare, practic nu achită deloc pentru energie. Vara, când volumul este mai mare, oferă surplusul în rețeaua publică, iar iarna își cere energia înapoi:

„Cu livratul în rețea, stăm în felul următor. Noi, cât afară este soare, durata zilei e mare, producem o cantitate mai mare de energie. 80 la sută o livrăm în rețea. Pe perioada rece a anului, producem o cantitate mai mică. Și dacă avem pompe de căldură, condiționere, noi o folosim cantitatea din vară în perioada rece”.

Acum, panourile solare îi asigură circa 5 kilowatt, ceea ce înseamnă în jur de 70 la sută din consumul zilnic.

Vântul este o altă sursă de energie verde. În Republica Moldova, sunt zeci de astfel de turbine. Două eoliene am găsit la hotarul dintre satele Drăgușenii Noi și Ciuciuleni, din raionul Hâncețști. Însă, doar una lucra atunci când filmam reportajul.

Conform regulilor, turbinele trebuie instalate la cel puțin 300 de metri distanță de cea mai apropiată localitate. Nu că reprezintă vreun pericol, ci pentru a proteja sătenii de zgomotul pe care îl produc. M-am dat puțin mai departe această eoliană și voi încerca să demonstrez cum se aude la momentul de față.

„- Vrem să vă întrebăm de eoliene acestea, le auziți din sat?
 - Dar ce înseamnă asta?
 - Eoliene ce înseamnă?
 - Da.
 - Iată instalațiile acestea. Moriștile. Le auziți din sat?
 - Cum să nu le auzim? Huiesc și noaptea.
 - Le auziți, da? Eu acum nu le aud. Ori noaptea e mai liniște...
 - Noaptea, da, huiesc. Noi suntem taman aici de la vale. Se aud noaptea cum huiesc”.

„- Iaca huiesc, nu le auziți cum huiesc?
 - E de la ele, da?
 - Da. Huiala asta este de la dânsele.
 - V-ați obișnuit deja cu zgomotul? Cam de un an sunt aici, în sat....
 - Da.
 - La început cred că oricum ați avut o strângere de inimă, când le instalează...
 - Păi, dacă nimeni nu știe ce înseamnă ele.
 - Dar la un an distanță, ați aflat răspunsuri?
 - Nu știu, nu cunoaștem nimic”.

„- Nu știm, poate ceva radiații produc ele.
 - Vă este frică puțin de ele?
 - Lumea este îngrijorată, care au poamă pe aici”.

Nu produc radiații, ne asigură lectorul Octavian Magos, de la Universitatea Tehnică din Moldova. Ne-a prezentat, în cel mai simplu mod, cum funcționează o turbină eoliană. Dar, pentru că nu suntem pe deal, ci în laborator, palele au fost puse în funcțiune nu de vânt, ci de curentul electric.

„Aici in laborator, noi avem o instalație pentru studiul energiei eoliene. Nu emite radiații”, a declarat lectorul universitar, UTM, Octavian Mangos.

Banii aduși de vânt se duc tot pe vânt? Cel mai bine știu răspuns la această întrebare oamenii care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Iurie este unul dintre ei. Aflat de opt ani în Statele Unite, cu frați stabiliți în Franța, au decis să investească acasă, în energia eoliană. Era anul 2019, dar ideea a devenit realitate abia anul trecut, în luna septembrie.

„Noi le-am dat drumul în septembrie, am avut noiembrie, decembrie, ianuarie. Am produs foarte bine, avem vânt bun. Am cumpărat pământ, am autorizație, ca să punem încă două. Deja cu banca avem credit, istorie bună, ne-am onorat. Cu legea aceasta a echilibrării, ne-am oprit, ea nu este în folosul nostru făcută”, a vorbit angajatul unei companii de energetică din Statele Unite, Iurie.

Așa numita lege a echilibrării înseamnă că fiecare producător de energie alternativă trebuie să anticipeze cât va produce timp de o lună. Estimarea trebuie să fie comunicată distribuitorului de energie, cu care are încheiat un contract.

„Au făcut o lege, care se zice că este europeană. Noi trebuie să spunem cu o lună înainte cât o să producem pe o lună înainte. După care trebuie să spunem cu trei zile înainte, ca să putem ajusta. Noi suntem creștini, din Biblie știm că numai Dumnezeu știe încotro se duce și cum vine. Nu pot să spun eu acum ce va fi în luna noiembrie. Chiar dacă la meteo ne arată. Poți face niște calcule, dar dacă nu este vânt deloc, nu poți produce. Și atunci am făcut teste ca să nimerim. În luna mai, legea a intrat în vigoare”, a declarat angajatul unei companii de energetică din Statele Unite.

Dacă vântul a bătut bine și a obținut timp de o lună mai multă energie electrică, atunci surplusul ajunge la Moldelectrica, o companie a statului. Însă, spune bărbatul, prețul pe care-l primește pentru volumul în plus este aproape în jumătate cât cel pe care-l livrează în rețea. Iar, dacă produce mai puțină energie decât a estimat, atunci Moldelectrica achită pentru el, la un preț mult mai mare - de circa 3 lei:

„Când statul s-ar implica să ajute la luarea creditelor, ar fi un plus. Și încă: să se dea un preț fix mai mare. Atunci s-ar umplea Moldova de moriști. Ei au făcut așa ceva: dacă aduci una nouă în Moldova, îți dă ceva subvenții - 30%. Republica Moldova, eoliene mari cu capacitate de 1000-1500 noi nu este nicio morișcă. Am sunat la companii mari, ne-au spus că Moldova nu este în UE și nu aduc să instaleze noi. Adică, au făcut facilități la imposibil. Asta nu cred că PAS-ul a făcut, dar este dinainte. Să facă facilități la adusul mărfii. E transport, care vine, descarcă și s-a dus. Dar noi pentru asta am plătit 60 de mii de dolari în plus, al două moriști”.

Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că oamenii de afaceri specializați în producerea energiei verzi, ar trebui să investească și în echipamente de măsurare.

„Interesul nostru este consumatorul final, pe el să-l protejăm. Doi. Noi ne dorim să avem mai multă energie verde. Dar și asta implică niște responsabilități. Nu este doar un business care investești și scoți bani. Am comunicat asta. Cei care instalează și produc energie verde trebuie să aibă sisteme de echilibrare. Să măsoare câtă cantitate produce. Când ei își asumă să producă o anumită cantitate, dar nu o livrează, Moldelectrica trebuie să ia de undeva energia la prețuri mai mari. Fiecare producător trebuie să facă calcule, sa investească in echipamente și să facă graficul”, a declarat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Nu există niciun serviciu meteorologic din lume care v-ar oferi niște prognoze cu siguranță sută la sută”, a vorbit șeful, secția Cercetări aplicative în climă, Gherman  Bejenaru.

Din spusele specialistului de la Hidrometeo, Republica Moldova nu este o țară cu vânturi prielnice pentru afacerile cu turbinele eoliene:

„Cei care investesc in serviciul eolian, trebuie să se documenteze bine. Nu este cea mai bună țară, din punct de vedere al vânturilor stabile”.

Cel mai bine, vânturile bat primăvară și parțial toamna. Pe lângă energia eoliană și cea solară, mai sunt încă două tipuri de energie regenerabilă: cea pe bază de biogaz, dar și centralele hidroelectrice.

„Sunt peste 100 de producători de energie din surse regenerabile, cei ce beneficiază de contorizată netă sunt peste 500”.

„Avem și 75 de producători de peleți și bricheți”, a menționat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Agenția de Eficiență Energetică este structura care are misiunea de a valorifica sursele de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea surselor financiare pentru astfel de proiecte. La întrebarea cum susțin autoritățile publice centrale pe cei care vor să producă energie verde, Irina Țerigrădean nea spus că sunt câteva mecanisme de suport, cum ar fi aplicarea tarifului fix pentru producătorii mari de energie sau contorizarea netă pentru persoanele fizice, care-și instalează sistemele acasă doar pentru propriul consum. Sau sau nu suficiente aceste măsuri pentru a încuraja un număr și mai mare de persoane să dezvolte acest tip de energie, va fi clar, în timp.

„Ponderea surselor regenerabile in producerea energiei electrice este de doar 3 la sută, mai avem de lucru. Dar tendințele Republicii Moldova sunt ca în 2030 să fie de peste 20%, iar în 2050 - de 50%”, a declarat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Potrivit datelor oferite de Universitatea Tehnică din Moldova, anul trecut energia solară și eoliană a reprezentat circa 2,8 procente din volumul total de energie electrică, consumat în Republica Moldova.

/VIDEO/ Care sunt șansele ca PACCO să devină funcțional în 30 de zile? Popil: „Termenul este extrem de mic și chiar nerealist”
/VIDEO/ Care sunt șansele ca PACCO să devină funcțional în 30 de zile? Popil: „Termenul este extrem de mic și chiar nerealist”
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
Ușa unui troleibuz, făcută țăndări: Poliția e pe urmele a doi călători
Ușa unui troleibuz, făcută țăndări: Poliția e pe urmele a doi călători
/VIDEO/ Opinia Comisiei de la Veneția privind PACCO nu va fi cerută înainte de lectura a doua? Eșanu: „Nu are sens să îi bateți la cap”
/VIDEO/ Opinia Comisiei de la Veneția privind PACCO nu va fi cerută înainte de lectura a doua? Eșanu: „Nu are sens să îi bateți la cap”
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”

/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”

missing
21 februarie 2025, ora 21:42

Proiectul privind fuziunea PA și PCCOCS și de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), votat joi, 20 decembrie, în prima lectură, ar putea fi examinat în baza avizului Guvernului înaintea celei de-a lecturi. Declarația a fost făcută de autorul de bază al proiectului cu pricina, deputatul PAS, Igor Chiriac la „Întreabă Ghețu” de la TV8. 

De cealaltă parte, deputatul socialist Radu Mudreac este de părere că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea aviza negativ proiectul. 

„Nu am văzut nicio instituție implicată în acest proiect să fie cât de cât mulțumită legat de el. Ministerul Justiției așa și a anunțat că așteaptă avizele de la toate instituțiile ca să îi poată face un aviz comun și definitiv pentru ședința Guvernului. Nu o să mă mire faptul că o să vină din partea Guvernului un aviz negativ”, a menționat Radu Mudreac. 

Deputatul PAS Igor Chiriac crede însă contrariul. 

„Eu cred că avizul Guvernului va fi de îmbunătățire a proiectului de lege pentru că am auzit părerea Ministerului Justiției care a spus că de principiu susține acest proiect de lege doar că vor veni cu unele îmbunătățiri”, a subliniat Igor Chiriac. 

Deputatul Igor Chiriac a confirmat că proiectul PACCO nu va fi expediat Comisiei de la Veneția înainte de lectura a doua. 

„Probabil îl vom vota în lectura a doua fără opinia Comisiei de la Veneția”, a spus Chiriac.

Deputații au adoptat în prima lectură proiectul privind fuziunea PA și PCCOCS și de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Votul s-a efectuat prin ridicarea mâinilor, întrucât sistemul nu funcționa la președintele Parlamentului. În total, 61 de deputați au susținut proiectul, 21 au votat contra, iar 2 s-au abținut.

Atât deputați PAS, cât și BCS, au criticat proiectul privind comasarea PA și PCCOCS.

Lilian Carp de la PAS a avertizat că, în forma actuală, proiectul nu asigură mecanismele necesare pentru a elimina „bandiții” din sistemul judiciar. Raportorul proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a recunoscut că proiectul nu este perfect, dar urmează a fi îmbunătățit.

Deputata PAS, Olesea Stamate, a subliniat că fără o analiză detaliată, există riscul ca noua instituție să rămână nefuncțională, mai ales într-o perioadă electorală sensibilă.

TV8.md amintește că ieri, Comisia juridică de la Parlament a organizat primele consultări publice privind proiectul de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). În cadrul dezbaterilor, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a avertizat că noua structură PACCO ar putea duce la un „dezmăț al criminalității”.

Iar deputata PAS, Olesea Stamate, a solicitat în cadrul consultărilor publice ca proiectul privind crearea PACCO să fie trimis spre examinare Comisiei de la Veneția, înainte de adoptare. Și Ministerul Justiției a identificat riscuri în reforma procuraturilor specializate. Tot ieri, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a anunțat demisia și a îndemnat deputații să nu susțină fuzionarea procuraturilor specializate.

Noua instituție numită PACCO va fi condusă de un procuror-șef și mai mulți adjuncți. Numărul procurorilor va fi stabilit de Consiliul Superior al Procurorilor la cererea procurorului-șef. Angajații instituției vor fi testați la poligraf și supuși unui test psihologic. Până la alegerea prin concurs a procurorului-șef, procurorul general va numi un interimar. Parlamentul se așteaptă ca noua instituție să își înceapă activitatea peste două luni. 

/VIDEO/ Ediție Specială „Întreabă Ghețu”, la Varnița: Cum rezistă cetățenii din Zona de Securitate
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Coșnița: La ce se gândesc locuitorii la final de an, aflați doar la TV8

Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.