Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1119: Primii pași spre pace? Ce se știe acum despre discuția dintre Trump și Putin fără Zelenski

social

/VIDEO/ Sătenii din Naslavcea, speriați de rachetă și îngroziți de riscul inundațiilor. „Vom înota ca șoarecii”

05 noiembrie 2022, ora 21:00

După explozia unei rachete lângă Naslavcea, 21 de case au fost afectate, printre care și școala din sat. Suma prejudiciului se ridică la 68 de mii de lei, a anunțat primarul localității. Norul de fum, produs de explozie, a fost surprins cu un aparat de fotografiat de un tânăr care venise să imortalizeze peisajele uimitoare din sat. Judecând după poză, putem deduce că deflagrația a avut loc aproape de renumita insulă, cunoscută ca fiind Inima Nistrului. Am mers în Naslavcea a doua zi după acest incident și am vorbit cu martorii oculari, în mare parte bătrâni singuratici. Mulți încă aveau noduri în gât și lacrimi în ochi când povesteau despre cum racheta le-a trecut deasupra capului. Se tem ca un asemenea incident să nu se repete, dar și mai tare se tem de inundații, în cazul în care barajele de pe Nistru vor fi distruse, într-un nou atac. 

O rachetă a explodat lângă „Inima Nistrului”

Racheta a explodat nu departe de locul cunoscut ca fiind Inima Nistrului. Explozia a fost resimțită în special de primele două rânduri de case, amplasate pe malul râului. 21 de locuințe au fost afectate de valul puternic al deflagrației, la unele oalele au fost aruncate la pământ, la altele - geamurile s-au făcut țăndări. Gospodăria mătușii Evghenia a avut, probabil, cel mai mult de suferit. Valul exploziei i-a distrus nu doar veranda, dar și ferestrele din interior. „Aici și în partea din față, da? Peste tot. Aici niciun geam nu a rămas întreg. Totul s-a distrus, aici una doar a rămas.”, ne spune femeia. Ne-a arătat gălețile pline cu cioburi de sticlă, pe care le umpluse de dimineață. „Priviți câtă sticlă spartă. Toate geamurile. Și oalele de pe acoperiș sunt distruse. Au venit de la primărie și au făcut la loc. Le mulțumesc pentru asta. Aici însă nu știu ce este de făcut.”

Frica este sentimentul care nu o lasă-n pace după ce racheta a explodat lângă satul ei. În prima noapte după incident, practic nu a închis un ochi. „Nici nu m-am dezbrăcat. - Vă era frică? - Mi-era frică. Mă temeam să nu se spargă barajul. - Locuiți de una singură? - Singură sunt.”

Mătușa Evghenia ne arată pabugele

Mătușa Evghenia se teme nu doar de explozia rachetelor, dar și de riscul inundațiilor. „Ne este frică să nu se spargă barajul. - Și dacă acest lucru se întâmplă... - Vom înota ca șoarecii. - Trebuie rapid să vă împachetați și să părăsiți localitatea. - Cum să ieșim de aici? Dacă apa vine pe acolo, este o adâncitură, o acoperă și suntem ca pe o insulă.”

Sătenii, îngroziți de căderea rachetei

Nu departe de această casă, găsim o altă locuință, la fel afectată de suflul exploziei. Rudele mătușii Mila s-au grăbit să pună la loc acoperișul ca să nu dea ploile. Femeia era afară când racheta a trecut deasupra casei, după care s-a prăbușit în râu, unde a și explodat. „Mă uit spre cer și văd că zboară o rachetă foarte mare. Chiar peste capul meu. Stăteam aici și chiar peste capul nostru a trecut. S-a îndreptat încolo și acolo a și explodat. Au fost flăcări, apoi mult de fum. Iată acolo, chiar deasupra capului, deasupra capului.”, își amintește femeia. 

Nepotul ei a venit într-un suflet și a luat-o cu mașina, fără să mai încuie casa. S-au dus pentru o oră într-un loc mai sigur, tot uitându-se spre zona centralei hidroelectrice, care ar și fost ținta atacurilor cu rachete din 31 octombrie.

Se teme de inundații și Oleg Petru, un alt sătean care locuiește în prima linie de case, grădina sa fiind la hotar cu malul râului. „Pericol mare dacă se distruge barajul. -A fost cineva să vă explice, dacă vor fi cumva evacuări...? -Nimic. Totul e liniște.”

Deși are o vedere slabă, bărbatul a reușit să observe racheta care i-a trecut deasupra capului. Credea că va exploda și s-a așezat în pirostrii: „Când vezi așa ceva că zboară chiar deasupra capului, apoi urmează explozia și valul ajunge și la tine... M-am pus în pirostrii când am auzit deflagrația. Ne-a salvat faptul că malul este abrupt. Dacă ar fi căzut alături, prin grădini, era să fie o nenorocire mare.”  

VERONICA GHERBOVEȚCHII, jurnalistă TV8

Ne aflăm nu departe de locul unde rachetă rusească a fost distrusă de militarii ucraineni. La o zi distanță, vedem că aici este liniște, doar prezența unei patrule a poliției de frontieră, la intrare spre râu, mai sugerează despre incidentul militar de ieri.

Racheta aparține rușilor, declară oficialii

Mai aproape de sfârșitul satului, locuiește acest bărbat împreună cu fiul său. Cei doi nu erau convinși că racheta aparținea rușilor. Ba mai mult. Nu credeau că a fost doborâtă. Au văzut-o, mai degrabă, ca fiind fără energie, aflându-se în cădere liberă. „Părea un zgomot ca de la un avion reactiv. Credeam că s-au ciocnit și cădeau. Apoi văd o rachetă, partea din față. Era de un cenușiu închis. Avea o traiectorie haotică. Începuse să se clatine, și-a încetinit deplasarea și a căzut pe aici. După insulă, chiar în apă a căzut. Își pierduse din forță, de parcă nu mai avea putere, pentru că-și pierduse resursele. Doar a căzut în apă și gata. Am văzut-o clar. - Nu a fost distrusă din zbor? - Cine să o lovească? Nu era o rachetă distrusă”, își amintește momentul bătrânul. 

De partea cealaltă, atât ministra de Interne, cât și ministrul Apărării susțin că racheta este de producție rusească, având și dovezi în acest sens. 

21 de case au fost afectate

Cei care au avut de suferit de pe urma deflagrației urmează să fie despăgubiți de primăria din sat. În funcție de valoarea pagubelor, se va decide dacă autoritățile sunt capabile să dea banii din sursele proprii sau să ceară ajutor de la raion.

Satul Naslavcea este considerat cel mai de nord punct al Moldovei, la graniță cu Ucraina, fiind populat în proporție de 86 la sută de ucraineni. De-a lungul anilor, unii dintre ei au plecat în țara vecină unde și-au găsit un rost în viață. Dar, după declanșarea războiului, au fugit de urgie și au revenit în satul de baștină, în căutarea liniștii și a siguranței. Explozia rachetei le-a dat lumea peste cap. „Nu știm cum să trăim în continuare. -V-ați așteptat că și în Moldova vor cădea rachete? - Nu. Credeam că este un loc sigur. Am venit aici, casele noastre sunt aici, ne-am întors acasă, credeam că suntem în siguranță. Satul se află în nordul țării, dar s-a dovedit că nici aici nu suntem în siguranță. - Cum credeți, cui aparține racheta? - Este evident - o rachetă rusească. Aceleași rachete care bombardează Ucraina”, este de părere o femeie refugiată. 

Risc de inundații în zona de Nord? 

Imediat după explozia acestei rachete, care ar fi țintit spre hidrocentralele amplasate în Ucraina, pe râul Nistru, multă lume s-a întrebat ce se va întâmpla dacă aceste baraje vor fi, în cele din urmă, distruse, în cazul unor altor eventuale bombardamente. Conform imaginilor de pe satelit, barajul de la Naslavcea, la care Moldova nu are acces, fiind un obiect al negocierilor, este cel mai aproape de satul Naslavcea. Distanța aproximativă, pe linie dreaptă, de prima linie de case este 2,7 km. Iar dacă vorbim în timp atunci se află la 5 minute distanță. La circa 13 kilometri distanță se află Centrala Hidroelectrică de acumulare și deja Centrala Hidroelectrică numărul 1, din Novodnestrovsk. Cât de real este riscul ca în zona de nord a țării să se producă inundații și ce vor face autoritățile, în acest caz? „Guvernul are câteva scenarii.”, declară Ana Revenco. 

Incidentul militar de la Naslavcea este investigat de procurori, care-și vor expune versiunea după ce vor încheia cercetările.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Educația financiară, tot mai populară în școli: Elevii vor să învețe, dar nu avem suficienți specialiști
/VIDEO/ Educația financiară, tot mai populară în școli: Elevii vor să învețe, dar nu avem suficienți specialiști
/VIDEO/ În peste 100 școli din Moldova studiază mai puțin de 50 de elevi. Investițiile în aceste instituții, mai mari decât media pe țară
/VIDEO/ În peste 100 școli din Moldova studiază mai puțin de 50 de elevi. Investițiile în aceste instituții, mai mari decât media pe țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1119: Primii pași spre pace? Ce se știe acum despre discuția dintre Trump și Putin fără Zelenski
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1119: Primii pași spre pace? Ce se știe acum despre discuția dintre Trump și Putin fără Zelenski
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
Licitație la Aeroportul Chișinău: 5 spații comerciale pentru „rent a car” au fost date în locațiune
Licitație la Aeroportul Chișinău: 5 spații comerciale pentru „rent a car” au fost date în locațiune

/VIDEO/ Copilărie între zidurile închisorii: Cinci micuți au avut parte de o zi de teatru

missing
18 martie 2025, ora 23:00

Sunt născuți și crescuți după gratii. Este povara copiilor, mamele cărora au fost condamnate la închisoare în timp ce erau însărcinate sau a celor care au fost concepuți în detenție. Legea spune că în primii trei ani din viață, când are cel mai mult nevoie de mamă, copilul trebuie să rămână alături de cea care i-a dat viață. În prezent, la penitenciarul de la Rusca, sunt 5 copii care copilăresc în detenție. Astăzi, actorii teatrului „Guguță” au pus în scenă, pentru ei, o piesă, iar așa cum rareori, au parte de astfel de activități, micuții i-au urmărit cu sufletul la gură și cu zâmbetul până la urechi.

Sunt momente unice pentru cei cinci copii care îşi trăiesc primii trei ani de viaţă după gratii, alături de mamele lor condamnate pentru diferite infracţiuni. Micuții au parte de puțină distracție în penitenciar, recunosc mamele lor.

„Nu puterea, dar este alinarea, în momentul în care te afli aici, dar este și foarte greu să ai aici copil. Copiii aici degradează și sunt foarte multe dezavantaje pentru că se află aici. Sper să nu o afecteze fiind mai mare, pentru că dacă acest tablou îi va rămâne în memorie, nu cred că îi viitor asta îi va face bine”, a menționat deținută, Ecaterina.

Deși are doi copii, Ecaterina, își poate strânge la piept doar fiica mai mică. Își vede rar băiatul, rămas acasă și de fiecare dată, durerea din suflet devine tot mai mare.

„Își dă întrebări, de ce s-a întâmplat asta și de ce sora lui poate să stea cu mine, dar el nu. De fiecare dată când vine, mă roagă să stea cu mine aici, în penitenciar”, a spus deținuta Ecaterina.

Marina a născut cel de-al şaptelea copil după gratii, unde își ispășește pedeapsa de cinci ani de închisoare.Pe ceilalți şase copii, care au rămas acasă, nu i-a văzut de mult timp. Femeia ne-a spus că, de fapt, cea mai dură pedeapsă este despărțirea de cei mici.

„Pentru mine este greu moral și spiritual, știind că au rămas acasă fără grija și iubirea mea. Este chin mai mare pentru copiii mei, pentru că să ai grijă de șapte copii este o muncă, muncă zilnică, iubire, forță să poți munci, să îi ajuți financiar, acum ei au rămas fără toate aceste lucruri. Este o pedeapsă pentru părinții mei și copii mei, nicidecum pentru mine”, a subliniat  deținută, Marina.

Cel mai mare regret este că cel mai mic copil nu a văzut în viață nimic altceva decât penitenciarul, care i-a devenit casă.

„Copilul nu vede nimic, este pedepsit și copilul împreună cu mine, nu își vede buneii, frații de acasă care o așteaptă”, a menționat deținută, Marina.

Potrivit legislaţiei, copiii trebuie să părăsească închisoarea la vârsta de trei ani, fiind forțați să revină în sânul familiei sau sunt plasați într-un centru de plasament. Despărţirea e o adevărată dramă atât pentru mame, dar şi pentru micuții lor.

„Este foarte greu să dai o bucată de la tine. Care este cea mai mare dorință a dumneavoastră?- Acasă, să fiu acasă, lângă ceilalți copii”, a menționat deținuta Ana.

„Va fi lipsită de iubirea și mângâierea de mamă, asta va fi cel mai dureros”, a subliniat deținuta Marina.

Periodic, atât mămicile, cât și copiii au parte de diverse activități distractive. Astăzi, cel mai mic spectator avea numai o săptămână, iar cel mai mare, aproape trei ani, cert este că toți s-au bucurat de atmosfera creată. 

În interioul blocului de detenţie şi în curtea închisorii au fost amenajate spaţii de joacă pentru cei mici, iar mamele beneficiază de terapie psihologică, atât până la despărţirea de copil, cât şi după.

„Am fost foarte bucuroși că cei de la teatrul Municipal au fost foarte receptivi și au venit la noi în vizită, pentru că copiii nu sunt vinovați. Anterior au fost mai multe persoane și a fost desfășurată școala mamelor, împreună cu pediatrul instituției care vine aici de două ori pe săptămână, se fac diverse instruiri pentru mămicile care sunt însărcinate sau urmează să nască”, a menționat educatoarea serviciului de reintegrare socială, Natalia Cojocari.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în închisorile din Republica Moldova se află, în prezent, 307 femei. Vestea bună e că numărul mamelor care îşi ispăşesc pedeapsa împreună cu micuţii lor a scăzut semnificativ în ultimii ani, în prezent fiind doar cinci la număr.

Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.

Dubii privind integritatea unui magistrat al CA Centru: A fost invitat la audieri
Dubii privind integritatea unui magistrat al CA Centru: A fost invitat la audieri
/VIDEO/ În peste 100 școli din Moldova studiază mai puțin de 50 de elevi. Investițiile în aceste instituții, mai mari decât media pe țară
/VIDEO/ În peste 100 școli din Moldova studiază mai puțin de 50 de elevi. Investițiile în aceste instituții, mai mari decât media pe țară
/VIDEO/ Scumpiri în Postul Paștelui: Fasolea ajunge să coste cât carnea. Ce spun cumpărătorii
/VIDEO/ Scumpiri în Postul Paștelui: Fasolea ajunge să coste cât carnea. Ce spun cumpărătorii
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.