Provocările crizei energetice din Republica Moldova au fost discutate, astăzi, la Bruxelles de miniștrii de Externe din statele membre UE. Oficialii s-au arătat indignați de faptul că Rusia a lăsat stânga Nistrului fără gaz și au declarat că țara noastră trebuie să depună mai mult efort în combaterea dezinformării, în prag de alegeri parlamentare. Colega noastră Camelia Ciornocan, se află la Bruxelles și vine cu mai multe detalii.
27 de miniștri ai țărilor UE s-au reunit de dimineață în cadrul Consiliului Afacerilor Externe pentru a aborda subiecte ce țin de cele mai mari priorităţi în materie de securitate și apărare. Unul din subiectele centrale este războiul din Ucraina, în acest sens miniștrii de externe, cât și Kaja Kallas, înalta reprezentantă UE, s-au referit la necesitatea înăspririi sancțiunilor și presiunilor asupra Rusiei, pentru a contribui astfel la stoparea războiului din Ucraina.
Situația în care se află Republica Moldova în această perioadă, fiind afectată de una dintre cele mai puternice crize energetice, se află pe agenda discuțiilor. Se întâmpla după ce Rusia a oprit livrările de gaze spre regiunea transnistreana pentru a crea situații de destabilizare în țara noastră. Înainte de reuniune, unii miniștrii de externe și-au reiterat sprijinul pentru țara noastră în contextul aderării, dar și opinii despre eventualele provocări cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova la alegerile parlamentare din această toamnă.
„Moldova este o prioritate și noi felicităm Moldova pentru succesul de la referendum, dar și pentru introducerea viitorului european în Constituție. Suntem foarte indignați de modul în care Rusia a blocat livrările de gaze, dar în același timp guvernul Republicii Moldova a spus ca este gata sa ofere acest ajutor cetățenilor și să compenseze acesta creștere a prețurilor”, a subliniat ministra Afacerilor Externe din Letonia, Baiba Braze.
„Noi am văzut cum Rusia folosește resursele energetice pe post de armă, în așa situație a fost și Lituania 15 ani în urmă și știm cum funcționează. Ceea ce vedem acum în Moldova este aceeași strategie pe care Rusia a folosit-o si anterior. Acum vedem vedem o presiune directă pe guvernul pro european și demonstrează o implicare directă în viitoarele alegeri parlamentare. Noi vedem necesitatea de a continua sa susținem Republica Moldova sa facă fata acestor provocări”, a punctat ministrul Afacerilor Externe din Lituania, Kestutis Burdys.
Și dacă unii miniștri de Externe ai țărilor membre UE s-au axat mai mult pe criza energetică, alții au sugerat că Moldova ar trebui să pună mai mult accent pe combaterea valului de de dezinformare venit din partea Rusiei.
„Sper că Moldova implementează reforme pe care Guvernul Republicii Moldova să le folosească, inclusiv fondurile pe care le-a primit Moldova pentru dezvoltarea și evoluția în procesul de integrare europeană Estonia susține, de asemenea, Republica Moldova în ceea ce privește știrile false și dezinformarea. Sper că alegerile din această toamnă să se petreacă într-o manieră democratică”, a menționat ministrul Afacerilor Externe din Estonia, Margus Tsahkna.
„Noi susținem Moldova și aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit 148 de milioane de euro în susținerea refugiaților ucraineni din Republica Moldova. Asta înseamnă că opt milioane de euro dintre aceștia au fost dedicați în special pentru Moldova”, a subliniat comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Hadja Lahbib.