/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

9 luni de război în Ucraina: Frig, beznă și cadou macabru din Rusia pentru UE. Lukașenko ameninţă Ucraina cu distrugerea completă

missing
24 noiembrie 2022, ora 17:28

Atacurile rusești de miercuri au afectat grav capitala Ucrainei. Aproape 80% din locuitorii Kievului au rămas fără apă și fără electricitate. În acest context, Volodimir Zelenski a denunțat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene. Totodată, Kremlinul anunță că Ucraina poate pune capăt suferinței dacă îndeplinește cererile Rusiei, iar președintele belarus Alexandr Lukaşenko ameninţă Ucraina cu distrugerea totală.

UPDATE Statele Unite vor trimite Ucrainei încă 400 de milioane de dolari sub formă de asistență militară menită să ajute țara să se apere împotriva „atacurilor necruțătoare” ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice înainte de iarnă, a anunțat miercuri administrația Biden. Armele, munițiile, rachetele de apărare antiaeriană și vehiculele suplimentare, care vor fi scoase din stocurile Departamentului Apărării, vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu un bombardament aerian neîncetat, Rusia căutând să afecteze infrastructura critică pentru marile orașe.

UPDATE Vladimir Putin a fost întâmpinat cu proteste la Erevan, capitala Armeniei, unde s-a deplasat pentru summmitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

UPDATE Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie şi alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, scrie Reuters.

UPDATE Guvernul Germaniei este surprins de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul antiaerian Patriot, în condiţiile în care, deşi iniţial acceptase oferta Berlinului, Varşovia vrea acum staţionarea bateriilor de apărare aeriană pe partea ucraineană a frontierei.

UPDATE Forțele armate ale Rusiei au început să primească un lansator multiplu de rachete comparabil cu sistemele americane HIMARS, scrie Pravda.ru, citând un expert militar în acest sens, notează HotNews. Trupele Moscovei aveau 20 de lansatoare multiple Tornado-S înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie iar acum forțele rusești au început să primească noi „livrări active” ale acestor arme.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a transmis joi, 24 noiembrie, că Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui ”act provocator” pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit EFE.

UPDATE Kremlinul a negat din nou joi, 24 noiembrie, atacurile comise asupra civililor din Ucraina și a vorbit despre cum poate ”pune capăt suferințelor” populației Kievul, relatează Reuters. Întrebat cum poate fi reconciliată suferința populației civile din Ucraina cu pozițiile președintelui Vladimir Putin, Peskov a răspuns: ”Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”, potrivit Adevărul.

UPDATE Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărarea antirachetă din România. Acest test a fost efectuat la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidență breșele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, conform Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că sfârşitul războiului este responsabilitatea Ucrainei şi că, dacă nu se ”opreşte”, conflictul se va termina cu ”distrugerea completă” a ţării, relatează The Guardian, preluat de News.ro. În replică, consilierul ministrului ucrainean de Interne a spus că acesta este "teatrul absurdului".

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu mamele rezerviștilor chemați să lupte în Ucraina. Evenimentul va avea loc în ajunul „Ziua Mamei”, sărbătorită anul acesta pe 27 noiembrie, a informat serviciul de presă de la Kremlin, după cum relatează joi publicația rusă Vedomosti.

UPDATE Ucraina şi-a închis graniţele cu România şi Ungaria din cauza avariilor majore la sistemul energetic cauzat de bombardamentele armatei ruse. Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina a anunțat, joi, că punctele de trecere a frontierei cu România și Ungaria au fost închise.

UPDATE Angela Merkel afirmă că a vrut să organizeze discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, înainte ca acesta să invadeze Ucraina, dar că în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu îl va putea influența pe acesta până să părăsească funcția de cancelar, relatează Reuters.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus, joi, despre Boris Johnson că este „un mare prieten al Ucrainei”, înainte de a anunța că fostului premier britanic i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al capitalei Ucrainei, informează Sky News.

UPDATE Miniştrii de externe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor discuta, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la București, despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a declarat joi pe Twitter ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

UPDATE Rusia a generat un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a spus șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina, citat de Reuters.

UPDATE Liderul de la Paris susține că Republica Moldova, țară care are probleme cu aprovizionarea energiei electrice din cauza bombardamentelor ruse din Ucraina, nu va rămâne singură în această iarnă și va beneficia de sprijin internațional.

UPDATE Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) ar putea fi dizolvată dacă Rusia pierde războiul din Ucraina este din ce în ce mai populară, a declarat el în cadrul summitului organizat la Erevan (Armenia), potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Disperate să îşi salveze fiii şi soţii de pe frontul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra Kremlinului, în cea mai recentă manifestare a nemulţumirilor din ce în ce mai mari cauzate de război, a raportat Bloomberg.

UPDATE Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să îşi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE. Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental.

UPDATE Vladimir Putin pare să nu mai fie frecventabil nici măcar pentru aliații lui din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară formată de Rusia împreună cu mai multe state foste sovietice. În poza de grup de la începutul întâlnirii, ceilalți lideri autocrați s-au distanțat în mod vizibil de Putin, care, deși s-a așezat în mijloc, a rămas izolat, notează Digi24.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, e gata să meargă până în pânzele albe alături de Vladimir Putin și spune că distrugerea Rusiei înseamnă și distrugerea țării sale. Lukașenko a vorbit la Erevan, în Armenia, unde Belarus a preluat perședinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, discursul lui fiind redat de agenția de presă de stat Belta, notează Libertatea.

UPDATE Ungaria va achiziţiona de la Israel unul din cele mai moderne sisteme de radar din lume, a declarat miercuri seara pe postul de ştiri Hir TV ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, transmite MTI.

UPDATE Aproximativ 70 de prizonieri de război din Ucraina şi Rusia au fost eliberaţi în cadrul unui schimb stabilit de ucraineni şi ruşi, potrivit Sky News. Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit unui raport al Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancțiuni contra Rusiei, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters.

UPDATE O echipă medicală de la un spital din Kiev a terminat cu bine o operație pe cord făcută în timpul atacurilor aeriene care au lăsat orașul în beznă.

UPDATE Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.

UPDATE Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, susține că a trimis Parlamentului European un baros, în amintirea manierei macabre în care ar fi fost ucis unul dintre dezertorii grupului. Gestul vine în contextul în care, miercuri, instituția europeană a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, transmite The Moscow Times.

UPDATE Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au putut fi reconectate la reţeaua electrică, după ce au fost decuplate cu o zi înainte ca urmare a loviturilor masive ruse, a anunţat joi Ministerul Energeticii din Ucraina, informează AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP.

UPDATE Kremlinul a comandat în secret o serie de sondaje de opinie pentru a vedea care este atitudinea rușilor cu privire la războiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru Vladimir Putin, notează Digi24.

UPDATE Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru pace este să ne mărim sprijinul militar, economic și umanitar pentru Ucraina, până în acea zi în care ea va fi în măsură să negocieze de pe o poziție de forță, scrie istoricul britanic Timothy Garton Ash în The Guardian, citează Rador.

UPDATE "Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei", a fost reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova vizavi de rezoluția aprobată de Parlamentul European care recunoaște Rusia drept "sponsor al terorismului".

UPDATE Șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că schimbul de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni a fost o evoluție pozitivă în contextul „veștilor sumbre” privind loviturile rusești asupra Ucrainei. DiCarlo a încurajat părțile să continue schimburile și să respecte dreptul umanitar internațional în ceea ce privește prizonierii de război.

UPDATE Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Al Jazeera. „Ultimul incident (…) evidențiază situația din ce în ce mai precară și mai dificilă a siguranței și securității nucleare”, a transmis organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU, într-un comunicat de presă.

UPDATE Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproape 90% din orașul Lvov, au anunțat miercuri oficialii ucraineni, după noua serie de atacuri rusești care au lăsat fără electricitate o mare parte din țară, relatează CNN. Într-un comunicat transmis pe Telegram, primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a afirmat că întreruperile planificate, care au devenit regulate în timpul invaziei, vor continua din cauza infrastructurii energetice avariate de război, „astfel încât unele case ar putea rămâne fără electricitate”. De asemenea, apa și încălzirea au fost restabilite și toate serviciile orașului funcționează, a adăugat edilul.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, scrie ziarul ucrainean Ukrainskaia Pravda. „Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, miercuri, într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o. 

Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 272: Atac cu drone în Crimeea și avertizare din Israel pentru Rusia. Banca Mondială acordă un nou ajutor

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Sute de biserici date de comuniști Mitropoliei Moldovei ar putea reveni statului. Litigiul, la final
/VIDEO/ Sute de biserici date de comuniști Mitropoliei Moldovei ar putea reveni statului. Litigiul, la final

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

05 mai 2024, ora 21:53

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori, scrie Digi24. Rusia a lansat în noaptea de Paști 24 de drone Shahed, dintre care au fost doborâte 23, au spus duminică dimineață forțele aeriene ucrainene. Atacul a venit după ce, sâmbătă, loviturile rusești asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro și a orașului-port Odesa au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare și au avariat alte obiective de infrastructură, locuințe și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters. 

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor cu ocazia Paștelui, subiniind că poporul Ucrainei nu va îngenunchea, decât pentru a se ruga. Zelenski a transmis un mesaj video din faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde are loc o expoziție a mai multor artiști ucraineni. Zelenski a mai spus că Rusia a folosit sâmbătă opt rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva localităților și pozițiilor de pe linia frontului. Liderul de la Kiev a mai subliniat că țara invadatoare nu are nicio dorință de pace și că forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk. Cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că între 510.000 și 515.000 de combatanți ruși se află în prezent în Ucraina ocupată. 

UPDATE Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025 cu ajutorul de 61 de miliarde de dolari aprobat de Statele Unite și cu fonduri suplimentare din partea Occidentului, a declarat consilierul american pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru Financial Times, potrivit Kyiv Independent. 

UPDATE Forțele ucrainene au publicat pe 2 mai un videoclip despre care susțin că arată 42 de tancuri și vehicule militare rusești pe care le-au distrus pe o linie a frontului din regiunea de est Donețk. Imaginile sunt descrise de Ministerul ucrainean al Apărării ca fiind „drumul către iad”, transmite Business Insider. Videoclipul, publicat de Brigada 58 Motorizată a Ucrainei pe rețelele sociale, arată tancurile arse și distruse. „Se pare că în ultimele săptămâni, generalii lui Putin au făcut un sacrificiu pe scară largă zeilor lor infernali, trimițând la moarte și distrugere noi forțe și echipamente. Rezultatul, zeci de tancuri rusești și vehicule blindate arse”, este descrierea care însoțește imaginile, potrivit Libertatea.

UPDATE Noi „consilieri” militari ai regimului de la Kremlin, împreună cu echipamente și arme rusești au ajuns în Niger, în weekend, conform televiziunii de stat de la Niamey, în condițiile în care Rusia își consolidează prezența pe continentul african în stilul neocoloniale consacrat de gruparea Wagner, relatează The Moscow Times.

UPDATE În orașul ocupat de ruși Berdiansk din regiunea Zaporojie, Evgheni Ananievski, organizatorul unui centru de tortură, a fost omorât. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev a raportat această operațiune, scrie Ziare.com.

UPDATE Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Germania, spune că va livra anul viitor peste 1,1 milioane de obuze de artilerie. O bună parte din ele vor ajunge în Ucraina, inclusiv proiectile noi, cu o rază de până la 100 de km, notează Biziday.

UPDATE Legăturile dintre China şi Franţa reprezintă un model de coexistenţă şi cooperare paşnică între cele două ţări cu sisteme de guvernare diferite, a declarat duminică preşedintele chinez, Xi Jinping, la sosirea sa în Franţa cu ocazia aniversării a 60 de ani de relaţii bilaterale sino-franceze. Dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări aduce, de asemenea, „stabilitate și energie pozitivă într-o lume turbulentă”, a mai spus Xi Jinping, citat de agenția de știri chineză de stat Xinhua, la începutul primei sale vizite în Europa din ultimii cinci ani, notează Rador.

UPDATE Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie ale regiunii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui lider chinez care continuă să îşi afişeze sprijinul pentru Rusia, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este atât de nesăbuit încât să atace o țară NATO, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, într-un interviu pentru BBC World, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce priveşte astfel de operaţiuni - şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani - se adună dovezi ale unui efort mai agresiv şi mai concertat, potrivit evaluărilor din trei ţări europene diferite obţinute de Financial Times, scrie Mediafax. 

UPDATE Armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron solicită o actualizare a legăturilor economice ale ţării cu China, chiar în momentul în care liderul ţării, Xi Jinping, este aşteptat să se deplaseze în Franţa pentru o vizită de stat.

UPDATE ISW confirmă avansul trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka, în noaptea de 3 spre 4 mai, “probabil ca urmare a deciziei ucrainene de a se retrage din zonă”, în ziua anterioară, și evaluează că “este posibil ca Armata Ucraineană să fi decis să dea la schimb spațiu pentru timp, în așteptarea ajutorului SUA, în săptămânile următoare – o decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, mai arată ISW. Institutul mai consideră că, deși avansul trupelor ruse lângă Avdiivka este unul consistent, obiectivul lor final în acest sector de primă linie rămâne neclar, scrie Biziday.

UPDATE Un ofițer ucrainean din Donbas a executat mai mulți comandanți ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța. Incidentul a avut loc sâmbătă, 4 mai, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, unde un ofițer a împușcat comandanții regimentului 10 de tancuri al Forțelor Armate Ruse.

UPDATE Problemele cu zahărul au determinat autoritățile ruse să introducă de urgență o interdicție de export.Analistul rus Anatoli Nesmian a comentat situația. Motivul pentru interdicția de export a fost o creștere foarte bruscă a prețurilor, de două ori mai mare decât inflația. Oferta de astăzi nu poate satisface cererea, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a îndemnat conaţionalii să trăiască Paştele cu bucurie, iubire şi speranţa că binele învinge, mesajul fiind transmis în contextul provocărilor orchestrate de Moscova împotriva Chișinăului pe fundalul războiului din Ucraina.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va îndemna probabil pe preşedintele chinez Xi Jinping, care soseşte duminică într-o vizită la Paris, să reducă dezechilibrele comerciale şi să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE Adăugarea preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski pe „lista persoanelor căutate” de Kremlin arată „disperarea maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti”, a precizat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters și Agerpres.

UPDATE Peste doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte al Rusiei, scrie Sky News. Marţi, liderul rus va pune mâna pe o copie a Constituţiei şi va promite că o va respecta. El a obţinut o majoritate zdrobitoare în alegerile generale din Rusia la începutul acestui an, pe fondul unor acuzaţii generalizate de fraudare a voturilor, intimidare şi corupţie. Putin este deja cel mai longeviv lider rus (sau sovietic) de la Iosif Stalin încoace.

UPDATE Forțele ruse profită de un avantaj tactic pe frontul de la Avdiivka, unde continuă să facă presiuni. Potrivit experților militari, trupele Moscovei au realizat un avans tactic remarcabil la nord-vest de această localitate, încercând probabil să profite de „fereastra de timp” rămasă până la sosirea ajutorului militar din SUA pentru Ucraina. În același timp, forțele Moscovei continuă atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene, vizate fiind, de această dată, Harkov și Dnipro, scrie Libertatea.

UPDATE SUA se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să înceteze să le mai vândă combustibil nuclear, iar o interdicţie în aşteptare a importurilor din Rusia va contribui la creşterea capacităţii interne de procesare a combustibilului cu uraniu, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt în domeniul energiei nucleare, transmite Reuters, transmite News.ro. Senatul SUA a adoptat marţi o legislaţie care interzice importurile din Rusia, cea mai recentă mişcare a Washingtonului de a perturba capacitatea lui Putin de a finanţa invazia în Ucraina, care a început în 2022. Interdicţia, care este aşteaptată să fie semnată de preşedintele Joe Biden, va deveni efectivă la 90 de zile după promulgarea legii, deşi aceasta permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul problemelor de aprovizionare.

UPDATE „Atitudinea ostilă" a țărilor baltice a dus la ruperea majorității legăturilor lor cu Rusia, a transmis duminică ministerul rus de externe, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu „măsuri asimetrice”, transmite Reuters.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. „Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile”, a spus preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic. „O laudă specială merge la luptătorii brigăzii 110-a mecanizate separate pentru că astăzi au doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk”. Zelenski nu a oferit alte detalii despre incident, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat.

UPDATE În ciuda sancțiunilor, Rusia continuă să cumpere aproape două mii de componente diferite de fabricație străină pentru aeronavele miliatre . Acest lucru reiese dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Imagini filmate cu drona arată o nouă localitate ucraineană distrusă de lupte și rămasă pustie în timp ce forțele rusești încearcă să câștige teren în fața unei armate ucrainene lipsite de muniție, relatează The Associated Press (AP). Satul Oceretîne, situat în regiunea Donețk, a fost devastat de lupte în ultimele săptămâni. Imagini filmate cu drona obținute de AP arată clădiri distruse, fum ieșind din case și o localitate pustie. Trupele ruse au atacat localitatea cu artilerie, drone și bombe în tentativa de a respinge forțele de apărare lipsite de muniție. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat teren în zonă, dar a dat asigurări totodată că luptele continuă, notează Libertatea.

UPDATE Moscova a convins cetățeni cubanezi să se înroleze în forțele armate ruse cu salarii de aproximativ 2.000 de dolari pe lună, plus oferirea de pașapoarte rusești la câteva luni după ce se înrolează, potrivit unei investigații BBC.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de atac Su-25 rusesc deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seară, notează HotNews.

UPDATE Washingtonul mizează pe sosirea ajutorului militar pentru a-i ține pe ruși în frâu, în timp ce Kievul admite că războiul nu se poate încheia cu o victorie. Strategia Parisului și presiunile asupra lui Xi vor conta înainte de conferința din Elveția, dar factorul decisiv rămâne timpul, se precizează într-o analiză realizată de Corriere della Sera despre războiul din Ucraina, scrie G4media.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că Moscova nu are nicio dorință de pace. „Rusia nu va lăsa Ucraina în pace decât dacă va fi forțată", a spus el în discursul său video de aseară. Summitul mondial pentru pace care va avea loc în Elveția în iunie - fără Rusia - „trebuie să reușească", a declarat președintele ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 4 spre 5 mai, invadatorii ruși au lansat peste 20 de drone kamikaze de tip Shahed. Apărătorii ucraineni au distrus aproape toate dronele inamice. Comandamentul militar a precizat că invadatorii au folosit, în total, 24 de drone de atac. „Noaptea trecută, invadatorii ruși au atacat încă o dată Ucraina, folosind 24 de drone de tip Shahed. 23 de drone de atac au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” – a informat Statul Major. Forțele Aeriene ale Ucrainei, de asemenea, au transmis că dronele au fost doborâte în în trei regiuni: Harkiv, Herson şi Dnipropetrovsk. Potrivit comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleşciul, ruşii au atacat din direcțiile de nord și de sud, folosind 24 de drone Shahed-131/136. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk și din Crimeea. „Atacul aerian al inamicului a fost respins de unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei” – se arată în declarația generalului, scrie Rador.

UPDATE Vladimir Putin și o mulțime de alți credincioși din Moscova au participat la slujba de Paște ținută de șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susținător fervent al liderului rus și al războiului său din Ucraina, notează HotNews.

UPDATE Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor. Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente - cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Volodimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko, scrie Digi24.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis sâmbătă seara, în ajunul Paștelui, că în cursul zilei armata Federației Ruse a lovit Odesa cu o rachetă Iskander, a tras la Harkov cu un sistem de rachete antiaeriene S-300 și a încercat să țintească Nipro-ul cu rachete Kh-59/Kh-69, scrie Ukrainskaia Pravda. În replică, pe parcursul zilei, aviația ucrainean a lovit 7 zone de concentrare a personalului militar rus, 3 puncte de control, 2 complexe de rachete antiaeriene și 1 depozit de muniții al inamicului.

UPDATE Armata ucraineană a estimat că forțele Moscovei au pierdut ieri: 860 de soldați, 9 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 37 diferite vehicule și 4 echipamente speciale, notează HotNews.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk a declarat că aproximativ 510.000 - 515.000 de militari ruși sunt desfășurați în prezent în Ucraina ocupată.

 

UPDATE Kristina Kimaciuk, inspector ucrainean pentru arme care lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează muniția folosită în război pentru a afla cum a fost fabricată, a studiat epava unei rachete nord-coreene și a concluzionat, după ce a analizat sutele de componente, că „are cea mai recentă tehnologie occidentală, cu piese produse în SUA și Europa”, relatează BBC. Coreea de Nord vinde rachete în Rusia și profită pentru a-și testa capabilitățile într-un război real, cel din Ucraina, scrie Libertatea.

UPDATE O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia. Viaceslav Gladkov a declarat că 30 de case și 10 mașini au fost avariate, fără a preciza sursa exploziei. Răniții au fost duși la spital cu răni de schije inclusiv la cap și față, a spus el. El a spus că a fost „miraculos” că nimeni nu a murit în incident. Belgorod este situat în apropierea graniței cu Ucraina, vizavi de orașul Harkiv din nord-estul ucrainei, scrie AlephNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram