/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

social

Oameni trași pe sfoară și tărăgănări în judecată! Cum se eschivează un afacerist din Hâncești de la plata datoriilor

02 decembrie 2022, ora 17:10

De cinci ani bate pragurile instanțelor de judecată și birourilor executorilor judecătorești pentru a-și recupera banii dați cu împrumut unui om de afaceri din raionul Hâncești. A suferit mai multe intervenții chirugicale costisitoare în afara țării și spera că va primi datoria măcar în acele clipe grele prin care a trecut familia sa, dar nu i-a fost întors măcar un leu. 

Astăzi vine în cârjă la judecată, pentru a-și face dreptate, dar procesul este tărăgănat invocându-se diverse pretexte. Este povestea lui Vasile Buza, originar din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, care i-a împrumutat bani consăteanului său Gheorghe Țurcanu. În timp ce refuză să întoarcă datoriile, Țurcanu își dezvoltă afacerile, fiind prezentat de autoritățile locale din Hâncești drept un antreprenor de succes.

Acum 7 ani, Gheorghe Țurcanu a luat mai multe împrumuturi de la consăteanul său Vasile Buza, cu care avea o prietenie mai veche. Potrivit unui contract de împrumut, semnat de cei doi în decembrie 2015 și prezentat în instanța de judecată ca probă, datoria a ajuns la 112 mii de euro.

Deoarece nu i-a întors banii la timp, în mai 2017, Vasile Buza s-a adresat în instanța de judecată pentru a încasa datoria. Judecătoria Hâncești l-a obligat pe Gheorghe Țurcanu să-i plătească lui Buza cele 112 mii de euro împrumutate, plus penalități pentru întârziere, în total 124 375 euro. Curtea de Apel Chișinău nu a admis recursul depus de Țurcanu și astfel decizia primei instanțe urma să fie executată.

De atunci, au trecut 5 ani, iar datornicul nu a întors niciun leu, chiar dacă a fost informat că Vasile Buza are grave probleme de sănătate și urma să fie operat peste hotare.

Vasile Buza: „DomnulȚurcau m-a rugat să-i împrumut bani pentru că îi trebuie la un medic. I-am împrumutat, pe urmă iar i-am împrumutat, pentru că mi-a spus că  sunt chestiuni serioase. I-am tot împrumutat până la suma dată. Mi-a spus că îmi întoarce datoria și eu știam precis că are de unde întoarce. Are fabrica din deal, are fabrica de copt pâine, are livada de pruni, are iazul din vale cu acareturi. Cum poți să nu-i împrumuți, cu atât mai mult că noi suntem vecini cu vilele? Nu mi-a întors până în ziua de azi Țurcanu. Știind faptul că am fost trimis la operație în Germania, nu mi-a dat un leu. Și la a doua operație în București nu mi-a dat nicio copeică de una. Am venit de la București în cârjă și azi umblu în cârjă și-i tot cerșesc ca un cerșetor banii mei”.

De-a lungul anilor, Vasile Buza a bătut și pragurile oficiilor mai multor executori judecătorești, care au inițiat proceduri de executare silită a deciziei Judecătoriei Hâncești din 2017, dar deocamdată fără succes. A fost aplicat sechestru pe bunurile imobile care-i aparțin lui Gheorghe Țurcanu, însă la averea acestuia există mai mulți pretendenți.

După cum s-a aflat ulterior, Gheorghe Țurcanu a împrumutat sume mari de bani și de la alte persoane, care la fel încearcă să-și recupereze banii prin instanțele de judecată având deja titluri executorii. Cei care își așteaptă banii se plâng că au fost trași pe sfoară și îl bănuiesc pe Țurcanu de escrocherie.

Vasile Buza: „Nici nu m-am gândit că până la urmă Gheorghe Țurcanu poate fi un escroc, pentru că, fără ca eu să știu, Țurcanu a mai împrumutat de la cineva bani. Pe urmă a mai împrumutat, fără ca să-mi întoarcă mie datoria. Las să-mi de ac enu mi-ar da, numai să-mi dea. Las` să-mi dea din pădurea de salcâm de lângă vilă și o parte din bani, pentru că pădurea ceea nu acoperă nici pe departe suma de 120 de mii de euro. Las` să-mi dea orice”.

Litigiile altor persoane care i-au dat bani cu împrumut lui Țurcanu

Instanțele de judecată au emis mai multe decizii prin care antreprenorul Gheorghe Țurcanu din Ciuciuleni a fost obligat să întoarcă datorii de milioane.

Potrivit unei încheieri a Judecătoriei Hâncești, emisă în ianuarie 2019, Țurcanu a împrumutat 40 de mii de euro și 10 mii de dolari de la Nicolae Pascali. O recipisă care atestă datoria a fost semnată în februarie 2016. Cei doi încheiase o tranzacție de împăcare prin care Gheorghe Țurcanu s-a obligat să întoarcă datoria în tranșe, dar nu și-a respectat obligațiunile.

În iunie 2019, executorul judecătoresc s-a adresat în instanță cerând să-i fie aplicată lui Țurcanu interdicția de a părăsi țara pe un termen de 6 luni, deoarece nu întoarce datoriile. Demersul a fost admis de Judecătoria Hâncești.

Un alt litigiu există între Gheorghe Țurcanu și Ion Ciobanu care a cerut în instanță achitarea unei datorii de 58 de mii de euro. Potrivit unei decizii de judecată, Ciobanu a dat bani cu împrumut în august 2016, iar Țurcanu urma să-i plătească lunar o dobândă de 1% și să-i restituie toată suma într-un an, până în octombrie 2017.

În august 2021, Judecătoria Hâncești a recunoscut legalitatea unei tranzacții prin care soția lui Gheorghe Țurcanu i-a oferit o mașină lui Ciobanu din contul datoriei, evaluată la 17 mii de euro. Totodată, instanța l-a obligat pe Țurcanu să plătească 41 de mii de euro, suma rămasă din împrumutul de 58 de mii de euro luat de la Ion Ciobanu în anul 2016.

Sume enorme de bani încearcă să-și întoarcă și omul de afaceri Nicolae Pagu care i-a oferit împrumuturi lui Țurcanu. În noiembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Hâncești prin care s-a acceptat exercitarea dreptului de ipotecă în folosul lui Nicolae Pagu. Mai multe bunuri imobile gajate de Țurcanu urmau a fi vândute pentru a întoarce datoriile. Din decizia de judecată reiese că Pagu i-a împrumutat lui Țurcanu 10 milioane de lei și 50 de mii de euro.

Cei doi mai sunt implicați într-un litigiu ce vizează companiile pe care le administrează. Nicolae Pagu, beneficiarul firmei Nicoleta-Lux cere în instanță încasarea unei datorii de la SRL Tanixcom aflată în proprietatea lui Gheorghe Țurcanu. Suma cerută depășește 10 milioane de lei - împrumuturile restante și penalitățile de întârziere. În prezent, Nicolae Pagu și Gheorghe Țurcanu se află în proces de judecată la Curtea Supremă de Justiție.

Împărțirea averii și tărăgănările în judecată

Pentru a putea executa silit decizia instanței de judecată emisă încă în anul 2017 în favoarea lui Vasile Buza, executorul judecătoresc Iacob Miron, s-a adresat din nou în judecată, cerând să fie stabilite cotele părți ideale ale lui Gheorghe Țurcanu în toate bunurile asupra cărora a fost aplicat sechestru. Averea urmează a fi împărțită între soții Țurcanu câte jumătate cotă-parte pentru fiecare. Abia după asta, bunurile ajunse sub sechestru vor putea fi vândute pentru a întoarce datoriile lui Gheorghe Țurcanu față de toți creditorii.

Dosarul se află pe rol la Judecătoria Hâncești, în procedura magistratului Ion Dadu, dar procesul se tărăgănează. O ședință de judecată planificată în iunie 2022 a fost amânată, deoarece magistratul s-a aflat în concediu de boală. Următoarea ședință a fost planificată abia peste 4 luni, pentru 1 noiembrie curent. 

Întrebat de ce a făcut o pauză atât de mare între ședințe, judecătorul Ion Dadu a motivat că a fost bolnav, iar ulterior a avut concediu anual.

Pe 1 noiembrie, ședința de judecată nu s-a desfășurat. Deși a avut la dispoziție 4 luni, Gheorghe Țurcanu și-a schimbat avocatul chiar în dimineața acelei zile. Noul apărător a cerut timp pentru a face cunoștință cu dosarul.

Reporter TV8: -De ce nu a venit clientul dvs?

Radu Dubceac, avocat:  – Sunați, discutați. 

Reporter TV8: – Dar dvs puteți să ne spuneți, cum ați reușit dimineață să semnați un mandat cu clientul?

Radu Dubceac: – Cum? A venit persoana, dl Țurcanu. M-a anunțat că are proces la 09.45, cu vreo 20 de minute înainte. Am acceptat. Urmează să fac cunoștință cu dosarul și să-l reprezint. 

Reporter TV8: – Nu l-ați întrebat de ce nu vine împreună cu dvs la ședință? 

Radu Dubceac: – Nu.

Vasile Buza se arată îngrijorat de faptul că datornicul găsește tot felul de tertipuri pentru a tărăgăna procesele de judecată și consideră că autoritățile ar trebui să intervină altfel pentru ca cetățenii aflați în situații similare să-și poată primi banii în baza deciziilor executorii pe care le-au obținut.

Vasile Buza: „Eu nu puteam să-mi închipui că așa ceva se putea întâmpla într-un stat de drept. Cu 7 ani în urmă i-am dat bani, ca sătean și vecin și fuge. Are cu ce se achita. Fuge, pentru că-i vinovat. Dar cum să nu fie vinovat, dacă eu i-am împrumutat bani și am și contract cu dânsul? El nu are simț și nu are nicio răspundere. Și organele care sunt, eu consider că trebuie să ia măsuri mai stricte cu așa oameni. Să nu ne poarte pe drum pe mine și pe alții. Eu merg în cârjă, cu două operații la cap”.

Ședința amânată pe 1 noiembrie, urma să fie desfășurată pe 1 decembrie, dar avocatul lui Gheorghe Țurcanu a cerut iarăși o amânare, prezentând un buletin de boală.  

Hotărâre într-o cauză similară, emisă de același judecător 

În timp ce ședințele de judecată în cazul Buza versus Țurcanu, pentru determinarea cotelor părți din bunurile imobile ajunse sub sechestru, sunt amânate pe bandă rulantă, la Judecătoria Hâncești a fost deja emisă o decizie într-un dosar similar.

Tot magistratul Ion Dadu, pe 20 iulie 2022, a emis o hotărâre în acțiunea civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Nicolae Pascali către Gheorghe Țurcanu. Judecătorul a dispus să fie determinate pe cote-părți bunurile imobile proprietate comună în devălmășie a soților Țurcanu, câte jumătate cotă-parte pentru fiecare.

Țurcanu nu vine la ședințele de judecată și evită să ofere explicații

Recent, Gheorghe Țurcanu a fost invitat și la biroul executorului judecătoresc Iacob Miron, pentru a purta discuții cu Vasile Buza despre datoriile ce urmează a fi încasate. Țurcanu s-a prezentat la ora stabilită, dar ajuns la intrarea în clădirea în care își are sediul executorul, a fugit la vederea echipei TV8.

Intenționam să-i solicităm un comentariu vizavi de acuzațiile care i se aduc, precum că ar fi admis o escrocherie, împrumutând sume mari de bani de la diverse persoane, însă Țurcanu a refuzat să discute.

Își dezvoltă afacerile în pofida datoriilor

În timp ce în instanțele de judecată se află mai multe litigii pentru a-l obliga pe Gheorghe Țurcanu să întoarcă datorii de milioane de lei, acesta își diversifică afacerile. Anul trecut, Țurcanu se lăuda că dezvoltă o afacere turistică.

Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul Consiliului Raional Hâncești, pe 14 aprilie 2021, vicepreședinta raionului Valentina Manic și șefa Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră Elena Nichifor au întreprins o vizită la câteva întreprinderi din satul Ciuciuleni, printre care și SRL Tanixcom, care aparține lui Gheorghe Țurcanu. Omul de afaceri a prezentat frigiderul de păstrare a fructelor pe care îl deține, cu o capacitatea de 300 de tone.

În cadrul aceleiași vizite, Țurcanu a declarat că urmează să lanseze o afacere de turism. Într-un proiect susținut de USAID, planifica să deschidă o „pensiune atractivă cu cazare, amplasată la marginea Codrilor, într-un frumos decor peisagistic”.

În 2018, numele lui Gheorghe Țurcanu a figurat într-o anchetă publicată de portalul ecopresa.md care scria despre investiția ratată a 3 milioane de lei într-un sistem de aprovizionare cu apă a satului Ciuciuleni. Proiectul finanțat din Fondul Ecologic Național a eșuat după ce mai mulți afaceriști locali ar fi săpat iazuri alimentate din izvoarele râului Cogâlnic. Ecopresa scria despre iazurile ce aparțin lui Gheorghe Țurcanu și cele 13 hectare de teren pe care le deține familia sa în zona râului Cogâlnic.  

Casele construite pe albia râului Cogâlnic de soții Maria și Gheroghe Țurcanu  (sursa: ecopresa.md)

 

/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”

missing
08 mai 2024, ora 22:51

Clădirea Parlamentului a fost iluminată, în această seară, în culorile drapelului Uniunii Europene. Acțiunea este prilejuită de Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai.

„Iluminarea clădirii instituției parlamentare în culorile drapelului UE reprezintă un gest simbolic de apartenență la familia europeană. Împreună celebrăm Moldova Europeană!”, a declarat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Recent, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării noastre în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova. Prin intermediul acestei Declarații, deputații fac apel către întreaga societate la unitate și solidaritate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre, în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în anul 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram