/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

Război în Ucraina, ziua 287: Zelenski acuză Rusia de ecocid, iar Putin anunță creșterea riscului atomic. Papa: „Istoria se repetă”

missing
07 decembrie 2022, ora 22:06

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 287. În trei baze aeriene ruseşti au fost loc explozii începând de luni, iar Kremlinul spune că ar fi vorba despre atacuri ucrainene cu drone şi promite să se răzbune, în timp ce SUA reamintesc că nu sunt de acord ca Ucraina să atace ţinte din Rusia. Washingtonul a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

Papa Francisc a comparat miercuri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu 'operaţiunea Reinhardt', planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, iar șeful NATO susține că Rusia încearcă să „înghețe” războiul. Totodată, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, acuză Rusia de ecocid, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susține că pericolul unei confruntații nucleare este în creștere.

UPDATE Un videclip cu o parte din ajutorul acordat de SUA pentru Ucraina a fost publicat pe Internet. Potrivit presei, ar fi vorba despre peste 37 de blindate de model M1117, din totalul celor 250 de unități promise, care erau transportate pe calea ferată din portul Constanța.

UPDATE Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat miercuri, 7 decembrie, un raport care analizează 441 de ucideri ale civililor în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernigău şi Sumî.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că pericolul nuclear este în creștere, dar Rusia vede această armă doar ca una folosită doar în caz de apărare.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri, 7 decembrie, un ”ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP.

UPDATE Scrisorile-capcană trimise ambasadelor ucrainene din Europa purtau adresa reprezentanţei auto Tesla din Germania şi majoritatea au fost expediate din oficiile poştale fără supraveghere video, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele, folosind toate mijloacele disponibile. Putin a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei sesiuni televizate a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, în cadrul căreia a reclamat faptul că Occidentul tratează Rusia ca o ţară de categoria a doua, care nu are dreptul de a exista, notează Rador.

UPDATE Kremlinul a transmis miercuri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns marţi la un acord, este "ostil" faţă de Rusia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Autoritățile ucrainene anunță că localitatea Kurahove, aflată în apropierea forntului, a fost ținta unui atac din partea armatei ruse. În urma deflagrației, cel puțin 8 civili au murit, iar alți 5 au fost răniți.

UPDATE Moscova a oferit prima sa reacție cu privire la lovitura de stat din Germania, în urma căreia un grup format din figuri de extremă dreapta şi foşti militari plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului, Reichstag-ul, şi să preia puterea.

UPDATE Vitali Klitschko, primarul capitalei Kiev, a anunțat că autoritățile locale nu-și asumă niciun risc și vor lucra zi și noapte pentru a fi pregătite pentru atacuri critice asupra infrastructurii energetice. Într-un interviu oferit The Guardian, el a subliniat că se pregătesc pentru ce e mai rău și speră la ce e mai bine pentru această iarnă.

UPDATE Istoricii militari vor studia războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei mult timp, dar la capitolul cum nu trebuie să lupți, scrie „Washington Post“.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 44 de ani, a fost desemnat Personalitatea Anului de către revista TIME, renumitul săptămânal american care apare din 1923. Fost comendiat, actor, scriitor și producător, Zelenski este președinte din 2019, scrie CNN.

UPDATE Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au fluctuat miercuri dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creşterea cererii de gaze şi va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze ruseşti, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

UPDATE Rusia a început să îşi întărească şi extindă poziţiile defensive de-a lungul frontierei recunoscute internaţional cu Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării britanic, în cel mai recent raport al serviciilor sale de informaţii, transmite dpa.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și putea pregăti armata pentru un nou atac la începutul anului viitor. Condițiile pentru o soluționare pașnică a războiului „nu există acum”, a declarat șeful NATO în cadrul unui eveniment găzduit de Financial Times, citat de The Guardian, după săptămâni de speculații cu privire la posibilitatea unor discuții diplomatice.

UPDATE Armata ucraineană susţine că în cursul nopţii a doborât 14 drone fabricate în Iran şi folosite de ruşi pentru a ataca ţinte din Ucraina.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că Occidentul se alimentează în continuare cu speranța că va învinge Rusia pe câmpul de luptă. Diplomatul a făcut această declaraţie în cadrul Forumului internațional Lecturile Primakov - relatează Agenţia de presă TASS.

UPDATE Un fost deținut rus, care a fost eliberat din penitenciar și trimis la război în Ucraina, a dezertat și a deschis focul asupra polițiștilor din Novoșahtinsk, în regiunea Rostov.

UPDATE Pentru că orașul Harkov este supus continuu atacurilor rusești, localnicii împodobit bradul în stațiile de metrou. „Acest oraș nu va fi învins“, spun ucrainenii.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Europa nu este încă în măsură să-și protejeze interesele. El a făcut aceste anunț în timpul unui discurs susţinut la Forumul internațional Lecturile Primakov, transmite Agenţia de presă RIA, potrivit Rador.

UPDATE Occidentul dă tot mai des semnale că vrea o pace negociată în Ucraina. Asta resimte și Volodimir Zelenski, care are o poziție tranșantă în acest sens. Ucraina și lumea liberă nu ar trebui să-și schimbe obiectivele pe fondul declarațiilor Federației Ruse despre negocieri, în condiţiile în care Moscova vrea pur și simplu "să ia o pauză" - suţine preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Rador.

UPDATE Papa Francisc a comparat miercuri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu ‘operaţiunea Reinhardt’, planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, transmite agenţia de presă ANSA. ”În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această operaţiune a condus la exterminarea a aproape două milioane de persoane, majoritatea de origine evreiască. Fie ca amintirea acestui eveniment oribil să dea naştere unor decizii şi acţiuni pentru pace. Istoria se repetă. Vedem ce se întâmplă acum în Ucraina. Să ne rugăm pentru pace”, a spus suveranul pontif. Implementarea ‘operaţiunii Reinhardt’ în 1942 şi 1943 în taberele de exterminare de la Belzec, Sobibor şi Treblinka a dus la uciderea a circa 1,7 milioane de evrei şi a unui număr necunoscut de polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici, notează Cotidianul.ro.

UPDATE Un accident care a implicat un camion militar și un microbuz civil a avut loc în districtul Șahtiorsk din regiunea Donețk (controlat de separatiști). Șaisprezece persoane au fost ucise și trei rănite au fost internate la spital, transmite Nexta.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță că peste 70 de rachete folosite pentru lansatoarele HIMARS și două instalații MLRS au fost distruse, după o lovitură asupra unui depozit de la un combinat metalurgic din Krivoi Rog, regiunea Dnepropetrovsk.

UPDATE Ministerul român al Finanțelor a publicat, marți, în transparență decizională proiectul de buget pentru anul 2023. Într-unul din documentele oficiale, cel referitor la situația macroeconomică, este menționat războiul din Ucraina, însă, este folosită expresia propagată de oficialii ruși și propaganda de la Kremlin: „operațiunea specială din Ucraina”, notează Digi24.

UPDATE Oraşul ucrainean Dnipro (centru) va demonta monumentele dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice şi le va transporta la adăpostul municipal de câini, a informat marţi primarul localităţii, Boris Filatov, transmite EFE.

UPDATE Serviciile de securitate de la Kiev desfășoară un nou val de percheziții la instituțiile subordonate mitropoliei Moscovei din regiunea Cerkask, Volînsk și Herson.

UPDATE Prin trimiterea de drone la două baze aeriene ruseşti situate la sute de kilometri de frontiera sa, Ucraina şi-a oferit o victorie de importanţă simbolică, demonstrându-şi în special capacitatea de a compensa superioritatea aparentă în armament a inamicului său, comentează marţi France Presse într-o analiză.

UPDATE „Nemulțumirea față de activitățile conducerii militaro-politice din Belarus este în creștere în rândul personalului militar al serviciului de frontieră și al forțelor armate ale acestei țări, din cauza amenințării de a trage republica într-un război cu Ucraina”, se arată într-un raport al spionajului militar ucrainean.

UPDATE Prima doamnă Olena Zelenska şi alte şapte femei ucrainene au fost incluse în lista „100 de femei din 2022”, un proiect BBC care celebrează succesele în diverse domenii ale vieţii, notează Mediafax.

UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a afirmat că Rusia, fără puterea nucleară pe care o deține în prezent, ar fi fost distrusă.

UPDATE Autorităţile regionale au fost avertizate de cele centrale să ia în considerare suspendarea operaţiilor neesenţiale până la stabilizarea aprovizionării cu energie în Ucraina, potrivit Sky News.

UPDATE Șeful Serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia aproape și-a epuizat arsenalul de rachete de înaltă precizie și că, până în prezent, Moscova nu a primit rachete balistice din Iran, informează CNN. Kirilo Budanov a spus, la televiziunea ucraineană, că stocurile de rachete de înaltă precizie ale rușilor „se apropie deja de sfârșit". „Cu toate acestea, după cum vedem, au decis să meargă până la capăt, până la zero, ceea ce, de fapt, este foarte rău pentru însăși Federația Rusă, iar militarii de acolo sunt conștienți de această problemă", a adăugat el.

UPDATE „În asistența macrofinanciară pentru Ucraina, facem totul pentru a ne asigura că fondurile sunt plătite încă din ianuarie, cu orice preţ. Vom face totul pentru că trebuie făcut”, a spus ministrul ceh al economiei, Zbynek Stanjura (actuala președinție a UE). Noua evaluare a Comisiei cu privire la reducerea fondurilor pentru Ungaria va trebui să ajungă până la sfârşitul săptămânii, astfel încât să fie examinată de ambasadorii celor 27 (Coreper) săptămâna viitoare. „Ca ultimă soluție, am putea organiza un Ecofin extraordinar, dar cu siguranţă nu săptămâna viitoare”, a adăugat el, notează Mediafax.

UPDATE Deficitul de energie în Ucraina după bombardamentele din această săptămână este de 19%, a anunţat marţi premierul ucrainean, Denîs Șmîhal.

UPDATE Cadavrele a 49 de soldaţi ucraineni care au murit în luptă au fost returnate la Kiev. Comisarul pentru oameni dispăruţi, Oleg Kotenko, l -a făcut cunoscut. Ucrainska Pravda prezintă ştirea.. "Biroul meu împreună cu poliţia, el face tot posibilul pentru a reveni cât mai multe corpuri", a specificat el, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a lansat până acum, în ultimele 8 săptămâni, opt valuri succesive de atacuri în masă cu rachete de croazieră asupra orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei. Deși ucrainenii nu pot prezice cu exactitate momentul viitorului atac, pregătirea pentru un astfel de bombardament durează mai multe zile. Totodată, armata rusă nu are capacitatea de a lansa în fiecare zi valuri de rachete asupra obiectivelor ucrainene, informează Ukrinform.

UPDATE Cea mai rapidă cale prin care războiul ucrainean se încheie este ca Rusia să retragă trupele dislocate după invazia sa din februarie, a declarat marți secretarul de stat adjunct al SUA, potrivit Reuters.

UPDATE Bărbații mobilizați de Vladimir Putin și trimiși pe frontul din Ucraina au ajuns să mănânce porumb cules din câmpurile nerecoltate de localnici. Rudelor acestora le trimit pachete la fiecare două săptămâni pentru a compensa lipsa de provizii din partea armatei. Cu toate acestea, bărbaților le lipsește și îmbrăcămintea rezistentă la intemperii și muniția pentru arme, scriesibreal.org, potrivit ziare.com.

UPDATE O altă unitate de detenţie ilegală folosită de ocupanţii ruşi a fost descoperită în apropierea oraşului Herson, a anunţat Parchetul General, marţi seara.

UPDATE Rusia își confirmă disponibilitatea pentru negocieri cu scopul eliminării motivelor, care au forțat-o să lanseze operațiunea militară specială în Ucraina, a declarat, marți, în timpul ședinţei Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul permanent al Rusiei la această organizație mondială, Vasili Nebenzia, relatează Rador. 

UPDATE Rusia dă semne că schimbă strategia în atacurile din Ucraina. Forțele ruse "aplică lovituri masive" în Ucraina, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, informează Rador.

UPDATE Europa ar putea trece peste iarna aceasta fără a opri alimentarea cu gaze, în ciuda reducerii aprovizionării rusești, au declarat analiştii pentru AFP. Reducerea progresivă a Rusiei a livrărilor de gaz către Europa prin conducte a declanșat un război de licitații pentru gazul natural lichefiat (GNL), ducând la prețuri mult mai mari, notează HotNews.

UPDATE Belarus intenționează să deplaseze miercuri și joi echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că sunt teste privind răspunsul său la posibile acte de terorism, a transmis agenția de știri de stat BelTA.

UPDATE Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

UPDATE Polonia a anunţat marţi, 7 decembrie, că va accepta pe teritoriul său bateriile de rachete Patriot propuse de Germania, după ce Varşovia sugerase anterior ca acestea să fie trimise în Ucraina.

UPDATE Condamnatul Viktor Sevalnev, care a condus cea de-a 7-a companie de puști motorizate a așa-zisei miliții a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul Ucrainei, și-a sunat soția, Lilia, pe 20 noiembrie, și i-a spus că urmează să fie luat de la spital, unde fusese internat cu o rană la față și să fie împușcat pentru că soldații companiei sale au dezertat. Înregistrarea acestei conversații dintre Sevalnev și soția sa și alte materiale au fost furnizate publicației The Insider de Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

„Astăzi sunt eu, mâine e altul, asta-i tot. Suntem doar materiale letale. Ministerul Apărării împușcă oameni. Ei știu că suntem morți și nu le pasă. Aș vrea să mă întorc unde am fost, dar nu mă lasă. Dacă aș fi știut că acesta este războiul... Numele meu este Viktor Anatolievici Sevalnev, născut pe 27 septembrie 1979. Nu trimiteți oameni aici, e suficient. Ei vor să omoare pe toată lumea” - acesta este ultimul mesaj pe care Sevalnev l-a transmis prin intermediul soției sale, scrie Adevarul.

UPDATE În urma unui bombardament rusesc asupra orașului Donețk de marți, 6 decembrie, a fost ucisă propagandista rusă Maria Pirogova, care era „deputat” al așa-zisului parlament al „DPR” (Republica autoproclamată Donețk).

UPDATE Statele Unite au aprobat să vândă suplimentar Poloniei 116 tancuri de luptă americane Abrams şi alte armamente grele pentru un total de 3,75 miliarde de dolari, după ce au mai achiziţionat 250 în aprilie, a anunţat marţi, 6 decembrie, Departamentul de Stat american.

UPDATE La o zi după ce dronele Războiului Rece au lovit obiective militare aflate în mijlocul Rusiei, alte două proiectile au fost lansate marți către un depozit de combustibil, aflat în regiunea Kursk, la 120 de kilometri de granița cu Ucraina „Capacitatea Ucrainei de a lovi departe, în interiorul Rusiei, este o reușită semnificativă nu doar din punct de vedere militar”, a declarat Max Bergmann, fost diplomat american și expert în securitatea europeană și rusă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, citat de New York Times.

UPDATE Serviciile de securitate din Ucraina combat mafiile rusești implantate în Odesa, oraș-port cosmopolit și răscruce a traficurilor de tot soiul. Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în plata Moscovei, ca un soi de o a cincea coloană susceptibilă să lovească din spate, scrie Le Monde.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bakhmut pe 5 și 6 decembrie, dar nu au reușit să încercuiască orașul. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se concentrează pe îmbunătățirea pozițiilor lor tactice în jurul Bakhmutului și au efectuat atacuri la sol în Bakhmut; la nord de Bakhmut, în Bilohorivka, Soledar, Berestove, Verkhnokamianske, Bakhmutske și Andriivka; și la sud de Bakhmut în Opytne, Kurdyuimivka, Yakovlivka și Klishchiivka pe 5 și 6 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 5 decembrie că zona Bakhmut se confruntă în prezent cu cele mai intense bătălii pe linia frontului, dar că forțele ucrainene își păstrează apărarea și provoacă pierderi maxime forțelor ruse.

UPDATE Rusia a declarat marţi că agreează ideea SUA cu privire la necesitatea unei păci juste şi durabile în Ucraina, dar a minimizat perspectiva unor negocieri până când nu-şi va atinge obiectivele "operaţiunii sale militare speciale" în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a vizitat marți pe soldaţii din apropierea frontului, în estul Ucrainei și a mulțumit tuturor celor implicați în efortul de război, pentru a marca astfel Ziua Forțelor Armate ale țării, informează Rador. „Acesta este anul Forțelor Armate ale Ucrainei. Este timpul Forțelor Armate ale Ucrainei. Toată lumea știe cine sunt apărătorii țării noastre. Cineva și-a dat titlul de a doua armată din lume. Totuși, întreaga planetă poate vedea astăzi cine este prima armată. Toată lumea vede puterea, tăria, abilitățile și standardele înalte de luptă ale forțelor noastre”, a declarat Volodimir Zelenski, aflat într-o călătorie pe frontul de est, aproape de orașul Bahmut.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 286: Prognoza unui general și vizita lui Zelenski pe front. FSB-ul vrea să aresteze doi miniștri
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 23:01

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico. Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.

UPDATE Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt "încă modeste", dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Este un „paradox istoric”, a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) continuă să sancţioneze Rusia la peste doi ani după ce a invadat Ucraina, iar ambasadorii Celor 27 se reunesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni, al 14-lea de la începutul războiului, relatează RFI, comform News.ro.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

UPDATE Armenia încetează finanțarea activităților Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a declarat, miercuri, secretarul de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Erevan, Ani Badalian, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Ucraina anchetează cu privire la aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene găsite pe teritoriul ucrainean, în contextul în care axa Phenian-Moscova se consolidează neîncetat.

UPDATE Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, numind planul o „misiune nebunească”. Aliații din cadrul NATO au convenit în luna aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei ruseşti, prin înființarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro. Conform planurilor, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, scrie Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram