Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

economic

Ceban: Moldovagaz nu a trimis solicitări către Gazprom prin care să ceară publicarea contractului privind livrarea gazelor naturale

13 ianuarie 2022, ora 21:30
Distribuie:

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, confirmă că întreprinderea Moldovagaz nu a trimis până în prezent nicio solicitare către Gazprom prin care să ceară acordul de a fi publicat contractul privind livrarea gazelor naturale, semnat de către Republica Moldova și Rusia. Totodată, acesta a mai spus că, contractul poate fi făcut public doar cu acordul Gazprom.

Invitat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, Vadim Ceban a oferit mai multe detalii referitor la contractul privind livrarea gazelor naturale, dar și ce acțiuni urmează să întreprindă întreprinderea pentru a soluționa această problemă.

„Este necesar acordul Gazpromului. Noi, Moldovagaz nu am solicitat să fie publicat, dar există o procedură după contract. În cazul în care se solicită din partea organelor de anchetă, organelor speciale, se solicită acest contract, noi înaintăm după procedură și scriem o scrisoare către Gazprom unde indicăm scopul. De exemplu că este din punct de vedere a unor investigații și respectiv ei ne oferă posibilitatea să oferim anume persoanei date. Persoana dată se semnează că a primit informațiile și că își asumă responsabilitatea pentru nedivulgarea informațiilor”, a relatat acesta în cadrul emisiunii.

Referitor la posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, Ceban a comentat că aceasta ar fi unul din instrumentele care ar ajuta Republica Moldova să iasă din această problemă. 

„Așteptăm ca săptămâna viitoare să aibă loc ședința Consiliului de Observatori  pentru a vedea dacă va fi acceptată amânarea pentru o perioadă de timp. Având în vederea perspectiva cotațiilor bursierilor considerăm că ar fi un instrument pentru a depăși această problemă....Acum confirm că unica ce putem solicita de la furnizor este perioada de scadență sumplimentar cu câteva zile pentru a achita consumul curent pentru această lună”, a mai spus președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”.

Amintim că, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit marți seară în ședință pentru a aproba o serie de măsuri în privința redresării situației de pe piața gazelor naturale și riscurile pe care le implică aceasta pentru consumatorii din Republica Moldova. Membrii Comisiei au audiat raportul Moldovagaz, dar și cel al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.

În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior. 

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale au adoptat mai multe decizii printre care și inițierea dicuțiilor de către Moldovagaz în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazul s-a scumpit și în regiunea transnistreană: Cât costă un metru cub

25 septembrie 2022, ora 20:30
Distribuie:

Tariful la gaz a crescut și în stânga Nistrului. Totuși, prețul este cu mult mai ieftin decât în partea dreaptă. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, în 2021, prețul la gaz era de 0,84 lei per metru cub, iar în 2022 a ajuns la 1,28 lei per metru cub.

„Ce-i drept au și tarif social, care anul trecut a fost 0,5 lei per metru cub, iar acum a ajuns la 0,93 lei per metru cub”, a menționat expertul economic.

TV8.md reamintește că vineri, 23 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 27 de lei și 10 bani, fără TVA, adică 29 de lei 27 de bani, cu TVA inclus. Moldovagaz a cerut un tarif mai mare cu peste 31 %, mai exact, de 27 de lei și 66 de bani fără TVA inclus, adică de 29 de lei și 87 de bani cu TVA. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Aproape 30 de lei pentru un metru cub! ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

23 septembrie 2022, 10:09

60 de lei lunar pentru gaz vor achita cetățenii pentru fiecare m² de locuință: Calculele unui expert economic

23 septembrie 2022, 19:09

Se anunță iarnă grea: Din cauza scumpirilor, mulți moldoveni renunță la încălzirea cu gaz și trec la focul în sobe

23 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram