Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

social

„Orășelul European” se deschide, astăzi, la Chișinău: Programul evenimentului

14 mai 2022, ora 09:54
Distribuie:

Tradiționalul „Orășel european” se deschide astăzi, 14 mai, la Chișinău, cu ocazia Zilei Europei. Delegația UE în Republica Moldova a anunţat despre aceasta pe rețelele de socializare. „Orășelul european” va fi amplasat în Piața Marii Adunări Naționale, unde seara va avea loc un concert al artiștilor din Moldova și Ucraina.

Concertul va începe la ora 19:00, iar pe scenă vor evolua Ana Cernicova, Amelia Guzun, Pașa Parfeni, Constantin Moscovici și invitatul special - Беz Обмежень din Ucraina, acompaniați de corul și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta lui Mihai Agafița.

Iar la ora 22:00, spectatorii pot urmări împreună mult-așteptata finală a Concursului Internațional Eurovision, în transmisiune directă din Torino. 

Pe 21 mai, locuitorii din Edineț sunt invitați în „Orăşelul european” din piața principală a orașului, după care va avea loc un concert susținut de artiști locali acompaniați de Moldovan National Youth Orchestra.

Bucătăria europeană va face parte din ambele Orășele europene care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova.

Sub genericul „SOLIDARITATE PENTRU PACE”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

„Dragi prieteni, Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat și tulburat profund. În Ucraina, un război crud și nejustificat ucide oameni nevinovați. Localități întregi sunt distruse de ferocitatea forțelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării și activității Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viață - devin indispensabile. 

Războiul din țara vecină aduce pentru noi toți datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiți pacea în casele dumneavoastră: Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu ocazia Zilei Europei”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Evenimente suplimentare dedicate Zilei Europei vor fi organizate și la Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți, în cooperare cu Banca europeană de investiții, autoritățile locale, o rețea de eurocluburi și centre europene de informare din toată Moldova.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va fi difuzat la TV și pe platforma online eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022, în perioada 16 – 31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei se vor desfășura în perioada 9 – 31 mai, iar agenda poate fi accesată pe eu4moldova.eu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram