Obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană este cea mai importantă realizare ale actualei guvernări. O spun analiștii politici, care consideră că e loc de mai multă muncă nu doar pe plan extern, dar și inter întrucât țara noastră s-a pomenit într-o situație complicată, fiind măcinată de crize din cauza războiului din țara vecină.
Domeniul politicii externe a fost punctul forte a executivului condus de Natalia Gavrilița.
„Obținerea statutului de țară candidat este cea mai mare realizare în contextul geopolitcii din regiune cauzat de războiul din Ucraina și ajutorul Maiei Sandu. Un alt domeniu este domeniul muncii și protecției sociale în rezolvarea crizei refugiaților”, a declarat expertul politic Ion Tăbârță.
„Principalul domeniul este cel al politicii externe - obținerea statului de candidat. E un succes simbolic. În alte domenii nu înregistrăm succese remarcabile”, a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.
Creșterea inflației a anulat majorările de beneficii sociale pe care le-a întreprins Guvernul.
„Avem inflația mare. Ministerele de profil nu au gestionat în cel mai bun mod situația”, a precizat Ion Tăbârță.
Remanierile guvernamentale sunt puțin probabil, chiar dacă în unele sfere ar fi necesare, spun analiștii politici.
„Cred ca anumite schimbări ar fi necesare, dar nu cred ca actuala guvernare va
merge pe aceasta cale”, a mai afirmat Corneliu Ciurea.
Actualul cabinet de miniștri a fost învestit în luna august anul trecut. Atunci, Parlamentul a aprobat şi lista ministerelor, numărul cărora a crescut de la nouă, la 13. În componența guvernului Gavrilița au avut loc și două remanieri.
Recent ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a fost revocat din funcţie şi înlocuit cu Vladimir Bolea. Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski şi-a depus cererea de demisie, fiind înlocuit cu Oleg Serebrian.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md